Update articol:

România – țara cu cel mai mare deficit comercial din regiune

de Dan Pălăngean

România a rămas țara din regiune cu cel mai mare deficit comercial pe primele 7 luni din 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+25%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+29%), cronicizarea minusului în schimburile externe a dus la un rezultat mai slab cu 5,5 miliarde euro. Respectiv o amplificare cu peste 40% a rezultatului negativ față de aceeași perioadă a anului anterior.

Singurul stat din fostul bloc estic rămas pe plus în schimburile externe a fost Cehia (+2,9 miliarde euro), cu observația importantă că deteriorarea față de 2021 a fost mai mare decât la noi (-6,6 miliarde euro), în condițiile în care economia cehă are dimenisiuni similare cu a noastră.

În condițiile majorării puternice a costului cu resursele energetice și a sancțiunilor impuse Federației Ruse ca urmare a războiului din Ucraina, Ungaria (-6,7 miliarede euro) și, mai ales Polonia (-15,5 miliarde euro, dar cuo referință pozitivă în anul precedent, spre deosebire de România), au fost și ele considerabil afectate.

Aflate pe ultima linie dreaptă înaintea adoptării monedei unice europene, Bulgaria și Croația au figurat în clasamentul regional mai bine decât noi, atât la valoarea absolută a deficitului comercial cât și la evoluția lui de la un an la altul. Totuși, ajustarea cu dimensiunea PIB nu le avantajează iar avansul importurilor din zona non-UE este extrem (68%, respectiv 72%).

Tabel

Interesant de reținut, în structură se poate observa că România a avut performanțe semnificativ mai bune în ce privește ritmul de creștere al exporturilor decât statele din Europa Centrală (25% față de 16% – 19%) dar a pierdut puncte la importul pe segmentul intracomunitar, unde am avut cel mai mare ritm de creștere (tot 25% față de 19% -24%)

Germania, excedent puternic ajustat iar Italia, de pe plus pe minus

Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, Germania și-a redus puternic excedentul comercial tradițional (cu 80 miliarde euro, până la „doar” 37,6 miliarde euro). Italia a trecut de pe plus (37,3 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2021) pe minus (-13,7 miliarde euro în ianuarie – iulie 2022). Franța și-a înrăutățit deficitul comercial cronic, ceva mai puțin decât Italia, dar a trecut deja pragul de -100 miliarde euro.

De remarcat și faptul că pe ansamblul Uniunii excedentul comercial (+98,8 miliarde euro pe primele 7 luni din 2021) s-a transformat în deficit considerabil (-244,2 miliarde euro). Iar asta după ce în luna iulie rezultatele au confirmat trendul (-42,3 miliarde euro față de +15,6 miliarde euro în urmă cu 12 luni).

Totodată, Eurozona a avut o performanță de ansamblu considerabil mai slabă de la începtul anului curent (de la +121,3 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2021 la -177,4 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2022), respectiv o deteriorare a balanței comerciale de aproape 300 miliarde euro.

Una peste alta, România a avut o evoluție rezonabilă în context regional, deși a rămas în topul deficitelor din statele membre UE. Dezechilibrele externe în creștere sunt factori majori pentru creșterea dobânzilor la împrumuturile externe, presiunea pe cursul de schimb și amenințarea cu reducerea ratingului investițional.

Deși apare drept lider european al creșterii economice pentru prima jumătate a anului în curs, România se confruntă deja cu nesustenabilitatea acestei creșteri obținute prin stimularea excesivă a cererii, fără corepondent în oferta internă. Riscul major este o scădere a nivelului de trai, dacă nu se obține o echilibrare notabilă a schimburilor externe.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (05/10/2022)

Completare Convocare AGAO 19.10.2022

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (05/10/2022)

Purcari Wineries PLC a desfasurat prima editie a Zilei Investitorului

SOCEP S.A. (SOCP) (05/10/2022)

Erata Hotarari AGA O din 27.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (05/10/2022)

Notificare cu privire la numarul si tipul de investitorilor

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (05/10/2022)

Plata dividende interimare aferente exercitiu financiar 2022