Update articol:

România a câştigat în competiţia cu alte şase state europene – Bucureştiul va găzdui noul centru UE pentru securitate cibernetică

* Marian Murguleț, secretar de stat și Chief Information Officer al Guvernului: “Centrul european de competențe în domeniul securității cibernetice va gestiona fonduri de miliarde de euro pentru cercetare pe zona de cyber (în principal pentru criptare și securitatea rețelelor), odată cu crearea de locuri de muncă specializate

*Următoarele țări s-au oferit să găzduiască Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul cibersecurității (ECCC): Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia, România și Spania

 

România va găzdui noul centru UE pentru securitate cibernetică, au decis, aseară, prin vot, la Bruxelles, reprezentanții statelor membre. Astfel, viitorul Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC) va avea sediul la București.

Dragoş Preda: Capitala României, București, va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică, care va gestiona un buget de peste 2 miliarde de euro alocat cercetării în domeniul cyberspace

 

Marian Murguleț, secretar de stat și Chief Information Officer al Guvernului, ne-a declarat: “Bucureștiul beneficiază de un ecosistem complex de securitate cibernetică, un număr impresionant de specialiști ICT și companii tech inovatoare, conectivitate la cele mai înalte standarde și un mediu internațional divers, dinamic și prosper.

Decizia prin care Bucureștiului a fost ales drept orașul gazdă pentru sediul Centrului european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC) reprezintă atât o chestiune de echitate, dar și una de recunoaștere a parcursului european al României în domeniu.

România și-a dorit enorm aducerea Centrului la București și s-a prezentat cu un dosar de candidatura extrem de solid care a satisfăcut pe deplin toate criteriile cerute, așa cum a fost reflectat și în analiza inițială a Comisiei Europene.

Am fost prima țară care și-a manifestat interesul pentru găzduirea noului Centru și singura care nu aveam nicio agenție europeană.

Deși nu este în mod formal o agenție europeană, Centrul european de competențe în domeniul securității cibernetice va gestiona fonduri de miliarde de euro pentru cercetare pe zona de cyber (în principal pentru criptare și securitatea rețelelor), odată cu crearea de locuri de muncă specializate. Vorbim de 30 de posturi pentru început și până la 70-80 ulterior.

ECCC va fi și un punct de întâlnire pentru decidenții UE în domeniul cyber și industrie ceea ce va însemna punerea României pe harta securității cibernetice la nivel european și mondial, inclusiv prin evenimentele care vor avea loc la București după ce pandemia covid-19 va lua sfârșit.

Este în mod evident că mediul local de business în domeniul securității cibernetice va înregistra o creștere în viitorul apropiat, iar reputația României va spori. Înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) prin transformarea CERT.RO va adăuga la prestigiul țării noastre și va atrage și mai mulți specialiști din țară sau de peste hotare”.

Şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunţat joi, într-o postare pe Twitter, că, după demersuri diplomatice intense, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agentie UE de pe teritoriul României.

România s-a aflat în competiție cu alte șase țări pentru a găzdui Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice. Astfel,Bucureştiul a candidat alături de alte şase oraşe: Bruxelles, Munchen, Varşovia, Vilnius, Luxemburg şi León (Spania), potrivit politico.eu, care relatează că oferta României a inclus o vilă neoclasică renovată sau o clădire de birouri. Ofertele celorlalte oraşe pentru sediul noii agenţii UE au fost, printre altele, un turn de televiziune, o gară din secolul 19, un mall, o clădire situată în apropierea sediului NATO.

După ce la prima rundă de vot au fost eliminate cinci candidate, capitala României a obținut, în runda a doua, 15 voturi față de 12 pentru Bruxelles. 

Procedura de selectare a fost lansată pe 28 octombrie 2020. Decizia, care s-a luat pe 9 decembrie, necesită acordul comun al statelor membre.

Următoarele țări s-au oferit să găzduiască Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul cibersecurității (ECCC): Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia, România și Spania.

  • Reacţie  Ministerul Afacerilor Externe 

Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacție decizia luată de statele membre UE privind localizarea la București a sediului viitorului Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (Centrul Cyber al UE), urmare procedurii de vot desfășurate în data de 9 decembrie a.c., la Bruxelles, și finalizate în această dimineață.

