Update articol:

Scăderi pe linie la BVB (în curs de actualizare – vezi declaratia Banca Transilvania)

Actualizare ora 19: Acţiunile TLV au închis şedinţa în scădere cu 9,58%, iar BRD – 6%.    

Toţi indicii bursieri au închis în scădere: BET – 4,23%, BET-TR-4,23%, BET-FI – 2,69%, BET Plus – 4,24%, BET-NG – 2,99%, BET – XT – 4,03%. 

Brokerii pun scăderea pe seama taxei pe activele bancare, în contextul în care consilierul premierului  Darius Vâlcov a anunțat că aceasta se va plăti trimestrial. Totodată, piața a fost influențată, susțin brokerii, de informația că proiectul bugetului de stat pe 2019 se bazează pe venituri de minimum 4 miliarde de lei din taxa pe activele bancare legate de evoluţia ROBOR, potrivit unor surse din mediul financiar bancar, citate de economica.net

Astăzi, topul brokerilor după valoarea tranzacțiilor a fost condus de Tradeville, un intermediar care are în special clienți de retail locali.

…………..

Actualizare ora 16.40: Acţiunile TLV au ajuns la o scădere de 10%, iar acţiunile BRD – la peste 7%. 

Banca Transilvania a transmis: “Banca Transilvania urmărește cu atenție știrile și declarațiile din presă națională referitoare la taxa asupra activelor instituțiilor de credit, analizând situația de la primul anunț din presă realizat în 18 Decembrie 2018. Dezbaterea referitoare la nivelul și metoda de calcul a taxei este în desfășurare și în afara sistemului bancar, fără implicarea reprezentanților pieței bancare. Din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost încă publicate, Banca Transilvania nu este în măsură să emită o analiză de impact concludentă. Emitentul va informa cu promptitudine actionarii și investitorii imediat ce va obține informații concludente referitoare la cele indicate mai sus”.

 

Acţiunile Nuclearelectrica scad cu 4,40%, TEL – cu 3,88%, Romgaz  – cu 2,86%, Transgaz cu 3,96%, DIGI – 3,09%.

……….. 

 

Toţi indicii de la Bursa de Valori Bucureşti sunt în scădere. Acţiunile Banca Transilvania scad cu 9%, iar acţiunile BRD cu 6%.  

Aceste scăderi sunt puse pe seama taxei pe activele bancare şi a taxei de 2% din cifra de afaceri aplicată companiilor din energie. 

Potrivit Asociaţiei Române a Băncilor, inițiativele legislative privind introducerea unei taxe pe active bancare și aprobarea unui pachet de legi restrictive pentru finanțare vor avea efecte negative profunde şi vor grăbi instalarea unei recesiuni economice.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că va publica în această săptămână un document de discuţie pe tema contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o achite companiile energetice. 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/10/2020)

Comunicat - Indicatori operationali-cheie T3 2020

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/10/2020)

Raport privind rezultatele operationale cheie 9 luni 2020

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/10/2020)

Disponibilitate raport trim 3 2020