Update articol:

Reuters: În căutarea “pacientului zero” care a răspândit global coronavirusul, din Singapore

Un bărbat britanic care a participat la conferința din Singapore a infectat pe alții cu coronavirus. (AP Infographic) Un bărbat britanic care a participat la conferința din Singapore a infectat pe alții cu coronavirus. (AP Infographic)

Un eveniment de business de la Grand Hyatt Singapore, care este legat de cel puțin cinci cazuri de coronavirus răspândit în trei țări, a fost organizat de o companie globală de analiză a gazelor cu birouri din Europa și Asia. Conferința, care a avut loc timp de trei zile din 20 ianuarie, a fost organizată de firma britanică Servomex. Ministerul Sănătății din Singapore a spus anterior că 109 angajați ai companiei – 94 din străinătate și 15 locali – au participat la conferință. Un bărbat din Singapore, în vârstă de 27 de ani, care a fost la întâlnire, se numără printre cei confirmați că a contractat coronavirusul. Doi sud-coreeni, în vârstă de 36 și 38 de ani, și un malaezian de 41 de ani, care se aflau la întâlnire, au fost testaţi pozitiv după ce s-au întors acasă, provocând o anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Reuniunea de vânzări a firmei britanice Servomex, din ianuarie, dintr-un hotel de lux din Singapore, a fost departe de a fi de bun augur.

Cineva din sală sau din imediata vecinătate a hotelului, care este renumit pentru locația sa centrală și pentru clubul de noapte indecent de la subsol, era pe cale să răspândească la nivel global coronavirusul.

Trei săptămâni mai târziu, autoritățile de sănătate la nivel mondial continuă să se întrebe cine a dus boala la reuniunea banală a unei firme care vinde contoare de gaz, care apoi s-a răspândit în cinci țări din Coreea de Sud în Spania, infectând peste o duzină de oameni.

Experții spun că găsirea acestui așa-numit „pacient zero” este esențială pentru urmărirea tuturor celor potențial expuși la infecție și care au deja virusul, dar, pe măsură ce trece timpul, cu atât devine mai greu.

„Ne simțim inconfortabil, evident, când diagnosticăm un pacient cu boala și nu putem descoperi de unde a venit … activitățile de izolare sunt mai puțin eficiente”, a spus Dale Fisher, președintele Global Outbreak Alert and Response Network coordonat de Organizația Mondială a Sănătății.

Autoritățile au crezut inițial că ar fi delegația chineză, care includea pe cineva din Wuhan -epicentrul virusului care a ucis peste 1.350 de oameni. Dar un purtător de cuvânt al Servomex a declarat pentru Reuters că delegații chinezi nu au dat rezultate pozitive.

Fisher și alți experți au comparat întâlnirea de la Singapore cu un alt așa-numit incident la un hotel din Hong Kong în 2003, unde un medic chinez bolnav a răspândit sindromul respirator acut sever în întreaga lume.

OMS a deschis o anchetă cu privire la incidentul de la Singapore, dar a spus că e prea devreme pentru a spune dacă este un eveniment de “super-răspândit” boala. 

La mai mult de o săptămână de la întâlnire – care, potrivit unui e-mail al companiei, a inclus echipa de conducere a Servomex și personalul de vânzări la nivel mondial – primul caz a apărut în Malaezia. Perioada de incubație a bolii este de până la 14 zile și oamenii pot fi capabili să-i infecteze pe ceilalți înainte de apariția simptomelor.

Firma a declarat că a adoptat imediat „măsuri extinse” pentru a ţine sub control virusul și a proteja angajații și comunitatea mai largă. Acestea au inclus auto-izolare pentru toți cei 109 participanți, dintre care 94 erau din străinătate și plecaseră din Singapore.

Dar virusul a continuat să se răspândească.

Doi delegați sud-coreeni s-au îmbolnăvit, după ce au stat la o masă tip bufet cu malaezianul, care a transmis infecția către sora și soacra sa. Trei participanți ai firmei din Singapore au avut rezultate pozitive.

Apoi au început să apară cazuri în Europa. Un delegat britanic infectat s-a îndreptat de la conferință la o stațiune de schi franceză, unde alte cinci persoane s-au îmbolnăvit.

Un alt caz legat a apărut apoi în Spania, iar când britanicul s-a întors în orașul său natal din sudul Angliei, virusul s-a răspândit mai departe.

“Este într-adevăr înfricoșător cum această întâmplare din China este literalmente în fața noastră”, a spus Natalie Brown, ai cărei copii au mers la aceeași școală cu ai britanicului. Școala a spus într-o scrisoare că două persoane de la școală au fost izolate. „Este înfricoșător cât de repede pare să se fi răspândit”, a spus Brown.

Înapoi în Singapore, autoritățile se luptă să țină evidența noilor cazuri de transmisii locale. Conducerea hotelului – Grand Hyatt Singapore – a spus că s-a făcut curăţenie intens și că monitorizează personalul și oaspeții, dar nu știau „cum, unde sau când” participanții la conferință au fost infectați.

„Toată lumea presupune că a fost un delegat, dar ar fi putut fi un ospătar”, a spus Paul Tambyah, un expert în boli infecțioase la Universitatea Națională din Singapore.

El a adăugat că este „foarte important” găsirea „pacientului zero” pentru a stabili alte posibile „lanțuri de transmisie”.

Kenneth Mak de la Ministerul Sănătății din Singapore a declarat că guvernul va continua să identifice bolnavul inițial, dar pe măsură ce zilele trec, devine din ce în ce mai greu.

Reuters a vizitat birourile Servomex în suburbiile capitalei Coreei de Sud, Seul. Era închis și întuneric în interior, iar un paznic al clădirii a spus pentru Reuters că angajații lucrează de acasă. Un aviz postat de conducerea clădirii spune că un pacient cu coronavirus a intrat în complex.

 

 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare