Update articol:

România concurează cu alte șase state europene pentru a găzdui Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice

• Decizia se va lua pe 9 decembrie și necesită acordul statelor membre

România se află în competiție cu alte șase țări pentru a găzdui Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice. Procedura de selectare a fost lansată pe 28 octombrie 2020. Decizia, care se va lua pe 9 decembrie, necesită acordul comun al statelor membre.

Următoarele țări s-au oferit să găzduiască Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul cibersecurității (ECCC): Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia, România și Spania.

Marian Murguleț, Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental, ne-a declarat: „România are șansa unică de a intra în elita țărilor cu competențe pe securitate cibernetică, prin depunerea acestei candidaturi pentru Centrul European de excelență pentru securitate cibernetică, respectiv prin transformarea CERT- RO în Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Sunt doi pași deosebit de importanți, o șansă unică pentru România. Sperăm ca până pe 9 decembrie, când se va lua decizia privind țara care va găzdui Agenția Europeană de Securitate Cibernetică, să avem operațional și Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Cererile celor șapte țări vor fi evaluate de către Comisia Europeană pe baza criteriilor convenite până la 2 decembrie 2020. Ulterior va avea loc o discuție politică bazată pe evaluarea Comisiei și pe o decizie prin vot a reprezentanților tuturor statelor membre în marja reuniunii Coreper I din 9 decembrie 2020. Procesul de votare poate consta în runde succesive, în funcție de rezultat.

Dacă o cerere primește mai mult de jumătate din voturile numărate în primul tur, va fi considerată câștigătoare. Dacă nicio cerere nu primește mai mult de jumătate din voturi, cele două cereri cu cele mai multe voturi vor fi supuse unui al doilea tur.
Statele membre vor confirma decizia finală cu privire la sediul centrului de comun acord. Aceasta înseamnă că toate statele membre se exprimă în favoarea deciziei, fără nicio abținere.

• Criterii de evaluare

La 28 octombrie 2020, reprezentanții guvernelor statelor membre au convenit asupra următoarelor criterii: data la care centrul poate deveni operațional, accesibilitatea locației, prezența unor facilități educaționale pentru copiii personalului centrului, accesul pe piața muncii, securitatea socială și îngrijirea medicală pentru soții și copiii angajaților, conectivitate, securitate și interoperabilitate cu facilități IT pentru gestionarea finanțării UE, existența unui ecosistem de securitate cibernetică, echilibrul geografic.

Potrivit documentelor transmise de România, candidatura țării noastre se bazează pe mai multe elemente cheie care asigură disponibilitate rapidă și efectivă, permițând ca centrul să devină operațional imediat:

“România propune 3 opțiuni diferite pentru locația Centrului, care reflectă diversitatea stilului arhitectural al Bucureștiului – un amestec de clădiri istorice complet renovat și adaptat cerințelor secolului XXI și nou și clădiri inteligente gata să găzduiască un mediu de afaceri de succes.
Centrul va avea astfel posibilitatea de a alege.

Toate cele 3 clădiri propuse sunt situate în zona centrală a orașului, permițând ușurință și acces rapid la aeroport. În plus, toate cele 3 clădiri propuse sunt disponibile imediat și toate oferă o comunicare fizică și infrastructură de înaltă calitate, standarde ridicate de securitate IT, precum și un spațiu generos pentru activități, săli de ședințe și alte activități ale Centrului. Aranjamentele financiare speciale sunt furnizate de guvernul român pentru sediul Centrului, pentru oricare dintre ele clădirea aleasă. România este pe deplin pregătită să asigure operaționalizarea completă a Centrului, imediat după adoptarea regulamentului. Aceasta include disponibilitatea clădirii în care centrul își va dezvolta activitatea și toate aranjamentele administrative necesare pentru angajații centrului.
Mai multe instituții sunt pregătite să ofere sprijin în înființarea Centrului:
Primăria Municipiului București, printr-un grup operativ dedicat în acest scop, CERT-RO printr-o echipă dedicată să lucreze cu personalul Centrului pentru soluții de securitate cibernetică, STS românesc pentru conectivitate și securitate a sistemului de infrastructură”.

UE vrea să înființeze Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice pentru a îmbunătăți în continuare reziliența cibernetică, pentru a sprijini cercetarea în domeniul securității cibernetice și pentru a intensifica eforturile de dezvoltare tehnologică în întreaga UE.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014