Update articol:

Reuters: UE vrea să restricţioneze sprijinul pentru proiectele din domeniul gazelor naturale

pretul gazelor pixabay.com

Uniunea Europeană intenţionează să restricţioneze finanţarea pentru proiectele din domeniul gazelor naturale, din cauza riscurilor pe care acestea le reprezintă la adresa obiectivelor climatice ale blocului comunitar, arată un proiect de document consultat de Reuters.

Normele „TEN-E” definesc ce proiecte energetice transfrontaliere pot fi etichetate „Proiecte de interes comun” (PCI), ceea ce înseamnă că pot primi finanțare UE și permise rapide.

Anul trecut, UE a dat aproape 1 miliard de euro unor astfel de proiecte, inclusiv rețelelor electrice și unei conducte de gaz, bani care vizează valorificarea altor bani de la guvernele naționale și sectorul privat.

Dar, întrucât Comisia Europeană încearcă să reducă emisiile de gaze cu efect de seră din Europa, ea rescrie regulile TEN-E pentru a le face mai ecologice.

Într-un proiect de document al Comisiei privind Regulamentul TEN-E, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, sunt excluse infrastructurile petroliere şi cele dedicate gazelor naturale.

„Având în vedere că viitoarea cerere de gaze naturale se estimează că va scădea semnificativ în conformitate cu obiectivele Green Deal, infrastructura de gaze naturale nu mai are nevoie de sprijin prin politica TEN-E”, se menţionează în documentul consultat de Reuters.

Conform proiectului de reguli, „rețelele inteligente de gaze” ar putea obține finanțare dacă vor sprijini „integrarea gazelor regenerabile și cu emisii reduse de carbon” în rețeaua de gaze. Conductele pentru transportul hidrogenului sunt, de asemenea, eligibile.

Grupurile de energie regenerabilă și militanții au declarat că aceasta este o lacună care ar putea sprijini conductele care transportă în principal gaze naturale, cu o pondere mică de gaze verzi, sau conductele care transportă hidrogenul produs din gaze naturale într-un proces care provoacă emisiile de CO2. Aceștia au solicitat reguli care exclud în mod explicit gazele naturale în aceste scenarii.

„Textul lasă ușa deschisă pentru infrastructura bazată pe fosile. În schimb, ar trebui să acorde o prioritate fermă infrastructurii de energie electrică și hidrogen regenerabil ”, a declarat Giles Dickson, director executiv al WindEurope.

Comisia a refuzat să comenteze proiectul, care poate fi modificat înainte de publicare.

James Watson, preşedintele asociaţiei industriale Eurogas, a calificat planurile Comisiei privind normele TEN-E drept un “moment de cotitură pentru industria de gaze”. Prin recunoaşterea potenţialul pe care îl au gazele cu emisii reduse de carbon în diminuarea emisiilor, Comisia “confirmă rolul pe termen lung al gazelor în mixul energetic european”, a spus James Watson.

Când este ars în centrale electrice, gazele naturale produc mai puține emisii de CO2 și poluare atmosferică decât cărbunele. Dar nu este un combustibil zero-carbon și, prin urmare, nu este compatibil cu planul UE de a avea emisii nete zero până în 2050, conform Reuters.

UE declară că consumul său de gaze naturale trebuie să scadă cu 30% în acest deceniu pentru a atinge obiectivele climatice. Până în 2050, combustibilul va fi în mare parte înlocuit cu gaze cu emisii reduse, cum ar fi hidrogenul produs cu energie regenerabilă.

Separat, Uniunea Europeană a convenit miercuri ca Fondul pentru o tranziţie justă, în valoare de 17,5 miliarde de euro, din următorul său buget nu va fi cheltuit pentru combustibili fosili, inclusiv gaze naturale.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021