Update articol:

Ronald J. Rychlak, cel care a anunţat moartea generalului Pacepa, exclusiv pentru Financial Intelligence: Lui Pacepa îi era dor de România și spera să se întoarcă acolo

Rychlak_Ron, Pacepa https://law.olemiss.edu/

Istoricul Ronald J. Rychlak a anunţat astăzi, într-un articol publicat de Epoch Times, că  Ion Mihai Pacepa, fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) al României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu, ar fi decedat, la vârsta de 92 de ani, în SUA. “În primele ore ale dimineții de 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce nu au putut să facă o recompensă de două milioane de dolari și două echipe de asasini plătite de România. Ion Mihai Pacepa, sau Mike pentru cunoscuți, a murit”, scrie Ronald J. Rychlak.

Jurist, publicist şi profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Mississippi, Ronald J. Rychlak a scris, alături de Ion Mihai Pacepa, cartea „Dezinformarea”. Contactat de noi, Ronald J. Rychlak ne-a oferit un scurt interviu despre relaţia cu generalul Pacepa. 

Ați lucrat cu generalul Ion Pacepa la cartea “Dezinformare”. Cum l-ați caracteriza pe Ion Pacepa?

Ronald J. Rychlak: A fost prietenul meu. Îi păsa profund de libertate și de amenințarea reprezentată de comunism. Putea fi amuzant. A apreciat arta plastică. A urmărit îndeaproape politica americană și română. M-am bucurat de compania lui.

Îi era dor de România? Cum vedea viitorul României?

Ronald J. Rychlak: Îi era dor de România și spera mult să se întoarcă acolo. A urmărit știrile, politica și sporturile din România. M-a făcut să urmăresc o nouă echipă la Cupa Mondială și la Olimpiadă.

Care este părerea dvs. despre acțiunile generalului Pacepa? Din punctul dvs de vedere, poate fi considerat un erou sau un trădător?

Ronald J. Rychlak:  Ar trebui să fie un erou pentru toți oamenii iubitori de libertate din lume. A părăsit o viață plină de putere și de distracţie, riscându-și viața pentru a-i ajuta pe ceilalți să trăiască în libertate.

S-a zvonit de mai multe ori că Ion Pacepa a murit. Se poate confirma că persoana care a murit este fostul general Ion Pacepa?

Ronald J. Rychlak: Da. L-am cunoscut bine. Am fost prieteni și colaboratori.

 

Ion Mihai Pacepa (n. , București, România – d. , Statele Unite ale Americii) a fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu. În anul 1978 el a cerut azil politic în Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operații împotriva fostului bloc sovietic. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca “o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”, Pacepa era cetățean american și acum trăia în SUA.

Concluzia raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (pagina 628), aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, subliniază “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității” de generalul Pacepa. Potrivit acestui raport, el “a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu”. Informațiile oferite de Pacepa au fost de asemenea un important revelator al caracterului criminal al dictaturii în influente cercuri politice și de media din Vest. Securitatea și moștenitorii săi nu i-au iertat vreodată lui I. M. Pacepa acest act de trădare”.

 

 

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER