Update articol:
VLADIMIR PUTIN ŞI XI JINPING LA FORUMUL ECONOMIC ESTIC DE LA VLADIVOSTOK

Rusia și China și-au reafirmat interesul pentru extinderea utilizării monedelor naționale în tranzacțiile bilaterale

Foto Kremlin Foto Kremlin

Comerțul bilateral ruso-chinez a crescut cu aproape o treime în primele șase luni ale anului, ajungând la 50 de miliarde de dolari, şi avem toate motivele să credem că, până la sfârșitul anului, acesta va atinge un record de 100 miliarde de dolari, a declarat președintele Rusiei Vladimir Putin, în urma discuţiilor  purtate cu președintele Chinei Xi Jinping la Forumul Economic Estic din Vladivostok. 

Liderul de la Kremlin a precizat: “Semnarea în mai 2018 a Acordului privind cooperarea comercială și economică dintre EAEU (Uniunea Economică Eurasiatică) și China creează oportunități suplimentare pentru extinderea fluxurilor comerciale bilaterale. Rusia și China și-au reafirmat interesul pentru extinderea utilizării monedelor naționale în tranzacțiile bilaterale, ceea ce ar îmbunătăți stabilitatea serviciilor bancare în timpul tranzacțiilor de export-import, în condițiile riscante de pe piețele mondiale”.

Energia este un domeniu important de cooperare, a mai spus Vladimir Putin, precizând: “Anul trecut, Rusia a furnizat Chinei 30 de milioane de tone de petrol în cadrul acordurilor interguvernamentale sau peste 52 de milioane de tone dacă luăm în considerare tranzacțiile comerciale.
Construcția conductei Power of Siberia se desfășoară conform planului. Lansarea este programată pentru sfârșitul anului 2019. S-a ajuns la un acord privind principalele condiții pentru aprovizionarea cu gaz din Orientul Îndepărtat. Investitorii chinezi dețin o cotă mare în proiectul LNG Yamal. Clienții din 14 țări, inclusiv China, au primit din această afacere patru milioane de tone de gaz natural lichefiat din decembrie 2017. China importă o mare parte din electricitate și cărbune din Rusia.
Cooperarea ruso-chineză în domeniul atomic  este, de asemenea, în curs de dezvoltare. Prima etapă a centralei nucleare Tianwan este deja în funcțiune. În acest an, a treia unitate a fost finalizată, iar a patra este în curând pregătită. Rosatom intenționează să construiască încă două unități acolo. Observăm, de asemenea, cooperarea extinsă în domeniul științei, în utilizarea pașnică a energiei nucleare. În plus, cooperarea în agricultură se dezvoltă. Exporturile de produse agricole rusești către China au crescut cu peste 50% în primele șase luni ale acestui an: de exemplu, 656 000 de tone de cereale au fost exportate, mai mult decât în anul 2017. Continuăm negocierile vizând creșterea numărului de regiuni ruse care pot exporta grâu în China și simplificăm livrările reciproce de carne și produse lactate. (…) Putem observa o creștere a interacțiunii dintre țările noastre în cadrul organizațiilor internaționale, precum ONU, Organizația de Cooperare din Shanghai, BRICS, G20 și altele.
Susținem demersurile luate de conducerea Coreei de Sud și Coreei de Nord pentru a restabili relațiile bilaterale și sperăm că următorul summit inter-coreean de la Phenian va fi eficient. Considerăm că normalizarea relațiilor dintre Coreea de Nord și Statele Unite este o componentă importantă în procesul general de stabilizare a Peninsulei Coreene”.

 

 

Vom colabora împotriva abordării unilaterale și a protecționismului comercial (Xi Jinping)

 

La rândul său, Xi Jinping, preşedintele Chinei a spus: “În ultimele patru luni, cu președintele Putin am avut deja trei întâlniri. Această intensitate a contactelor demonstrează nivelul ridicat și caracterul special al relațiilor ruso-chineze și subliniază prioritatea lor în politica noastră externă.
Până la sfârşitul anului, președintele Putin și eu vom mai avea o serie de alte întâlniri programate care vor avea loc la evenimente importante.

De la începutul acestui an relațiile ruso-chineze au înregistrat o creștere dinamică, au intrat într-o nouă eră de dezvoltare rapidă. Ambele părţi au reafirmat un sprijin reciproc ferm în alegerea căii de dezvoltare care este în acord cu caracteristicile naționale ale ambelor țări, precum și cu interesele noastre în materie de securitate și dezvoltare. Suntem încântați să vedem că, pas cu pas, eforturile comune transformă avantajele politice și valorile strategice ale relațiilor noastre bilaterale în rezultate substanțiale ale cooperării. Comerțul bilateral a crescut la 58,3 miliarde de dolari în primele șapte luni ale acestui an, cu 25,8% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. (…) Ambele părți lucrează activ la proiectele One Belt, One Road și EAEU, promovând proiecte strategice mari în sectorul energetic, aviație, spațiu și transport și dezvoltând, de asemenea, cooperarea  în domenii noi precum finanțele, agricultura, și e-commerce”.

În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și țări de frunte pe piețele în curs de dezvoltare, China și Rusia poartă o mare responsabilitate pentru menținerea păcii și stabilității, împreună cu promovarea dezvoltării și a prosperității în întreaga lume, a mai spus președintele Chinei, menţionând:

“Avem poziții similare sau identice cu privire la chestiuni internaționale şi interese comune generale. Cooperarea dintre China și Rusia în menținerea egalității, a dreptății, a păcii și a stabilității în întreaga lume câștigă din ce în ce mai multă importanță în contextul instabilității și imprevizibilității tot mai mari la scară globală. Împreună cu colegii noștri ruși vom promova cooperarea noastră fructuoasă în afacerile internaționale și vom intensifica coordonarea în instituţii , cum ar fi ONU, SCO și BRICS. Vom facilita soluționarea politică a problemelor urgente și a punctelor fierbinți și vom susține ferm obiectivele și principiile Cartei ONU. Vom colabora împotriva abordării unilaterale și a protecționismului comercial și pentru crearea unui nou tip de relații internaționale și un destin comun al omenirii”.

BVB | Știri BVB

LONGSHIELD INVESTMENT GROUP S.A. (SIF4) (18/07/2024)

Inregistrare reprezentanti permanenti al Longshield Investment Group SA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/07/2024)

Neintrunire cvorum AGA O & E 18.07.2024

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (18/07/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Complex Hotelier Dambovita S.A.

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/07/2024)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)