Update articol:

Rusia s-a oferit să pompeze mai mult gaz către Europa. Dar analiștii se îndoiesc că se va întâmpla asta (CNBC)

Vladimir Putin Sursa foto: en.kremlin.ru
  • Europa se confruntă cu o criză energetică cu o cerere enormă și o ofertă limitată, ceea ce determină o creştere a prețurilor la gaz în regiune.

  • Președintele rus Vladimir Putin a intervenit miercuri, oferind creșterea aprovizionării cu gaze a Rusiei către Europa.

  • Analiștii se îndoiesc că Rusia poate şi că va oferi această creştere.

 

Iarna nu a venit încă,  dar Europa se confruntă deja cu o criză a pieței gazelor naturale, cu cerere enormă și o ofertă limitată, ceea ce a determinat o creştere a prețurilor în regiune, potrivit CNBC.

Așadar, când președintele rus Vladimir Putin a intervenit miercuri, oferind creșterea aprovizionării cu gaze a Rusiei către Europa, prețurile regionale la gaz (în creștere cu 500% până acum anul acesta) au scăzut și piețele au răsuflat ușurate.

Dar analiștii de pe piață au suspectat rapid că oferta de creștere a aprovizionării către Europa este destinată probabil să pună presiune pe Germania să certifice conducta de gaz Nord Stream 2 (care va duce aprovizionarea cu gaze rusești către Germania prin Marea Baltică) pentru o utilizare cât mai rapidă.

Rusia majorează livrările de gaze către Europa (Vladimir Putin)

 

Experții au avertizat că oferta Rusiei a demonstrat că Europa este din ce în ce mai vulnerabilă la decizia Moscovei de a porni – și de a opri, mai important – aprovizionarea cu gaz după cum și când dorește.

În timp ce aparenta ofertă a Rusiei poate oferi piețelor gazelor un oarecare răgaz, analiștii au remarcat că Rusia s-ar putea să nu fie chiar în măsură să-şi respecte promisiunile de a furniza mai multe gaze.

„Anuţul lui Vladimir Putin (n.r. privind creşterea aprovizionării)  pare să fi oferit un anumit confort pieței. Cu toate acestea, dacă aceste aprovizionări suplimentare cu gaz depind sau nu de o aprobare rapidă a Nord Stream 2, aceasta poate să nu fie problema principală ”, a declarat joi Adeline Van Houtte, analist în Europa la Economist Intelligence Unit, explicând: “În prezent, piața internă a gazelor ruse rămâne strânsă, cu stocurile proprii  scăzute, producția deja aproape de vârf. Iarna se apropie și în Rusia, limitând capacitatea de export de gaze”.

„Există, de asemenea, puține semne că Gazprom – monopolul conductei de export a gazelor rusești, care furnizează 35% din necesitățile europene de gaz – încearcă să pompeze mai mult gaz către cumpărătorii europeni prin rutele existente și, în general, având în vedere marja sa de manevră, este puțin probabil ca Gazprom să poată livra mai mult de 190 bcm (miliarde de metri cubi) în Europa în acest an “, a spus ea, avertizând că înseamnă că” este puțin probabil ca prețurile europene să scadă substanțial în 2021 “.

Şi Mike Fulwood, cercetător principal la Oxford Institute for Energy Studies, și-a exprimat îndoielile că Rusia este capabilă să furnizeze și mai mult gaz Europei, menționând că producția este deja la niveluri record. „Rusia se confruntă cu aceleași presiuni ale cererii” ca în alte părți, a remarcat el.

„A fost [o] iarnă foarte rece în Rusia anul trecut, iar producția rusă este de fapt la niveluri record”, a declarat el pentru CNBC. „Bineînțeles că este mult peste nivelul de anul trecut, când cererea a scăzut, dar a crescut și fata de nivelurile din 2019, și au fost nevoiți să-și reumplă și propriul depozit, care s-a golit substantial din cauza vremii reci.”

„Este extrem de îndoielnic dacă ar putea furniza mai mult gaz, indiferent de rută”, a adăugat el.

Siguranţa Rusiei ca furnizor de energie pentru Europa este de câțiva ani pe agenda politicienilor, atât în ​​UE, cât și în Statele Unite.

Ultimele două administrații prezidențiale din SUA și-au exprimat dezaprobarea cu privire la construcția proiectului Nord Stream 2, avertizând că va reduce securitatea energetică a Europei și va crește dependența de Rusia. La rândul său, SUA ar dori să își mărească propriile exporturi de gaze naturale lichefiate către Europa.

Directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, pare convins că Rusia ar putea crește aprovizionarea cu gaze către Europa, declarând joi la Financial Times că analiza AIE a sugerat că Rusia ar putea crește exporturile cu aproximativ 15% din aprovizionarea maximă de iarnă către continent.

Cerând Rusiei să se dovedească a fi un „furnizor de încredere”, Birol a spus că exportatorul de gaze ar putea fi la înălțimea cuvântului, dacă dorește.

“Dacă Rusia face ceea ce a spus ieri [miercuri] și crește volumul către Europa, acest lucru ar avea un efect calmant pe piață”, a spus el. „Nu spun că o vor face, dar dacă doreşte acest lucru, are capacitatea de a o face.”

 

SUA aveau dreptate – Europa a devenit „ostatică” Rusiei din cauza energiei, avertizează analiștii

 

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (20/10/2021)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R)

PROMATERIS S.A. (PPL) (20/10/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 14.10.2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (20/10/2021)

Moody s acorda Companiei ratingul Baa3, perspectiva stabila

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/10/2021)

Hotarari AGA O & E - 20 octombrie 2021