Update articol:

Reuters: Autoritatea de reglementare a concurenţei blochează cumpărarea activelor bulgare ale CEZ de către Eurohold

http://www.cez.bg http://www.cez.bg

Autoritatea bulgară de reglementare a concurenţei a blocat, astăzi, achiziţionarea activelor CEZ din Bulgaria de către Eurohold, care activează în domeniul asigurărilor, vânzărilor de maşini şi managementului activelor, susţinând că tranzacţia de 335 de milioane de euro ar putea avea probleme în ceea ce priveşte concurența, potrivit Reuters.

Autoritatea de reglementare, care a lansat o anchetă aprofundată asupra acordului la începutul acestei luni, a declarat că tranzacţia de 335 milioane de euro (377,9 milioane de dolari) va duce la o creştere semnificativă a cotei de piaţă a noului grup şi va avea impact atât pe piaţa asigurărilor cât şi a energiei.

“Puterea economică și pozițiile pe piață ale companiilor care fuzionează creează condiții prealabile pentru înființarea sau creșterea unei poziții dominante pe piața noului grup, precum și împiedicarea semnificativă a concurenței eficiente pe piețele relevante”, a declarat autoritatea de reglementare într-un comunicat.

Autoritatea de reglementare a susținut că Eurohold are o pondere semnificativă a pieței garanțiilor de asigurare, în timp ce unele dintre companiile bulgare ale CEZ activează în tranzacții de energie, care necesită garanții bancare și de asigurare.

Decizia poate fi atacată în instanță și Eurohold a declarat că  consiliul său de supraveghere va decide dacă va face acest lucru.

Este a doua oară când autoritatea de reglementare blochează încercările CEZ de a ieși din Bulgaria, unde controlează un distribuitor de energie care furnizează electricitate pentru circa  2 milioane de oameni.

CEZ a declarat că Bulgaria pune „obstacole” în vânzare, în ciuda faptului că Eurohold este o companie respectată, care până acum nu a făcut afaceri în sectorul energetic.

“Finalizarea vânzării activelor bulgare într-un mediu atât de imprevizibil este o mare provocare”, a spus CEZ într-un comunicat.

Tranzacţia dintre Eurohold-CEZ venea după ce directorul general al companiei cehe de utilităţi, Daniel Benes, a anunţat că CEZ şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia. Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei “mai multe zeci de miliarde de coroane”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (26/01/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

AQUILA PART PROD COM (AQ) (26/01/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (26/01/2023)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

DAFORA SA (DAFR) (26/01/2023)

Hotarare AGA O 26.01.2023

CONDMAG S.A. (COMI) (26/01/2023)

Calendar financiar 2023