Update articol:

SUA aveau dreptate – Europa a devenit „ostatică” Rusiei din cauza energiei, avertizează analiștii

  • Rusia s-a oferit miercuri să mărească aprovizionarea cu gaze în Europa, pe fondul creșterii prețurilor.

  • Experții au declarat că această mișcare a arătat că Europa este acum în mare măsură la mila Rusiei în ceea ce privește energia.

  • SUA avertizează de ani de zile că Europa este vulnerabilă la faptul că Rusia poate continua sau opri alimentarea cu gaz.

  • Contractele de gaze naturale au atins noi maxime în Europa săptămâna aceasta – iar prețurile de referință regionale au crescut cu aproape 500% până acum în acest an.

 

După ce Rusia s-a oferit să mărească aprovizionarea cu gaze a Europei pe fondul creșterii prețurilor, experții spun că un lucru a devenit din ce în ce mai clar: Europa este acum în mare măsură la  mila Rusiei în ceea ce privește energia, așa cum avertizase SUA, conform CNBC.

Contractele de gaze naturale au atins noi maxime în Europa săptămâna aceasta – iar prețurile de referință regionale au crescut cu aproape 500% până acum în acest an -în urma unei cereri crescute și a unei scăderi a ofertei care exercită presiune asupra sectorului energetic pe măsură ce vremea devine mai rece.

Prețurile au crescut miercuri, atingând noi maxime, înainte de scădea, după ce președintele rus Vladimir Putin a intervenit, anunțînd o creștere a aprovizionării cu gaze a Rusiei către Europa.

Analiștii de piață au declarat că această mișcare a arătat că Europa este din ce în ce mai vulnerabilă față de Rusia, care așteaptă ca Germania să certifice controversatul gazoduct Nord Stream 2 care va aduce mai mult gaz rusesc în Europa prin Marea Baltică. Conducta de 11 miliarde de dolari a fost finalizată acum, în ciuda supărării SUA,  care s-au opus mult timp proiectului, avertizând ani de zile în timpul construcției sale că proiectul va compromite securitatea energetică a Europei și că Rusia ar putea încerca să utilizeze aprovizionarea cu energie ca pârghie asupra regiunii.

Administrațiile Obama și Trump au susținut opinia bipartidistă împotriva conductei, iar președintele Joe Biden a anunțat și sancțiuni împotriva companiilor implicate în proiect, dar acestea au fost suspendate în luna mai, în ceea ce a fost văzut ca o încercare a SUA de a reconstrui legăturile cu Germania.

„Șantaj energetic”

“Europa este acum ostatică Rusiei în legătură cu aprovizionarea cu energie”, a declarat Timothy Ash, strateg senior al piețelor emergente la Bluebay Asset Management, într-o notă de cercetare, numind situația „incredibilă”.

″ [Este] clar că Rusia a dus Europa (UE și Marea Britanie) într-un blocaj energetic, iar Europa (și Marea Britanie) sunt prea slabe pentru ieși și a face orice în acest sens ”, a spus el, numindu-l o formă de „Șantaj energetic”.

„Europa se umilește acum, deoarece se teme [că] pe măsură ce se îndreaptă spre iarnă, Rusia va opri aprovizionarea  (din conductele de energie) și cetățenii vor îngheța de frig până când va ajunge Nord Stream 2 să fie certificat.”

În cadrul unei reuniuni guvernamentale televizate, Vladimir Putin a anunțat că va crește rezervele către Europa. De asemenea, el a reproșat Europei că a anulat multe dintre contractele sale pe termen lung de gaz în schimbul tranzacțiilor spot, spunând că Kremlinul este gata să negocieze noi contracte pe termen lung pentru vânzările de gaze.

Mulți experți consideră că Rusia a oprit intenționat aprovizionarea cu gaze a Europei, în încercarea de a accelera certificarea de către Germania a conductei Nord Stream 2. Cu toate acestea, Rusia a respins acest lucru, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat miercuri că Rusia a avut vreun rol în criza energetică a Europei.

Dar vicepremierul rus Alexander Novak a menționat miercuri că certificarea germană așteptată a controversatei conducte ar putea ajuta la scăderea prețurilor.

Ash crede că Rusia vrea o certificare rapidă pentru Nord Stream 2 și acesta a fost „planul de joc al Moscovei tot timpul”, adăugând că „piețele sunt cu adevărat naive dacă cred că Moscova va face orice pentru a atenua criza gazelor europene oricând înainte ca Nord Stream 2 să fie certificată”.

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania nu arată încă niciun semn că va grăbi certificarea conductei, spunând marți că Nord Stream 2 trebuie să arate că nu va încălca regulile de concurență prin limitarea furnizorilor care o utilizează, potrivit Reuters, iar amenzile ar putea fi acordate, dacă va începe pomparea gazului rusesc în Germania fără a obține aprobările necesare.

Mike Fulwood, cercetător principal la Oxford Institute for Energy Studies, a fost de acord că orice decizie de a furniza mai mult gaz Europei de către Rusia este „politică” și legată de certificarea conductei.

Bilal Hafeez, CEO și șef de cercetare la Macro Hive, a declarat joi pentru CNBC că el crede că Rusia folosește situația în avantajul său. „Cred că Rusia a folosit această criză energetică pentru a profita de situație și pentru a încerca să forțeze o accelerare a utilizării conductei Nord Stream 2 și, în anumite privințe, există dovezi care să sugereze că ar fi putut împiedica aprovizionarea prin conducte prin Ucraina, pentru ca Germania și UE să accelereze certificarea conductei Nord Stream 2. ”

UE precaută

Prețurile crescânde la gaze au plasat problema în topul agendei UE, liderii cerând mai multă independență energetică – având în vedere că aproape 90% din aprovizionarea UE  reprezintă importat, Rusia fiind una dintre principalele surse de import împreună cu Norvegia, potrivit datelor Comisiei Europene.

Conducta Nord Stream 2 are dus la critici în Europa, Ucraina fiind afectată și supărată pe legătura cu Rusia, deoarece noul proiect înseamnă că propriile conducte sunt ocolite și ca urmare va pierde taxe valoroase pentru tranzitul de gaze. Și Polonia, simțindu-se vulnerabilă, spune că Nord Stream 2 servește doar la întărirea intereselor Rusiei.

Experții văd bătălia pentru aprovizionarea cu gaze a Europei ca pe un război intermediar între SUA și Rusia, ambii luptând să câștige cote de piață în regiune prin aprovizionarea cu gaze naturale (Rusia) și gaze naturale lichefiate – GNL (S.U.A.)

Experții sunt de acord că Europa trebuie să-și diversifice sursele de energie, în afara Rusiei.

„Cu cât Europa își diversifică aprovizionarea, cu atât există mai puține riscuri”, a spus Fulwood, adăugând că au existat încercări de a obține o cantitate tot mai mare de GNL din SUA. „Am văzut în ultimii ani o creștere importantă a importurilor de gaze naturale lichefiate în Europa, în special de pe piața SUA ”, a menționat el.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2021)

Amendament Conventie de trezorerie interna

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (22/10/2021)

Alocare actiuni in dreptul persoanelor cu responsabilitati de conducere SOP2018

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/10/2021)

Incheiere contract cu Global Medical Solutions