Update articol:

Scandal la nivel înalt în Tanzania, din cauza unui contract semnat în România pentru achiziţia de echipamente de pompieri şi de salvare de peste 390 milioane euro

Ministrul de interne Kangi Lugola, demis de presedinte, in urma scandalului

Procurori anticorupţie i-au interogat recent pe adjunctul ministrului de interne, Hamad Masauni, şi pe vice-secretarul permanent din acelaşi minister, Ramadhani Kailima, cu privire la presupusa lor implicare într-un contract semnat în România pentru achiziţia de echipamente de pompieri şi de salvare în valoare de 1 trilion de şilingi tanzanieni (peste 390 milioane euro), informează publicația Thecitizen.co.tz.

Conform publicaţiei, acordul a fost făcut public săptămâna trecută de către preşedintele John Magufuli, care i-a şi demis pe ministrul de interne Kangi Lugola şi pe comisarul general al forţei de incendiu şi salvare, Thobias Andengenye.

El şi-a acuzat adjunctul că a semnat contractul fără să implice ministerul de finanţe şi Adunarea Naţională. Secretarul permanent al ministerului de la acea dată, generalul maior Jocob Kingu, a ales să demisioneze după dezvăluirea afacerii.

Preşedintele l-a acuzat pe ministrul Afacerilor interne că a luată mită în timpul negocierilor şi că a încercat să cumpere echipamente nenecesare, cum ar fi drone, pentru salvare şi stingerea incendiilor, scrie BBC, potrivit news.ro.

El a susţinut că oficialii tanzanieni care au mers pentru negocieri în România au avut o diurnă de 800 de dolari şi au beneficiat şi de bilete de avion.

Directorul general interimar al Biroului pentru Prevenirea şi Combaterea Corupţiei (PCCB), John Mbungo, a declarat pentru The Citizen că instituţia sa va trimite o delegaţie în România pentru a investiga mai detaliat contractul.
El spune că PCCB va furniza noi amănunte despre mersul anchetei.

„Trebuie să stabilim dacă respectiva firma românească, Rom International Solution, chiar există acolo”, a declarat dl Mbungo.

Rom International Solution nu apare inregistrata la Registrul Comertului din Romania, insa Rom Solutions LTD. este o companie fondata de profesionisti români, al cărei principal domeniu de activitate este consultanța în supraveghere, securitate, tehnologie informațională, comunicații și alte servicii conexe, potrivit unei prezentari proprii. Compania are sediul in Tanzania.

Oficialii demişi fac parte dintre cei mai înalţi lideri guvernamentali care au fost convocaţi recent la sediul PCCB din capitala Dodoma pentru a fi interogaţi.

„Acuzaţii vor fi convocaţi frecvent pentru şedinţe de interogare, în perioade diferite, pe măsură ce continuăm să scoatem la lumină afacerea”, a declarat şeful PCCB.

Ministrul de interne Kangi Lugola a fost chestionat mai mult de cinci ore de procurorii anticorupţie despre implicarea lui în acest scandal  

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni