Update articol:

Scandal în gamblingul din Bulgaria: Miliardarul Vasil Bozhkov, acuzat în lipsă de grup infracţional, extorcare şi tentativă de dare de mită; membrii comisiei de stat pentru jocuri de noroc – reținuți

https://vasilbozhkovcollection.com/about-vassil-bozhkov/ https://vasilbozhkovcollection.com/about-vassil-bozhkov/

* Miliardarul Vasil Bozhkov, cu afaceri în industria jocurilor de noroc, cunoscut sub numele „Craniul”, a fost acuzat în absență de organizarea unui grup infracțional, extorcare și tentativă de dare de mită autorităților din Bulgaria

  • Acesta a negat orice infracțiune și a calificat acuzațiile drept ridicole

 

Magnatul Vasil Bozhkov, unul dintre cei mai bogați bărbați din Bulgaria, a fost acuzat în absență de extorcare și tentativă de dare de mită, alături de alte infracţiuni, a declarat miercuri procurorul șef din Bulgaria, Ivan Geshev, citat de Reuters. Miliardarul are 7 capete de acuzare, fiind dat în urmărire internaţională, potrivit presei internaţionale. 

Geshev a mai declarat că cel puțin 16 oficiali, inclusiv șeful comisiei de stat pentru jocuri de noroc, au fost reținuți, după ce procurorii au percheziţionat sediul central și unele companii deținute de Bozhkov ca parte a unei anchete care a început săptămâna trecută.

Surse din industria jocurilor de noroc din România susţin că Vasil Bozhkov ar avea şi în România, prin firma fbet, afaceri în acest domeniu – păcănele,  online şi pariuri. Conform legii jocurilor de noroc de la noi din ţară, dacă un asociat sau administrator al unei firme de jocuri de noroc este acuzat de infracţiuni în acest domeniu, este pasibil de revocarea licenţei şi timp de 5 ani este interzis să mai funcţionerze în aceasta industrie în ţara noastră. Sursele noastre mai susţin că firmele lui Vasil Bozhkov ar fi furnizorul lozurilor răzuibile de la Loteria Română. 

Bozhkov este şi unul dintre cei patru fondatori ai NGM Company SRL, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei.

Bozhkov, în vârstă de 63 de ani, deține mai multe companii de jocuri de noroc, unul dintre cele două cele mai populare cluburi de fotbal din Bulgaria – Levski Sofia – , are afaceri în turism şi media, precum și o colecție mare de antichități și picturi. Deţine peste 30 de companii. 

A fost menționat într-un raport diplomatic american din 2009, publicat de site-ul  Wikileaks, drept „cel mai infam gangster al Bulgariei”. Raportul, facut de ambasadorul de atunci al SUA în Bulgaria, John Ordway, a sugerat că Bozhkov se retrage încet din criminalitatea organizată pentru a se concentra asupra eforturilor sale legitime de afaceri. Dar oficialul american a susținut că miliardarul bulgar ar mai avea influenţă în operaţiuni de „spălarea banilor, fraudă de privatizare, intimidare, extorcare etc ”.

“Vasil Bozhkov a fost acuzat în absență pentru șapte acuzații, inclusiv organizarea unui grup infracțional, extorcarea, tentativa de dare de mită a unui oficial și instigarea la comiterea infracțiunilor”, a spus Geshev reporterilor, adăugând că a fost emis un mandat de arestare european pentru Bozhkov.

Vorbind mai târziu la postul de televiziune local bTV dintr-o ţară dspre care a spus că nu este membră UE, Bozhkov a negat orice infracțiune și a calificat acuzațiile drept ridicole. „Nimeni nu m-a căutat, nu știu despre vreo infracţiune”, a spus Bozhkov, cunoscut sub numele de „Craniul”.

„Nu sunt un criminal … sunt gata să mă prezint imediat dacă autorităţile mă vor. Am ceva de spus, în opinia mea, există o încălcare gravă a legilor”, a comentat Bozhkov.

Potrivit Reuters, Bulgaria este una dintre cele mai sărace și cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, care s-a alăturat blocului european în 2007 și a înregistrat progrese reduse în ceea ce priveşte eliminarea corupţiei și a crimei organizate.

Comisia Europeană a reproșat în repetate rânduri fostului stat comunist că nu a judecat și condamnat oficialii corupți și că nu a revizuit sistemul judiciar.

“Vom face toate eforturile să-l ducem pe Bozhkov în instanță”, a spus Geshev, adăugând: „Acesta este un alt oligarh care a fugit din Bulgaria. Nu știu unde se află Bozhkov, dar știu că nu este în țară. ”

Anunțul lui Geshev a venit la câteva ore după ce parlamentul bulgar a susținut planurile de a interzice loteriile private și de a aduce piața de un miliard de leva (562 milioane dolari) sub control de stat.

Bozhkov, despre care se crede că ar avea o avere de aproximativ 1,35 miliarde de dolari, deține cea mai mare loterie din țară.

Procurorii au demarat ancheta după acuzații de încălcări financiare grave în industria jocurilor de noroc, cu un deficit raportat de cel puțin 210 milioane leva în impozitele și taxele de la loterie, care datează din 2014. 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (04/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (04/12/2020)

Hotarari AGA O & E din 04.12.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/12/2020)

Litigiu dosar nr. 5179/2/2019

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/12/2020)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2020