Update articol:

Rompetrol Rafinare a implementat un soft de 4 milioane de dolari, care va permite îmbunătățirea activităților de producție

Rompetrol Rafinare a investit aproximativ 4 milioane de dolari în implementarea Advanced Process Control (APC), o soluție digitală care va permite îmbunătățirea activităților de producție din rafinăria Petromidia Năvodari, potrivit unui comunicat.

Compania  este aproape de finalizarea implementării primei etape a Advanced Process Control (APC).

APC este un soft complex de control predictiv a instalațiilor și a fluxurilor operaționale și urmărește identificarea punctelor optime pentru creșterea capacităților, îmbunătățirea calității produselor, reducerea consumului de energie și un control mai strict al parametrilor-cheie. APC are la bază un model termodinamic și unul statistic, care împreună cu o tehnică de programare liniară și o funcție de performanță economică poate asigura o evoluție firească a modului de operare al instalațiilor – de la setarea manuală a parametrilor (temperaturi, debite, presiuni) la setarea caracteristicelor dorite pentru produsele obținute (calitate, materie primă procesată, alte specificații tehnice etc).

Implementarea soluției digitale a început în 2017, ca un proiect pilot pe Instalația de Distilare Atmosferică și în Vid (DAV) – una dintre cele mai importante instalații din procesul de prelucrare a țițeiului, aceasta asigurând materiile prime pentru restul instalațiilor din rafinarie. Beneficiile generate de APC pentru această fază s-au ridicat la circa 1,5 milioane USD/an, dar au dus și la o stabilitate în operare.

Programul de implementare a APC la nivelul întregii rafinării a fost împărțit în 4 etape importante în funcție de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare a acestuia fiind finele lui 2020.

Prima etapă a fost inițiată în mai 2018 și a vizat instalațiile de cocsare, hidrofinare benzină și fractionare gaze, urmând că până la finalul acestei luni să încheie testele de performanță. În prezent, impactul generat pentru cele tre instalații este unul pozitiv, de circa un million USD/an.

Compania a inițiat în luna ianuarie a două etapă a programului de implementare a APC în instalația de cracare catalică și fabrică de hidrogen, iar termenul de finalizare a fost preconizat la finalul acestui an.

Tot în 2019 se va iniția și a treia etapă – reformare catalică și hidrofinare petrol, urmând ca până la finele lui 2020 să se fie funcționale toate etapele, inclusiv etapă patru – hidrocracare blândă și hidrofinare motorină

Rafinăria Petromidia Năvodari a înregistrat anul trecut niveluri istorice la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obținute (5,78 milioane tone), producția de benzine (1,36 milioane tone) și motorine (2,75 milioane tone), combustibil pentru avioane (317 mii tone), randamente de produse albe (86,2%), gradul de utilizare a capacității de rafinare (91,98%). Rafinăria Vega a prelucrat anul trecut o cantitate de 406 mii tone, în creștere cu 9% față de indicatorul din 2017. Această evoluție s-a reflectat și în principalele produse obținute – bitum (peste 100 mii tone), hexan ( 84,5 mii tone) și solvenți (43,5 mii tone).

Cantitățile livrate la export de diviziile de rafinare şi petrochimie ale companiei către subsidiarele KMG Internațional în Bulgaria, Moldova și Georgia și către partenerii din regiunea Mării Negre s-au majorat anul trecut cu 27%, până la un nivel de 1,7 miliarde USD.