Update articol:

Rezerva Federală din SUA ar putea reduce rata dobânzii, pentru prima dată în ultimul deceniu

Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea de politică monetară de miercuri Rezerva Federală a SUA (Fed) să reducă rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, pentru a contracara ameninţările la adresa economiei americane, cauzate de incertitudinile provocate de conflictele comerciale declanşate de preşedintele Donald Trump, inflaţia scăzută persistentă şi înrăutăţirea perspectivei globale, transmit AP şi Reuters.

Va fi prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, în perioada de vârf a crizei financiare globale.

Începând din luna decembrie 2018, Fed a menţinut dobânda overnight într-un interval cuprins între 2,25% şi 2,50%. Între timp însă, preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a înmulţit criticile la adresa Fed şi a preşedintelui instituţiei, Jerome Powell, pentru că nu reduc costul creditului.

Incertitudinile legate de comerţul internaţional şi încetinirea economiei mondiale continuă să afecteze perspectivele economice în SUA, iar Rezerva Federală este pregătită “să acţioneze în mod adecvat” pentru a susţine creşterea economică, a dat asigurări luna aceasta Jerome Powell, deschizând astfel calea pentru o posibilă reducere a dobânzii de referinţă.

Declaraţia sa a dus la creşteri semnificative pe Bursa de pe Wall Street, în timp ce Donald Trump a continuat să susţină că Powell a gestionat greşit situaţia economică.

Marţi, şeful statului a declarat că indicele bursier Dow Jones Industrial Average ar fi cu 10.000 puncte mai ridicat şi ritmul de creştere al economiei SUA ar fi dublu faţă de momentul actual, dacă Fed nu ar fi majorat anul trecut ratele dobânzilor.

“Aş vrea să văd o reducere semnificativă”, a afirmat Trump, citat de Agerpres.

Powell şi alţi oficiali ai Rezervei Federale continuă să atragă atenţia asupra incertitudinilor cu care se confruntă economia, un indiciu, susţin analiştii, că sunt pregătiţi să reducă rata dobânzii de referinţă cu cel puţin un sfert de punct procentual.

În acest moment, o reducere a costului creditului ar putea fi de folos în eventualitatea unei potenţiale scăderi a activităţii economice deoarece ar încuraja împrumuturile şi cheltuielile, stimulând PIB-ul, consideră unii analişti.

Alţii avertizează că o reducere a ratei dobânzii ar putea lăsa Fed fără muniţie în cazul în care economia se îndreaptă spre recesiune şi ar putea alimenta o bulă periculoasă în domeniul burselor sau al altor active riscante.

Unii analişti previzionează că anul acesta Fed va reduce de două sau chiar de trei ori rata dobânzii, pentru a contracara ameninţările globale care se extind spre Statele Unite, nu doar escaladarea tensiunilor comerciale, ci şi incertitudinile provocate de Brexit, de creşterea mai slabă a Chinei şi de riscul recesiunii în Europa.

Creşterea economiei SUA în 2018 a fost sub ţinta de 3% stabilită de administraţia Trump. Conform datelor revizuite publicate săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului, PIB-ul SUA a înregistrat un avans de 2,9% anul trecut.

Economiştii avertizaseră că ţinta de 3% este nerealistă, ţinând cont de diverşi factori, inclusiv productivitatea scăzută, şi au apreciat la 2% potenţialul de creştere al PIB-ului. 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL