Update articol:
Toader anunţă o ordonanţă de urgenţă pentru ca cei condamnaţi să poată depune contestaţii în anulare

Scandal pe OUG-ul ministrului Justiţiei privind contestarea deciziilor date de completuri nelegal constituite

Foto-Ministerul Justitiei Foto-Ministerul Justitiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, duminică seara, că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri “nelegal constituite” şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare. Tudorel Toader a mai anunţat şi o a doua ordonanţă de urgenţă în legătură cu protocoalele încheiate cu SRI, însă a precizat că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

“Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite. Şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur nu există temei să plătească. Aceasta este o primă şi imediată măsură. A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de procedură penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală (…). Ordonanţă de urgenţă pentru contestaţia în anulare de către cei condamnaţi definitiv, care au pierdut termenul de contestaţie, condamnaţi în complete nelegal constituite, asta e una. Doi – aşteptăm decizia şi, în funcţie de dezlegarea judecătorilor, cel mai probabil vom proceda la fel (…) Ordonanţa este pregătită”, a spus Toader, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Întrebat dacă ordonanţa privind contestaţia în anulare va fi dată săptămâna viitoare, Toader a precizat: “Nu decid eu momentul. Eu propun soluţia. Eu am făcut draftul de ordonanţă, doamna prim-ministru va decide. Dar ce cred eu, în cel mai scurt timp posibil”.

Ministrul Justiţiei a mai spus că se va întâlni luni cu premierul Viorica Dăncilă şi se va decide “ceea ce este de făcut”. “Administraţia Naţională a Penitenciarelor a făcut o nouă evaluare şi mâine o prezint doamnei prim-ministru şi vom decide ceea ce este de făcut. Sigur, sunt mai multe variante. Nu vreau să vă dezamăgesc, dar nu pot să avansez eu varianta finală pe care o vom adopta. Vedem mâine şi comunică doamna prim-ministru sau voi comunica eu. Important este să aflăm adevărul, aşa cum este din practica judiciară, din procesul legislativ. Cunoscând adevărul, ştim ce trebuie să facem. Sigur, este anormal să facem afirmaţii de genul: ‘noi exportăm experienţă în prevenirea, combaterea criminalităţii, lupta cu fenomenul numit corupţie’, când vedem cu toţii foarte bine, din păcate, cu totul altă realitate decât cea pe care o promovau autorităţile de resort. Vedem multe abuzuri. Că sunt de la DNA, că au fost de la Ploieşti, că sunt de la Oradea, vedem ce spune Curtea Constituţională că sunt protocoalele nefireşti, neconstituţionale, vedem ce spune Curtea Constituţională că, din 2014 încoace, completele de 5 au fost constituite în contradicţie cu legea şi a declarat Curtea acel conflict. Noi, sigur, trebuie să facem ceva. Într-un stat de drept nu poţi să-i zici românului: ai fost urmărit penal pe protocoale declarate neconstituţionale, ai fost condamnat definitiv de complete nelegal constituite, procedură declarată neconstituţională, dar într-un stat de drept al anului 2019, într-o ţară membră a UE, chiar dacă ţi s-a încălcat dreptul la apărare, la un proces echitabil, la respectarea legii, rămâi condamnat, rămâi în puşcărie”, a mai afirmat Toader. 

USR, după OUG anunţată de Toader: Dragnea “scapă de condamnarea în dosarul Referendumul”

USR afirmă, după OUG anunţată de ministrul Justiţiei privind contestarea deciziilor date de completuri nelegal constituite, că “istoria se repetă” şi că Liviu Dragnea “scapă de condamnarea în dosarul Referendumul”:  

”Istoria se repetă!

Ministrul Tudorel Toader tocmai a anunţat că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă care, practic, va anula toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014.

Dragnea scapă de condamnarea în dosarul Referendumul. Alături de el, toți corupții condamnați de ÎCCJ în ultimii cinci ani.

La fix doi ani de la OUG 13, care a fost adoptată pe 31 Ianuarie 2017, trebuie să ne pregătim să ieșim din nou în stradă. E nevoie de mobilizare, pentru a demonstra că România nu mai vrea penali la conducere!”