Pentru România, decizia are o valoare istorică, dat fiind că Centrul european de competențe în domeniul securității cibernetice reprezintă prima structură a UE pe care țara noastră o găzduiește în calitate de stat membru.

Succesul României este cu atât mai relevant în contextul unei competiții puternice între mai multe state membre, orașul câștigător fiind ales pe baza analizei dosarelor prezentate de statele candidate, realizate inclusiv de către  Comisia Europeană.

Prin decizia de plasare la București a Centrului european de competențe în domeniul securității cibernetice sunt recunoscute angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european și expertiza deosebită pe care țara noastră o deține în domeniul digital și al securității cibernetice.

Totodată, rezultatul obținut de România a fost posibil în urma unor demersuri diplomatice intense în ultima perioadă derulate atât la București și Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre. Prim-ministrul României Ludovic Orban a ridicat acest subiect în cadrul consultărilor și discuțiilor avute cu unii dintre omologii săi. În același timp, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE Iulia Matei au derulat demersuri constante și discuții telefonice cu omologii europeni. Eforturi susținute de promovare a candidaturii României au fost realizate, de asemenea, de Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles UE. Au fost astfel sprijinite demersurile realizate la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

”România aduce o certă valoare adăugată la dezvoltarea securității cibernetice în Europa și pe plan internațional, iar încrederea acordată astăzi de statele membre reconfirmă această contribuție. Sunt convins că decizia de stabilire a Centrului Cyber la București, prima structură și UE de pe teritoriul României, va contribui la promovarea unei abordări cuprinzătoare și incluzive în cadrul Uniunii în acest domeniu, la consolidarea securității Pieței Unice Digitale și la îndeplinirea obiectivelor UE în era digitală”, a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

• Criterii de evaluare

Potrivit documentelor transmise de România, candidatura țării noastre se bazează pe mai multe elemente cheie care asigură disponibilitate rapidă și efectivă, permițând ca centrul să devină operațional imediat:

“România propune 3 opțiuni diferite pentru locația Centrului, care reflectă diversitatea stilului arhitectural al Bucureștiului – un amestec de clădiri istorice complet renovat și adaptat cerințelor secolului XXI și nou și clădiri inteligente gata să găzduiască un mediu de afaceri de succes.
Centrul va avea astfel posibilitatea de a alege.

Toate cele 3 clădiri propuse sunt situate în zona centrală a orașului, permițând ușurință și acces rapid la aeroport. În plus, toate cele 3 clădiri propuse sunt disponibile imediat (VILLA ROSETTI, NORDULUI 94W, H VICTORIEI 109) și toate oferă o comunicare fizică și infrastructură de înaltă calitate, standarde ridicate de securitate IT, precum și un spațiu generos pentru activități, săli de ședințe și alte activități ale Centrului. Aranjamentele financiare speciale sunt furnizate de guvernul român pentru sediul Centrului, pentru oricare dintre ele clădirea aleasă. România este pe deplin pregătită să asigure operaționalizarea completă a Centrului, imediat după adoptarea regulamentului. Aceasta include disponibilitatea clădirii în care centrul își va dezvolta activitatea și toate aranjamentele administrative necesare pentru angajații centrului.
Mai multe instituții sunt pregătite să ofere sprijin în înființarea Centrului:
Primăria Municipiului București, printr-un grup operativ dedicat în acest scop, CERT-RO printr-o echipă dedicată să lucreze cu personalul Centrului pentru soluții de securitate cibernetică, STS românesc pentru conectivitate și securitate a sistemului de infrastructură”.

UE vrea să înființeze Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice pentru a îmbunătăți în continuare reziliența cibernetică, pentru a sprijini cercetarea în domeniul securității cibernetice și pentru a intensifica eforturile de dezvoltare tehnologică în întreaga UE.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2022)

Hotarari AGA E - 28.11.2022

AAGES S.A. (AAG) (29/11/2022)

Hotarari CA din 29.11.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (29/11/2022)

Prelungirea Contractului de mandat Director Financiar

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (29/11/2022)

Notificare Estinvest - indice de alocare pentru oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX

COMPA S. A. (CMP) (29/11/2022)

Erata - Convocare AGAE 9/10.01.2023