Update articol:
#CybersecurityForum

Sărmaş (Comisia pentru Tehnologia Informaţiei):Trebuie să vorbim tot mai mult despre suveranitatea digitală a României (video)

Foto Facebook

România trebuie să aibă suveranitate digitală, aşa cum de foarte mulţi ani se vorbeşte despre independenţa energetică a statelor Uniunii Europene sau a unor regiuni, a afirmat, joi, la evenimentul #CybersecurityForum, Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.

 

“Se vorbeşte tot mai mult, în ultima vreme, despre suveranitatea digitală a Europei şi, implicit, a României. Aşa cum de foarte mulţi ani se vorbeşte deja despre independenţa energetică a statelor sau a Uniunii Europene sau a unor regiuni, aşa trebuie să vorbim tot mai mult despre suveranitatea digitală a României. Şi suveranitatea digitală are două componente esenţiale: suveranitatea infrastructurilor şi aici ne referim la infrastructura de 5G sau cea de tip cloud, respectiv suveranitatea datelor care este cel puţin la fel de importantă, cele două nefiind despărţite. Acest tip de suveranitate digitală nu poate fi atinsă în niciun fel fără a avea o securitate cibernetică puternică. Trebuie să construim toată această infrastructură şi de arhitectură de date în jurul securităţii cibernetice”, a declarat Sărmaş.

Demnitarul a punctat, totodată, că România dispune, în prezent, de o infrastructură de cyber extrem de puternică, precum şi să securitatea cibernetică a unui stat ţine foarte mult şi de ecosistemul privat.

“Aspectul cel mai important la care trebuie să se uite un stat puternic este cel al capacităţii acestuia în sine. Din fericire, în România, pe lângă faptul că stăm destul de bine în anumite zone, avem şi o infrastructură de cyber extrem de puternică despre care se vorbeşte public de către alte state. Pregătim în România Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică, un efort ce durează de câteva luni de zile. Vom avea acel Centru de competenţe european în materie de securitate cibernetică. Deci, dacă e să evaluăm cumva direcţia pe care ne aflăm din punct de vedere instituţional, stăm foarte bine. Sigur, securitatea cibernetică a unui stat ţine foarte mult şi de acest ecosistem privat. Mi-aş dori foarte mult ca statul să aibă o parte a politicii de stat, aceea de a crea un ecosistem de companii private care să asigure tehnologii şi servicii de securitate cibernetică la un nivel mai ridicat. Aş vrea să nu avem doar o companie-fanion cum este Bitdefender, ci să creăm şi alte companii care să pună umărul la această suveranitate digitală a României şi la această rezilienţă asigurată de suveranitate digitală”, a explicat preşedintele comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor.

În viziunea lui Sabin Sărmaş, din punct de vedere legislativ, în perioada următoare se va acorda o atenţie deosebită reglementărilor cu privire la infrastructurile informatice de comunicaţii de interes naţional, în contextul dezvoltării reţelelor 5G, în România.

“În plan legislativ stăm rezonabil. Pot fi făcute multe îmbunătăţiri la legile care, în momentul de faţă, fac referire la securitatea cibernetică. O să acordăm o atenţie deosebită actului legislativ, reglementărilor cu privire la infrastructurile informatice de comunicaţii de interes naţional, în contextul dezvoltării reţelelor 5G în România. Practic, este legea care are prioritate destul de mare în acest moment atât la nivelul actului guvernamental, cât şi la nivelul Parlamentului, pentru că de ea depinde implementarea 5G în România”, a spus Sărmaş.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021