Preşedintele PNL, reacţie dură la ordonanţa anunţată de Tudorel Toader: ‘Este neconstituţională. Sunt disperați să își scape infractorii de pedeapsă’

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, pentru MEDIAFAX, că OUG anunțată de Tudorel Toader pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete nelegal constituite nu are temei constituțional, iar „PSD-ALDE guvernează pentru infractorii condamnați și pentru cei necondamnați”. „E clar că PSD-ALDE guvernează pentru infractorii condamnați și pentru cei necondamnați, în încercarea de a îi scăpa de pedeapsă atât pe unii și cât și pe ceilalti. O astfel de ordonanță este neconstituțională. Decizia Curții este foarte clară. Practic se va lăsa la latitudinea instanței să considere cursul proceselor care se derulează, după decizia Curții, să hotărască care probe sunt administrate corect și care nu. Nicidecum nu creează bază constituțională pentru o astfel de ordonanță. Cu siguranță nu există un temei constituțional pentru emiterea unei astfel de ordonanțe și vom încerca prin toate mijloace să ne opunem adoptării unui astfel de act normativ”, a afirmat Ludovic Orban, duminică, pentru MEDIAFAX.

Liderul liberal a adăugat că PSD are obsesia amnistiei și grațierii, iar pentru că nu au reușit să emită o astfel de OUG acum caută diferite forme de grațieri și amnistii.

PMP -„amnistie și grațiere mascate

Deputatul PMP Marius Pașcan consideră că ordonanța anunțată de ministrul Justiției privind deschiderea unei noi căi de atac pentru cei condamnaţi de către complete nelegal constituite reprezintă un act normativ pentru „amnistie și grațiere mascate”.

„Săriți, oameni buni! La doi ani de la mârșăvia care a scos România în stradă, cu privire la promovarea OUG 13 pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, în scopul asigurării condițiilor pentru punerea în libertate și la adăpostul legii a politicienilor infractori, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a detonat duminică „bomba” serii. A transmis public că Guvernul va adopta curând o ordonanță de urgenţă care, finalmente, anulează toate sentințele, începând cu anul 2014, care au fost stabilite de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Această ordonanță cu dedicație este menită să-l facă scăpat pe Liviu Dragnea de condamnarea în dosarul Referendumul, precum și pe alți câteva sute de acoliți și infractori deja condamnați definitiv de ÎCCJ. Această nouă OUG este de fapt un act normativ pentru o amnistie și grațiere mascate.

Pentru a scăpa de pușcărie, Liviu Dragnea dă foc României! Nu-l interesează poziția actuală delicată a României, aflată la președinția Consiliului Uniunii Europene, nici decredibilizarea irevocabilă a țării în raport cu partenerii săi europeni, nici efectele grave generate de recursul compensatoriu, care oricum a adus pe străzi infractori periculoși… Nu contează nimic, oameni buni, Dragnea (PSD), Tăriceanu (ALDE), Kelemen Hunor (UDMR) și șleahta de politicieni cu grave probleme penale trebuie cumva salvați, trebuie să scape cu averile dobândite fraudulos intacte. Săriți!!!”, a scris deputatul PMP pe Facebook.

Victor Ponta, atac ordonanţa lui Tudorel Toader: ‘În afară de Dragnea, nu ştiu cine va beneficia’

Victor Ponta a reacţionat în direct la România TV după anunţul ministrului Justiţiei despre ordonanţa privind revizuirea proceselor judecate de completuri de cinci judecători constituite ilegal. Victor Ponta a atacat dur intenţia, susţinând că vor scăpa doar politicienii, senatorii şi deputaţii. “În afară de Dragnea, nu ştiu cine va beneficia pentru că oamenii obişnuiţi nu ajung la completurile de cinci judecători”, a declarat Victor Ponta în exclusivitate la România TV.

 

Eugen Nicolicea, despre OUG anunțată de Toader: Nu este o formă de grațiere sau amnistie, ci o măsură minimă obligatorie

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea (PSD), a declarat duminică, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, că ordonanța de urgență anunțată de ministrul Justiției privind repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite, este o „măsură minimă obligatorie” și nu reprezintă o formă de amnistie sau grațiere. „Repunerea în termen ca să poți avea cale extraordinară de atac înseamnă că ai posibilitatea să încerci această cale extraordinară și întâi se judecă admisibilitatea ei. Asta nu înseamnă că judecătorul îți va admite, obligatoriu, acest recurs. Dacă cineva își imaginează că este o formă de grațiere sau amnistie, se înșală. Ministrul a făcut un lucru în concordanță cu modul în care lucrează justiția, deci un judecător va decide dacă admite cererea și un complet va lua la verificat situația în cazul în care se admite solicitarea. Era măsura minimă obligatorie”, a declarat Eugen Nicolicea pentru ȘTIRIPESURSE.RO.