Update articol:

Rusia învinuieşte SUA şi UE pentru provocările din Kosovo

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe/ Sursa foto: Telegram Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe/ Sursa foto: Twitter

Rusia a învinuit sâmbătă Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) pentru “provocările de la Priştina”, condamnând folosirea violenţei de către Kosovo pentru a forţa intrarea primarilor a trei localităţi în primării blocate de minoritatea sârbă, care nu recunoaşte legitimitatea edililor, transmite EFE, potrivit Agerpres.

“La Priştina, acest act barbar, care vizează în mod clar continuarea epurării etnice anti-sârbe, este prezentat în mod batjocoritor ca o dovadă a bunelor intenţii ale “autorităţilor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-un comentariu pe site-ul ministerului de externe.

Ea a adăugat că degradarea situaţiei din Kosovo este o consecinţă directă a unei “abordări maliţioase, care scoate în evidenţă poziţia neocolonială occidentală în Balcani”.

“Am avertizat în repetate rânduri că reprezentanţii tandemului SUA-UE nu sunt mediatori, ci instigatori ai conflictului, care subminează fundamentele juridice internaţionale ale reglementării situaţiei din Kosovo şi întârzie o soluţie reciproc acceptabilă, care este posibilă doar pe baza rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU”, a subliniat Zaharova.

Moscova, a adăugat ea, condamnă cu fermitate acţiunile provocatoare ale Priştinei, care “duc situaţia într-o fază fierbinte şi reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii întregii regiuni a Balcanilor”.

Vineri, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Statele Unite, ţări garante ale forţelor de menţinere a păcii în Kosovo, au condamnat folosirea violenţei de către autorităţile kosovare şi au cerut ca acestea să ia măsuri “imediat” pentru a calma situaţia.

În acelaşi timp, cele cinci puteri occidentale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de decizia Serbiei de a ridica nivelul de alertă al trupelor sale de la graniţa cu Kosovo.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023