Update articol:

Rusia și Belarus extind exercițiile militare; Occidentul se teme că invazia este iminentă

kremlin.ru
  • Rusia are până la 30.000 de militari în Belarus, spune NATO

  • Rusia spune că Occidentul provoacă tensiuni

  • Autoritățile ruse spun că mii de persoane au fost evacuate din estul Ucrainei

  • Boris Johnson din Marea Britanie spune că amenințarea cu sancțiuni ar putea să nu-l descurajeze pe Putin

 

Rusia va prelungi exercițiile militare în Belarus, care trebuiau să se încheie duminică, a anunțat ministerul apărării din Belarus, o decizie despre care secretarul de stat american Antony Blinken a spus că este îngrijorătoare, potrivit Reuters. Ministerul apărării a declarat că decizia a fost luată din cauza activității militare în apropierea granițelor cu Rusia și Belarus, precum și a situației din regiunea Donbass din estul Ucrainei.

Bombardamentele sporadice peste linia care desparte forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținuți de ruși în acea regiune au crescut brusc săptămâna trecută și au continuat duminică.

Vorbind pentru CNN, Blinken a spus că, deși toate semnele sugerează că Rusia este pe un pas de invadare, Statele Unite și aliații săi vor folosi orice oportunitate diplomatică pentru a descuraja Kremlinul. Rusia a negat în repetate rânduri orice plan de atac și acuză Occidentul că dezinformează cu privire la planurile de război.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez, Emmanuel Macron, au convenit astăzi, într-un apel telefonic, asupra necesității unei soluții diplomatice la criza din estul Ucrainei, au declarat ambele guverne. Un consilier prezidențial francez a declarat că cei doi au convenit că luni va avea loc o întâlnire a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu reprezentanți din Ucraina și Rusia.

Polonia, în prezent președintele OSCE, a declarat anterior că, la cererea Ucrainei, convoacă luni o sesiune extraordinară a consiliului, care este dedicată prevenirii conflictelor armate.

Belarus nu a spus cât timp ar putea rămâne acum trupele ruse din Belarus – estimate de NATO la 30.000. Ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, a declarat că exercițiile extinse se concentrează pe „asigurarea unui răspuns adecvat și detensionarea pregătirilor militare ale duşmanilor în apropierea granițelor noastre comune”.

Kremlinul nu a comentat exercițiile din Belarus. Consilierul lui Macron a spus că Putin a reiterat că trupele vor părăsi Belarus după exerciții.

NATO spune că Rusia ar putea folosi trupele din Belarus ca parte a unei forțe de invazie pentru a ataca Ucraina. Moscova neagă orice astfel de intenție.

„Nu este o exagerare să spunem că Europa este la un pas de război, ceea ce era ceva de neimaginat nu cu mult timp în urmă”, a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala într-un interviu TV.

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean, a declarat pentru Reuters că extinderea exercițiilor subliniază că promisiunile oficiale de la Moscova nu ar trebui considerate obligatorii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că avertismentele repetate ale Occidentului că Rusia este pe cale să invadeze sunt provocatoare și ar putea avea consecințe negative, pe care nu le-a precizat. Rusia spune că Occidentul a crescut tensiunile prin trimiterea de întăriri NATO în Europa de Est în timpul crizei.

SANCȚIUNI

Țările occidentale pregătesc sancțiuni despre care spun că ar fi de amploare împotriva companiilor și persoanelor ruse în cazul unei invazii.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat într-un interviu BBC că astfel de sancțiuni ar putea include restricții privind accesul întreprinderilor rusești la dolar și liră sterlină. Cu toate acestea, el a recunoscut că astfel de amenințări ar putea să nu descurajeze Moscova, spunând că Putin ar putea „gândi ilogic”.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că este timpul ca Occidentul să pună în aplicare cel puțin o parte din sancțiunile pe care le-a pregătit împotriva Rusiei.

“Rusia trebuie oprită chiar acum. Vedem cum se desfășoară evenimentele”, a spus Kuleba.

Accentul tensiunilor din ultimele zile s-a concentrat pe zona de est a Ucrainei pe care rebelii susținuți de ruși au ocupat-o în 2014, în același an în care Rusia a anexat Crimeea de Ucraina. Peste 14.000 de oameni au fost uciși în conflictul din est.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut duminică o încetare imediată a focului în partea de est a țării. Macron a dat vina pe separatiști pentru reînnoirea ostilităților, în timp ce Putin a dat vina pe Ucraina, a spus consilierul prezidențial francez.

Duminică, un reporter Reuters a auzit explozii în centrul orașului Donețk, în regiunea de est a Donbass, controlată de separatiști. De asemenea, s-au auzit bombardamente puternice şi în altă parte din regiune.

Mesajele SMS trimise locuitorilor din Donețk i-au îndemnat pe bărbați să se prezinte pentru serviciul militar.

Peste 30.000 de oameni din Donețk și din apropiere de Lugansk au trecut granița cu Rusia în ultimele 24 de ore, a anunţat agenția de presă TASS, citând autoritățile din regiunea Rostov din Rusia. Separatiștii au început să evacueze rezidenții vineri, spunând că Ucraina plănuia să atace – ceea ce Kievul neagă.

Aliații occidentali ai Kievului sunt îngrijorați că Rusia ar putea folosi escalada ca pretext pentru un conflict mai larg.

Forțele militare locale din una dintre zonele separatiste, Luhansk, au declarat duminică că doi civili au fost uciși și cinci clădiri au fost avariate în urma bombardamentelor armatei ucrainene. Comitetul de Investigații al Rusiei va investiga cazul, a anunţat agenția de presă RIA.

Doi soldați ucraineni au fost uciși și patru răniți sâmbătă.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că serviciile de apă au fost întrerupte pentru mai mult de un milion de oameni din regiune și a cerut tuturor părților să evite infrastructura civilă.

Ministrul de externe al Ucrainei Kuleba a declarat că Ucraina nu plănuiește sau desfășoară nicio operațiune ofensivă.

Președintele american Joe Biden îşi va convoca în această seară consilierii principali pentru a discuta despre criză. Biden a spus sâmbătă că crede că Rusia poate lansa un atac „oricand”, în ciuda asigurărilor de la Kremlin că unele trupe se întorc la baze permanente după exerciții militare.

Un diplomat rus de la ONU a spus că nimeni nu ar trebui să spună Rusiei unde sau când să efectueze exerciții.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)