Update articol:

Scandal la alegerile pentru președinția Federației Române de Șah; Victor Cionga, fost director al BVB: “Le este frică. Să vedem ce reacție o să aibă Ministerul Tineretului și Sportului”

* Federația Română de Șah (FRS) a decis să invalideze candidatura lui Vlad Ardeleanu pe motiv că propunerea sa de a candida vine de la un club neafiliat definitiv.

*Alegerile pentru președinția Federației Române de Șah au loc pe 15 august și vor vota aproape 255 de cluburi afiliate.

 

“Reacția celor de la Federația Română de Șah (n.r. privind candidatura lui Vlad Ardeleanu la președinția Federației) arată că le este frică de această candidatură. Să vedem ce reacție o să aibă Ministerul Tineretului și Sportului”, a scris pe pagina personală Victor Cionga, fost președinte al BVB, actualmente numit recent în consilul de administrație al IOR.

Fizician la bază și cu o experiență bogată în mediul privat, dar și public, evident pasionat de șah, Cionga se alătură celor care fac zid zilele acestea în jurul candidaturii lui Vlad Ardeleanu la conducerea Federației de Șah.

Scandalul a pornit din momentul în care actuala conducere a FRS a decis să invalideze candidatura lui Vlad Ardeleanu pe motiv că propunerea sa de a candida vine de la un club neafiliat definitiv. Pentru tot demersul, s-a format “o comisie ad-hoc formată din președintele în funcție Sorin Avram Iacoban, actualul Secretar General, Constantin Ionescu, și Emanuela Onuț – secretară, au angajat o firmă de avocatură care să reinterpreteze statutul Federației și de la sine putere – adică fără avizul Consiliului Director al FRS”, scrie Vlad Ardeleanu pe Facebook.

 “Nu am fost informat în prealabil, nu mi s-a oferit dreptul de a fi ascultat, dreptul de a ma apăra sau dreptul de a remedia problemele de dosar, în cazul în care acestea ar fi existat. În plus, această comisie ad-hoc, nu are avizul Consiliului Director al F.R. Șah. Chiar dacă se face tot posibilul să nu candidez pentru funcția de Președinte al Federației Române de Șah, vă asigur că lucrurile se vor rezolva și ne vom vedea la Iași în data de 15 august”, spune Ardeleanu într-o postare pe Facebook.

Vlad Ardeleanu a trimis o contestație la Federația Română de Șah, prin intermediul unei cunoscute case de avocatură, în care solicită anularea procesului verbal din data de 5 august prin care i-a fost respinsă candidatură și, totodată, cere suspendarea Adunării Generale de Alegeri la Federația Română de Șah care a fost stabilită pentru data de 15 august. 

Vlad Ardeleanu arată că și-a depus legal candidatura pentru poziția de președinte al FRȘ, până în data de 30.07.2021, fiind propus de Asociația Club Sportiv Chess Masters-Maeștrii Șahului care este membru afiliat al Federației Române de Șah prin Hotărârea nr. 15/19.04.2021.

Vlad Ardeleanu și-a lansat public programul pentru revitalizarea şahului din România, prin care vizează triplarea bugetului Federaţiei fără a creşte taxele, creşterea numărului de jucători legitimaţi în primii 4 ani de mandat (până la 30.000), mediatizarea şi popularizarea şahul, încât să devină un sport naţional, triplarea numărului de şcoli în care şahul să fie materie opţională, cu susţinerea antrenorilor care să îl predea, transformarea României în „Capitală a şahului european” prin circuitul Grand Prix Tour Şah România şi Grand Chess Tour.

Echipa lui este formată din nume recunoscute din business, lumea academică şi din comunitatea de şah românească – Andrei Diaconescu, Marius Ceteraş, Tiberiu Georgescu, alături de Alin Berescu, Alin Câmpeanu şi Lucian Gîlea.

Programul cu care Vlad Ardeleanu candidează la președinția Federației Române de Șah: triplarea bugetului Federației, a numărului de școli în care șahul să fie materie opțională, transformarea jocului minții în sport cu statut olimpic

 

Alegerile pentru președinția Federației Române de Șah au loc pe 15 august și vor vota aproape 255 de cluburi afiliate. În ultimii opt ani, cu două mandate succesive, Federaţia Română de Şah a fost condusă de Sorin Iacoban, preşedinte, de Vladimir Danilov şi Corneliu Paşcalău, vicepreşedinţi.

Echipa lui Vlad Ardeleanu a primit și susținerea celui mai mare șahist al lumii din toate timpurile, Garry Kasparov.  “Șahul intră într-o nouă eră și o nouă eră are nevoie de o conducere nouă. Sunt companii dornice să investească în șah, să atragă un public cât mai mare spre șah, să atragă și alți sponsori. România poate deveni unul dintre liderii șahului european și mondial, dar pentru asta Federația are nevoie de conducători care să susțină șahul nu de oameni care să fie susținuți de șah, are nevoie de oameni care să ofere, nu să ia”, a atras atenția Kasparov.

Campionul României la Șah, tranșant în scandalul de la Federație: „Absolut jenant!”

 

Liviu Dieter Nisipeanu, cel mai mare campion român de șah al tuturor timpurilor, a luat și el atitudine în scandalul iscat la alegerile pentru funcția de Președinte al Federației Române de Șah. Într-o postare pe Facebook, Liviu Dieter Nisipeanu spune că nu se va mai „întoarce pe lista României cât timp IS Dobronăuțeanu (N.R. candidatul fostei conduceri a Federației) va fi la conducerea șahului Românesc”.

Născut pe 1 august 1976, la Braşov, Liviu-Dieter Nisipeanu este mare maestru la şah, iar din 2014 el reprezintă Germania, mama sa fiind săsoaică. Primul său antrenor, cel care l-a îndrumat de la vârsta de 7 ani, a fost maestrul internaţional Radovici Corvin, acelaşi antrenor care l-a descoperit şi “şlefuit” pe Florin Gheorghiu, primul mare maestru român. La vârsta de 17 ani a câştigat campionatul naţional de seniori.

Consacrarea internaţională a lui Liviu-Dieter Nisipeanu a venit în anul 1996, când a reuşit un remarcabil loc 2 la Campionatul European de Juniori.

În anul 1999 a atins semifinalele Campionatului Mondial de Şah disputat în Las Vegas, învingându-i în drumul său pe principalii favoriţi ai turneului, Alexei Shirov şi Vasily Ivanchuk. A fost învins însă de viitorul campion mondial Alexander Khalifman.

În vara anului 2005, Liviu-Dieter Nisipeanu a reuşit cea mai mare performanţă din cariera sa şi din istoria şahului românesc, câştigarea medaliei de aur la Campionatul European de Şah (Varşovia). Această performanţă l-a propulsat pe locul 15 în ierarhia mondială cu un coeficient elo de 2707. Competiţia a avut la start 220 de participanţi. Nisipeanu a obţinut 7 victorii şi 6 remize, cu un rezultat foarte bun, de 10 puncte din 13 posibile.

În aprilie 2006, Nisipeanu a jucat la Bucureşti un meci de patru partide împotriva campionului mondial FIDE Veselin Topalov. În 2017, Liviu-Dieter Nisipeanu a devenit campion al Germaniei, iar în 2019, la Cupa Mondială, el a câştigat o partidă împotriva unuia dintre cei mai agresivi jucători ai lumii, americanul Hikaru Nakamura, făcând o partidă extrem de spectaculoasă, care a făcut înconjurul lumii şi a fost declarată drept cea mai frumoasă partidă a anului.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit