Update articol:

Reuters: Procurorii francezi cer pedeapsa cu închisoare pentru implicarea şefului Orange în afacerea Tapie

www.orange.com www.orange.com

Un procuror francez le-a spus, luni, judecătorilor că directorul general al Orange, Stephane Richard, ar trebui să facă trei ani de închisoare pentru presupusa sa implicare într-un dosar de arbitraj care a permis în 2008 omului de afaceri Bernard Tapie să primească despăgubiri în valoare de 400 milioane de euro pentru soluţionarea unui litigiu cu Crédit Lyonnais, transmite Reuters.

Procurorul a adăugat că 18 luni din sentinţă ar trebui suspendate, iar Richard nu ar trebui să aibă voie să lucreze în sectorul public timp de cinci ani. 

Richard a negat acuzațiile, spunând că și-a făcut doar treaba și că a jucat un rol secundar în procesul de arbitraj în care Tapie a primit 403 milioane de euro (452 ​​milioane de dolari) din decontarea finanțată de stat. 

Procurorii solicitaseră şefului Orange să depună mărturie în procesul în care actualul director general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, este acuzată de neglijenţă în afacerea Tapie-Crédit Lyonnais. În acea perioadă, Stephane Richard era şeful echipei lui Lagarde, pe atunci ministru al Economiei. Fostului ministru al Economiei i se reproşează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie. 

 

 

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie