Update articol:

Reuters: Riscurile de recesiune cresc în Germania, pe măsură ce comenzile industriale scad

Germania Sursa foto: Pixabay

Comenzile din industrie în Germania au scăzut în iulie mai mult decât erau aşteptările, ca urmare a cererii slabe din străinătate, arată datele statistice publicate joi, potrivit Reuters, ceea ce ar putea arunca prima economie a Europei în recesiune în trimestrul al treilea.

Economia germană bazată pe exporturi are de suferit de pe urma încetinirii economiei mondiale şi incertitudinii provocată de disputele comerciale internaţionale şi ieşirea planificată, dar întârziată,  Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În iulie, comenzile pentru mărfurile „Made in Germany” au scăzut cu 2,7% față de luna precedentă, determinate de o scădere mare a cererii din țările din afara zonei euro, a declarat Ministerul Economiei. Cifrele oficiale sunt sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o contracţie de 1,5%. În ritm anual, comenzile din industrie au scăzut cu 5,6%, afectate de disputele comerciale dintre Washington şi Beijing.

“Scăderea comenzilor noi înseamnă un risc crescut de recesiune pentru economia germană”, susţine analistul VP Bank, Thomas Gitzel.

Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al doilea.

“Evoluţia comenzilor industriale este o dovadă a trendului descrescător înregistrat de industria Germaniei în ultimele 18 luni”, apreciază, la rândul său, economistul ING Bank, Carsten Brzeski.

Dacă economia Germaniei se va contracta şi în trimestrul al treilea, în perioada iulie – septembrie, atunci prima economie europeană va intra în recesiune tehnică.

“În contextul conflictelor comerciale internaţionale nerezolvate şi al aşteptărilor limitate ale companiilor din sectorul manufacturier, nu există niciun semnal referitor la o îmbunătăţire fundamentală în sectorul industrial în lunile următoare”, a subliniat Ministerul Economiei.

În pofida semnalelor din ultima perioadă, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat joi că nu există un pericol de recesiune: “După mai mulţi ani de creştere solidă, vedem în prezent o încetinire a economiei, dar nu o recesiune. Trebuie să aşteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile în trimestrul al treilea şi al patrulea. Ne aşteptăm ca pe ansamblul anului 2019 să avem o creştere economică moderată”.

Oficial, Guvernul de la Berlin mizează în acest an pe o creştere economică de 0,5%, după un avans de 1,5% în 2018. Acesta ar fi cel mai slab ritm de creştere înregistrat de Germania după 2013, anul în care zona euro se confrunta cu criza datoriilor suverane. 

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022