Evaluarea miniştrilor – gradul de îndeplinire a obiectivelor din programul de guvernare şi de modul în care au fost comunicate public măsurile luate
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, săptămâna trecută, că va exista o remaniere guvernamentală, iar astăzi va finaliza evaluarea. “O remaniere va exista. Luni termin evaluarea”, a precizat ea, la Palatul Parlamentului. PSD va discuta acest aspect în şedinţa Comitetului Executiv, care va avea loc în această săptămână.
Evaluarea miniştrilor, dar şi dezbaterile privind legea offshore au dus la escaladarea tensiunilor în coaliţia PSD – ALDE. Se pare că ALDE nu va renunţa la nici un membru, deşi PSD îşi doreşte mult să ia de la ALDE portofoliul Energiei.
Printre numele de miniştri care ar putea pleca din Guvernul Dăncilă se află: Paul Stănescu – ministrul Dezvoltării, Tudorel Toader – ministrul Justiției, Ioana Bran – ministrul Tineretului și Sportului, Dănuț Andrușcă – ministrul Economiei,
George Ivașcu – ministrul Culturii, Lucian Șova – ministrul Transporturilor, Ioan Deneș- ministrul Apelor.
Surse politice susţin că Lia Olguța Vasilescu va fi mutată de la Ministerul Muncii la Ministerul Dezvoltării. La Ministerul Muncii, este favorit să ajungă deputatul Adrian Solomon, președinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaților. La Ministerul Transporturilor este bătălie mare, între Dragoș Benea, liderul PSD Bacău, Felix Stroe, şeful PSD Constanţa.
Schimbări vor avea loc, se pare, şi la Ministerul Apărării, Mihai Fifor făcând parte din grupul puciștilor împotriva lui Dragnea. Presa a vehiculat numele deputatului “mitralieră” Cătălin Rădulescu, dar şi Dorel Căprar, președintele PSD Arad. La Ministerul Educației este favorită Ecaterina Andronescu, cea care vine în locul demisionarului Valentin Popa.
Schimbări la vicepremieri
Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a spus că miniştrii care nu au comunicat public măsurile bune pe care le-au luat „nu au ce să caute” în Executiv, social-democratul spunând că vicepremierul Paul Stănescu este „destoinic”, dar „nu a comunicat deloc”. De asemenea, Viorel Ștefan va pleca din funcția de vicepremier, în condiţiile în care şi-a depus candidatura pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, în locul lui Leonardo Badea. Surse politice spun că una dintre funcțiile de vicepremier îi va reveni lui Niculae Bădălău, cel care a plecat din sală în timpul puciului împotriva liderului PSD.
Ministrul Finanțelor nu se teme de remaniere: „Sunt preocupat să îmi fac treaba mea. Decizia o ia premierul”
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, la Antena 3, referitor la remanierea guvernamentală, că decizia în acest sens o ia premierul. Întrebat dacă îi este teamă de o posibilă remaniere, ministrul Finanţelor a spus că vede altfel lucrurile şi că este preocupat doar să-şi facă treaba.
ALDE îl susţine pe Tudorel Toader
PSD îşi doreşte plecarea lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, potrivit unor surse politice, întrucât social-democraţii și-ar fi dorit OUG-ul privind amnistia și grațierea pe care ministrul refuză să o promulge. Social democraţii consideră revocarea procurorului general Augustin Lazăr o răzbunare personală, în condiţiile în care oficialii de la Bruxelles au adus critici foarte mari privind legislaţia noastră din domeniul Justiției.
Săptămâna trecută, Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că nu are în vedere niciun fel de schimbare în lista miniştrilor săi, menţionând că ministrul justiţiei, Tudorel Toader, se bucură în continuare de susţinere din partea sa şi a partidului pe care îl conduce. “Nu am discutat acest subiect în cadrul coaliţiei, am abordat cu două-trei săptămâni în urmă această problemă de principiu, i-am transmis colegului Dragnea că la ALDE nu am în vedere niciun fel de schimbare în lista miniştrilor pe care îi avem (…). Eu am făcut o declaraţie publică, cu puţin timp în urmă, când am declarat fără echivoc că ministrul Toader se bucură de susţinerea noastră, că este un ministru foarte bun, că are performanţă, că a dus nivelul de prestanţă al funcţiei undeva sus cum nu a mai fost în ultimii ani, că a arătat curaj, determinare, pricepere profesională serioasă. Nu ştiu de unde a apărut această informaţie (n.r. – că nu mai este susţinut de Tăriceanu) şi o dezmint categoric”, a precizat Tăriceanu la Digi TV.
El a adăugat că deciziile ministrului justiţiei nu s-au bazat pe o perspectivă social-democrată sau de culoare politică. “Toată lumea face politică în Guvern. Chiar dacă eşti tehnocrat, cum e cazul ministrului, orice decizie e politică. Eu cred că deciziile ministrului Toader nu s-au bazat pe o perspectivă social-democrată sau de culoare politică”.
PSD îşi doreşte ca, în locul lui Tudorel Toader, să fie numit Eugen Nicolicea.
PNL: Pe lista remanierii e obligatoriu să fie ministrul Transporturilor și ministrul Agriculturii
Și opoziția a exprimat un punct de vedere cu privire la remanierea guvernamentală. Vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu, a afirmat că pe lista remanierii e obligatoriu să fie ministrul Transporturilor, Lucian Șova, „pentru blocarea autostrăzii Unirii”. Un alt ministru dorit remaniat de opoziție este și Petre Daea, pentru „dezastrul produs de necontrolarea pestei porcine”. Pe de altă parte, opoziția consideră că ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar putea fi o excepție de pe lista remanierilor, după anunțul acestuia despre revocarea procurorului general, Augustin Lazăr.
Evaluarea miniştrilor – gradul de îndeplinire a obiectivelor din programul de guvernare şi de modul în care au fost comunicate public măsurile luate
Doina Pană, vicepreşedintele PSD, a declarat, recent, că o comisie a evaluat activitatea miniştrilor, ţinându-se cont, la întocmirea raportului, de gradul de îndeplinire a obiectivelor din programul de guvernare şi de modul în care au fost comunicate public măsurile luate. “A fost o analiză foarte amplă, în sensul că, pe baza rapoartelor pe care le-au înaintat miniştrii, am confruntat cu ce scrie în programul de guvernare (…). Am comparat rapoartele cu datele din programul de guvernare, am comparat şi cu ce trebuia să scoată Parlamentul, ca legislaţie, pentru că pot fi situaţii în care o hotărâre de guvern să nu o poţi scoate, ca ministru, pentru că nu a fost modificat ceva legislativ în Parlament. Pe urmă, am făcut o analiză foarte amplă pe modul cum au ştiut să comunice realizările la fiecare minister, pentru că, din punctul meu de vedere şi nu numai al meu, cea mai mare problemă a noastră este, ca guvernare, nu că nu luăm măsuri bune, că le luăm, dar nu ştim să le facem cunoscute încât să ajungă la publicul larg. Practic, am monitorizat toate apariţiile TV, toate conferinţele de presă, toate deplasările în teritoriu ale fiecărui ministru şi, în funcţie de toate aceste date, s-a întocmit acest raport, care eu zic că va fi baza pentru hotărârea pe care o va lua doamna prim-ministru, legat de remanierile care vor fi”, a explicat Pană. Potrivit Doinei Pană, raportul întocmit de comisie, formată din 9 membri, este unul obiectiv, bazat pe cifre.