Update articol:

Rusia solicită plata în dirhami EAU pentru exporturile de petrol către unii clienți indieni

Sursa Pixabay
  • Rusia solicită plata în dirhami din Emiratele Arabe Unite pentru exporturile de petrol către unii clienți indieni, au spus trei surse pentru Reuters, în timp ce Moscova se îndepărtează de dolarul american pentru a se izola de efectele sancțiunilor occidentale.

  • Rusia a fost lovită de o serie de sancțiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi pentru invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, pe care o numește „operație militară specială”.

 

Rusia solicită plata în dirhami din Emiratele Arabe Unite pentru exporturile de petrol către unii clienți indieni, au spus trei surse pentru Reuters care au şi arătat jurnaliştilor un document în acest sens, în timp ce Moscova se îndepărtează de dolarul american pentru a se izola de efectele sancțiunilor occidentale, scrie Reuters.

Rusia a fost lovită de o serie de sancțiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi pentru invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, pe care o numește „operație militară specială”.

Un document văzut de Reuters arată că factura pentru furnizarea petrolului unei rafinării este calculată în dolari, în timp ce plata este cerută în dirhami.

Compania petrolieră rusă Rosneft vinde țiței prin firme comerciale, inclusiv Everest Energy și Coral Energy, în India, acum al doilea cel mai mare cumpărător de petrol după China.

Sancțiunile occidentale i-au determinat pe mulți importatori de petrol să evite Moscova, scăzând astfel prețurile spot pentru țițeiul rusesc.

Acest lucru le-a oferit rafinăriilor indiene, care rareori cumpărau petrol rusesc din cauza costurilor mari de transport, o oportunitate de a obține exporturi cu reduceri mari.

Moscova a înlocuit Arabia Saudită ca al doilea cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, după Irak, pentru a doua lună consecutiv în iunie.

Cel puțin două rafinării indiene au decontat deja unele plăți în dirhami, au spus sursele, adăugând că mai multe vor efectua astfel de plăți în zilele următoare.

Factura arăta că plățile trebuie efectuate către Gazprombank prin Mashreq Bank, banca sa corespondentă din Dubai.

Emiratele Arabe Unite, căutând să mențină o poziție neutră, nu au impus sancțiuni Moscovei, iar plățile ar putea spori frustrarea unora din Occident, care spun în mod privat că poziția Emiratelor Arabe Unite este nesustenabilă și se alătură Rusiei, scrie CNBC.

Firmele de tranzacționare utilizate de Rosneft au început să ceară plata echivalentului în dolari în dirhami începând cu această lună, au spus sursele.

Rosneft, Coral Energy și Everest Energy nu au răspuns la e-mailurile Reuters pentru a solicita comentarii.

Rusia dorește să intensifice utilizarea monedelor non-occidentale pentru comerțul cu țări precum India, a declarat ministrul său de externe Serghei Lavrov, în aprilie.

Ministrul de finanțe al țării a mai spus luna trecută că Moscova ar putea începe să cumpere valute ale țărilor „prietenoase”, folosind astfel de dețineri pentru a influența cursul de schimb al dolarului și al euro, ca mijloc de a contracara câștigurile puternice ale rublei. Moscova se pregătește să lanseze tranzacționarea cu sum-ul uzbec și dirham.

Dubai, centrul financiar și de afaceri al Golfului, a apărut ca un refugiu pentru bogăția rusă.

India, menținând, de asemenea, o poziție neutră, recunoaște asigurarea oferită de către companiile rusești și a oferit clasificare navelor administrate de o filială din Dubai a principalului grup de transport maritim din Moscova pentru a permite comerțul.

Banca centrală a Indiei a introdus săptămâna trecută un nou mecanism pentru reglementările comerciale internaționale în rupii, pe care mulți experți îl văd ca o modalitate de a promova comerțul cu țările care se află sub sancțiuni occidentale, cum ar fi Rusia și Iran.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative