Update articol:

Reuters: Croaţia cere arestarea directorului general al companiei MOL

Foto Twitter Foto Twitter

Un tribunal croat a ordonat luni reținerea șefului grupului energetic maghiar MOL, Zsolt Hernadi, care este judecat în Croația în absență pentru o presupusă mituire a fostului premier al țării Ivo Sanader, pentru a prelua controlul managerial la compania petrolieră INA, potrivit Reuters.

Luna trecută, organizația internațională de poliție Interpol a decis să reînnoiască un mandat de arestare pentru Hernadi. Ungaria a refuzat până acum să respecte mandatul, care a fost emis acum câțiva ani.

Hernadi a fost acuzat în Croația pentru presupusa mituire a fostului prim-ministru Ivo Sanader în 2008, care i-a permis companiei MOL să devină factorul-cheie în procesul de luare a deciziilor în compania energetică croată INA.

Procesul în care sunt implicaţi Ivo Sanader şi Zolt Hernadi a început în luna octombrie.

Luni, purtătorul de cuvânt al tribunalului din Zagreb, Kresimir Devcic, a declarat că a fost luată decizia de a fi ordonată arestarea lui Hernadi pentru că dosarul a ajuns într-o nouă etapă după formularea acuzării.

MOL deține aproape 50% din INA, iar statul croat are aproximativ 45%. Cei doi au fost în conflict de ani de zile cu privire la drepturile de administrare și politica de investiții în INA, iar acum doi ani guvernul croat a anunțat un plan de a cumpăra acțiuni deținute de MOL.

Premierul maghiar Viktor Orban s-a întâlnit, luni, cu omologul său croat, Andrej Plenkovic, în cadrul unui summit regional la Zagreb. Ambii au fost de acord că problemele legate de INA aruncă o umbră asupra relațiilor bilaterale între țări. 

“Este ca un spin care ţi-a intrat sub unghie. Nu este o problemă semnificativă, dar îţi afectează starea de bine. Vrem să scoatem acest spin”, a spus Viktor Orban, la finalul reuniunii.

Legat de chestiunea Mol-INA, Viktor Orbán a declarat, potrivit Hirado.hu, că Ungaria
tratează acest subiect ca pe unul  ce ţine de domeniul antreprenorial. În opinia sa, “ceea ce nu merge, nu trebuie forţat”, adică, dacă croaţii şi maghiarii nu pot colabora într-o chestiune ce priveşte o întreprindere, atunci să nu o facă, respectiv croaţii să răscumpere acţiunile pe care compania ungară le deţine la INA.

Cei doi premieri au apreciat că soluţia ar fi ca statul croat să răscumpere acţiunile INA, dar cooperarea dintre cele două companii nu mai este posibilă, singurul aspect care mai rămâne de soluţionat fiind preţul la care să fie răscumpărate acţiunile. În ceea ce priveşte mandatul de arestare emis pe numele lui Hernadi, cei doi premieri au apreciat că aceasta este o chestiune care trebuie abordată de autorităţile juridice.

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/03/2021)

Semnarea unui acord de investitie international - M&A Servodata

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (01/03/2021)

Venituri nete din alocarea capacitatii de interconexiune transfrontaliera - 2020

PROMATERIS S.A. (PPL) (01/03/2021)

Grupul Promateris incheie anul 2020 cu crestere de 39%

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (01/03/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 februarie 2021

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/03/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 22.02-26.02.2021