Update articol:

Rusia spune că discuțiile cu Ucraina au ajuns într-o „fundătură”, Polonia avertizează asupra riscului de război

kremlin rusia
  • Ryabkov spune că experții îi propun opțiuni militare lui Putin

  • Oficialul rus spune că Rusia vrea pace, dar nu cu orice preț

  • Ministrul polonez de externe spune că Europa este mai aproape de război decât oricând în ultimii 30 de ani

  • Ambasadorul SUA la OSCE respinge „șantajul” rusesc

 

Europa este mai aproape de război decât în orice alt moment din ultimii 30 de ani, în condiţiile în care Rusia a făcut o evaluare sumbră a eforturilor diplomatice din această săptămână pentru a calma tensiunile asupra Ucrainei, a atras atenţia joi ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la lansarea preşedinţiei pe care Polonia o va deţine timp de un an la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează Reuters.

Rusia a declarat că se află într-o fundătură cu negocierile, încercând să convingă Occidentul să interzică Ucrainei să adere la NATO și să retragă decenii de expansiune a alianței în Europa.

Zbigniew Rau a oferit o viziune dură înainte ca reuniunile de securitate din această săptămână să se fi încheiat, cu discuții în curs de desfășurare la Viena, joi, la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), formată din 57 de țări.

Fără a numi Rusia în discursul adresat trimișilor celor 57 de membri OSCE, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a menționat tensiunile din Ucraina, Georgia, Armenia și Moldova, toate țări cu conflicte active sau înghețate în care Rusia ar fi fost considerată parte.

„Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”, a spus el. „De câteva săptămâni ne confruntăm cu perspectiva unei escalădări militare majore în Europa de Est”, a spus el, la lansarea preşedinţiei pe care Polonia o va deţine timp de un an la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a declarat într-un interviu pentru televiziunea RTVI că specialiștii militari ruși oferă opțiuni președintelui Vladimir Putin în cazul în care situația din jurul Ucrainei s-ar înrăutăți, dar diplomației trebuie să i se acorde o șansă.

Cu toate acestea, el a spus că discuțiile cu Statele Unite ale Americii de luni la Geneva și cu NATO de la Bruxelles miercuri au arătat că există o „fundătură sau diferențe de abordări” și că nu vede niciun motiv să se așeze la masă din nou, în zilele următoare, pentru a relua aceleași discuții.

Trimisul SUA la discuțiile OSCE a spus că Occidentul nu ar trebui să cedeze șantajului.

Rusia a forțat Statele Unite și aliații săi să participe la masa negocierilor prin adunarea a aproximativ 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina, în timp ce neagă planurile de a invada Ucraina. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că cererile SUA de a se retrage sunt inacceptabile.

„ELIMINAȚI AMENINȚĂRILE”

Comentariile pesimiste din partea miniștrilor și oficialilor ruși au pus serioase îndoieli cu privire la șansele unei rezolvări diplomatice într-unul dintre cele mai grele momente din relațiile Est-Vest de la Războiul Rece.

Ambasadorul rus Alexander Lukashevich a declarat OSCE: „Dacă nu auzim un răspuns constructiv la propunerile noastre într-un interval de timp rezonabil și continuă o linie agresivă de comportament față de Rusia, vom fi forțați să tragem concluziile adecvate și să luăm toate măsurile necesare pentru a ne asigura un echilibru strategic și eliminăm amenințările inacceptabile la adresa securității noastre naționale”.

El a continuat: “Rusia este o țară iubitoare de pace. Dar nu avem nevoie de pace cu orice preț. Necesitatea de a obține aceste garanții de securitate oficializate legal pentru noi este necondiționată”.

Discursul său a fost în concordanță cu un model de declarații recente în care Rusia a spus că dorește o soluție diplomatică, dar a respins, de asemenea, apelurile de a-și retrage trupele de la graniţa cu Ucraina și a avertizat cu privire la consecințe pentru securitatea occidentală dacă cererile sale nu sunt ascultate.

Statele Unite declară că cererile Moscovei de a se opune aderării Ucrainei și de a opri activitatea militară NATO în Europa de Est nu sunt negociabile, dar că sunt dispuse să vorbească despre controlul armelor, desfășurarea de rachete și măsuri de consolidare a încrederii.

Rusia spune că, după decenii de extindere a NATO, este hotărâtă să tragă linii roșii și să împiedice alianța să admită Ucraina ca membru sau să amplaseze acolo rachete.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, după discuțiile cu Rusia, că țările trebuie să fie libere să-și aleagă propriile aranjamente de securitate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat un proiect de lege de sancțiuni dezvăluit miercuri de democrații din Senatul Statelor Unite, care ar viza oficiali militari și guvernamentali rusi, inclusiv Putin, precum și instituții bancare cheie, dacă Rusia atacă Ucraina. Peskov a spus că sancționarea lui Putin ar echivala cu ruperea relațiilor.

„Considerăm extrem de negativă apariția unor astfel de documente și declarații pe fondul unei serii de negocieri în desfășurare, deși nereușite”, a spus el.

Ambasadorul SUA, Michael Carpenter, a declarat la reuniunea OSCE: „În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis cu privire la modul de consolidare a securității în beneficiul tuturor, trebuie să respingem hotărât șantajul și să nu permitem niciodată ca agresiunea și amenințările să fie repetate.

Rusia a declarat că va decide asupra următoarelor mișcări după discuțiile din această săptămână, amenințând  cu „măsuri militare-tehnice” nespecificate dacă cererile sale sunt respinse.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a declarat miercuri că, dacă Rusia va pleca de la negocieri, ar arăta că nu a fost niciodată serioasă în privința diplomației.

BVB | Știri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (19/01/2022)

Deschiderea a doua noi restaurante

CARBOCHIM S.A. (CBC) (19/01/2022)

Hotarari AGA E 05.01.2022- Versiune in limba engleza

IAR SA Brasov (IARV) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23.02.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2022)

Informare asupra Bugetului de venituri si Cheltuieli pentru anul 2022