Update articol:

Saxo Bank: Ameliorarea sentimentului de risc ajunge la un prag de rezistență important  

Valutele mai mici au crescut abrupt pe măsură ce piața se aclimatizează la faptul că USDCNY este peste 7,00 și la redresarea apetitului de risc. În acest moment, în fruntea grupului se află dolarul australian, iar în piețe redresarea sentimentului de risc a atins niveluri esențiale.

Autor: John Hardy, Director strategie FX Saxo Bank   

Interesul de tranzacționare

  • Menținerea unei poziții lungi AUDNZD cu stopuri sub 1.0420 pentru 1.0625 și, în cele din urmă, 1.0700 
  • Abandonarea ideii de poziție lungă spot pentru EURUSD – menținerea opțiunii call acoperite EURUSD
  • Poziționare (jumătate de poziție) scurtă AUDUSD înainte de pragul de 0.6825 cu stopuri peste 0.6900. Posibilă suplimentare săptămâna viitoare pe baza indiciilor de inversare locală în scădere.

Temperatura generală a pieței a scăzut cu câteva grade în ultimele două sesiuni de tranzacționare, pe măsură ce China a ținut în frâu raportul USDCNY la mai puțin de un procent peste ceea ce a fost considerat pragul critic de 7.00. Viziunea superficială este că Beijingul ar putea permite ca raportul să crească puțin de la acest prag încolo doar dacă USD continuă să crească în alte contexte. În termenii oficiali ai coșului valutar, yuanul se află la o distanță destul de mare de minimele sale (datorită membrilor FX asiatici slabi din piețele emergente care atârnă greu în coșul oficial RMB) pe care China poate da vina ca să se apere pentru evoluția USDCNY. 

Lipsa unor noi elemente care să crească și mai mult starea de panică a permis recuperarea bruscă a valutelor mai mici, corelate la risc din piețele emergente și din cadrul G10, chiar dacă nu e încă suficient de puternică pentru a indica o inversare completă. Nu e foarte clar ce așteaptă piața aici, dar redresarea în urma curentului descendent al sentimentului de risc pe baza schimbului Trump-China atinge niveluri importante de rezistență (barometrul de bază pentru evoluția retrasării de 61,8% a lichidării S&P500 – care s-a apropiat de vârfurile de ieri). În rândul valutelor G-10, AUDUSD este proxy-ul nostru, zona cheie de rezistență de 0.6830 făcându-și acum apariția.

 După ce a ajuns la noi minime de la criza financiară globală încoace (și chiar mai jos de minimele scurtei prăbușiri de la începutul acestui an), AUDUSD a revenit la zona de rezistență critică de 0.6830 a principalului minim anterior deoarece sentimentul de risc încerca o stabilizare în acea zonă. Așadar astăzi și săptămâna viitoare, pesimiștii vor fi nevoiți să decidă dacă vor pune bazele unor noi poziții în această zonă pentru o trecere la noi minime – de aici la 0.6850 sau în jurul acestei valori este zona de testare a potențialului pentru o viitoare evoluție negativă, dezavantajul fiind că ne paște tot mai mult o inversare a tendinței dacă prețul pe acțiune revine la peste 0.6900.

Obligațiunile se stabilizează după o scurtă scădere

Am dedicat recent o atenție considerabilă ideii dacă redresarea mai ales a obligațiunilor suverane de lungă durată nu este cumva exagerată acum că întreaga curbă a randamentului german pe 30 de ani a scăzut sub zero. Deși s-a observat o corecție considerabilă, obligațiunile pe termen lung au găsit susținere pe baza unei licitații surprinzător de puternice în SUA a obligațiunilor de trezorerie unde cererea a fost mai mare – chiar dacă a fost modestă după standardele istorice – decât licitația anterioară a aceleiași scadențe. Aceasta, în ciuda colapsului recent al randamentelor ce a dus randamentul pe 30 de ani aproape de nivelul minim record de 2,09% din 2016. 

Redresarea târzie a obligațiunilor a dus dobânda SUA pe 30 de ani sub cea pe 3 luni la un moment dat , săptămâna trecută, inversând întreaga curbă, în timp ce porțiunea 2-10 a curbei a ajuns la noi minime la 10 puncte de bază. Estimările pentru Fed rămân tot în zona reducerilor – cu șanse de 100% pentru o reducere a dobânzii în septembrie, 33% estimând o mișcare mai amplă de 50 de puncte. Estimarea pentru decembrie pentru ratele fondurilor Fed a scăzut imediat sub 1,50% – deci au fost evaluate două reduceri și jumătate. Președintele american Trump și-a exprimat nemulțumirea continuă față de Fed printr-o serie de mesaje pe Twitter. 

Aș sugera că o lichidare a pieței de capitaluri proprii peste minimele recente combinată cu o creștere semnificativă a USD ar putea forța Fed să intre în panică cu o reducere neprogramată a dobânzii înainte de ședința FOMC din 18 septembrie. Fie asta, fie administrația Trump va veni cu un tratament mai puternic pentru USD în asemenea circumstanțe.

Întrebările legate de perspectiva fiscală a UE se întețesc

Două vești au asaltat euro fiecare în felul său, prima dată pe partea pozitivă pe baza unei știri fulger de la Reuters (care cita o sursă importantă neidentificată oficială din guvern) cum că Germania ar lua în considerare extinderea cheltuielilor sale fiscale dacă această extindere ar fi legată de cheltuieli din domeniul ecologiei și schimbărilor climatice. Însă ministrul german de finanțe a declarat că nu s-a luat nicio decizie pentru schimbarea politicii echilibrate a bugetului – trebuie să vedem politica fiscală a UE pentru ca euro să susțină o redresare puternică. Spre finalul acelei zile, euro a scăzut abrupt, iar marjele de randament Italia-Germania au crescut brusc pe măsură ce liderul Lega, partidul de guvernământ al Italiei, Matteo Salvini, a spus că nu mai există coaliția de guvernare și că sunt necesare noi alegeri. Nu-l pierdeți din vedere: Salvini caută, în mod evident, să întărească Lega și să se implice într-o confruntare totală cu conducerea UE cu privire la nevoia extinderii fiscale, cel mai probabil alături de noi parteneri de coaliție de centru-dreapta. Cel mai recent sondaj de opinie arată că Lega are un uimitor 38% în ce privește susținerea publicului, în creștere de la aproximativ 17% la alegeri, în timp ce mișcarea Cinque Stelle s-a prăbușit la aproape 17%, la jumătate din ceea ce avusese la alegerile din 2018.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/11/2022)

Disponibilitatea versiunii in limba romana a Raportului Anual pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Finalizare proces fuziune Greenfiber Intl. SA-Greentech SA,detineri indirecte

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/11/2022)

Document informare - alocare actiuni

ROPHARMA SA (RPH) (28/11/2022)

Hotarari AGA O & E 28.11.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014