Update articol:

Întâlnire cu scântei Iohannis – Teodorovici- Toader, pe tema rectificării bugetare

Întâlnirea de joi dintre preşedintele Klaus Iohannis, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader, având ca subiect rectificarea  bugetară, se anunţă a fi furtunoasă, având în vedere declaraţiile şi acuzaţiile oficialilor din ultimele zile pe această temă.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care o invită pentru consultări, la Palatul Cotroceni, joi, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu necesitatea rectificării bugetului de stat pe anul 2018, informează Administraţia Prezidenţială.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri, 5 septembrie, o scrisoare prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care o invită pentru consultări, la Palatul Cotroceni, în data de 6 septembrie, ora 11,30, în temeiul dispoziţiilor art. 80 şi ale art. 86 din Constituţie, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu necesitatea rectificării bugetului de stat pe anul 2018”, arată Administraţia Prezidenţială.

În replică, Guvernul a anunţat că Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici,  a fost desemnat, împreună cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să participe joi la şedinţa convocată de preşedintele Klaus Iohannis: “Ţinând cont de invitaţia domnului preşedinte, adresată primului-ministru, de a merge mâine la o şedinţă la Palatul Cotroceni, la ora 11:30, cu toate că se cunoştea programul de vizite externe ale doamnei prim-ministru, totuşi invitaţia a fost lansată, iar în această situaţie doamna prim-ministru a decis ca la această reuniune să merg personal, alături de ministrul Tudorel Toader, astfel încât delegaţia de mâine de la Cotroceni va avea doi membri ai cabinetului, ministrul de Finanţe şi ministrul Justiţiei”.

 

 

El a arătat că, la rectificarea bugetară aprobată miercuri de Guvern, Ministerul Finanţelor a luat în calcul acelaşi nivel de creştere economică de 5,55%, utilizat şi la fundamentarea legii bugetului de stat pe 2018: “Un alt principiu a fost acela de asigurare a fondurilor cu prioritate pentru cheltuielile necesare şi obligatorii pentru salarii, pensii, drepturi de asistenţă socială, cheltuieli legate de obligaţii internaţionale şi alte astfel de cheltuieli. Trebuie menţionat că o mare parte din sumele necesare a fi asigurate de rectificarea bugetară sunt rezultate din aplicarea de măsuri legislative adoptate în cursul anului 2018, după momentul aprobării bugetului de stat pe 2018. Al treilea principiu foarte important este cel al neafectării proiectelor în derulare, proiecte de investiţii fezabile, fiind asigurate sume pentru lucrări ce se pot efectua până la finalul acestui an”.

Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei: “Bugetele structurilor care fac parte din CSAT, cele pe care le ştiţi de acum două zile, le-am păstrat, astfel încât aceste entităţi au rectificare negativă, dar trebuie menţionat că nu există niciun impediment ca ceea ce au angajat la nivelul fiecărei structuri în parte să fie dus la bun sfârşit până la finele acestui an, orice cheltuială de care au nevoie până la finalul anului va fi rezolvată, dar nivelul de execuţie la 7 luni arăta clar că sunt sume neutilizate, iar un management corect şi modern spune foarte clar că nu ai de ce să ţii banii într-o zonă în care nu se cheltuie, îi iei, îi realoci”.

El a subliniat că rectificarea a fost făcută legal, chiar şi fără avizul CSAT:

“Am prezentat la începutul discuţiei despre rectificare un punct de vedere pe care domnul ministru Tudorel Toader mi l-a trimis înaintea şedinţei de Guvern, chiar ieri (marţi n.r.), care argumentează decizia legală de astăzi a Guvernului de a aproba rectificarea fără aviz din partea CSAT. Sunt, dacă nu mă înşel, trei decizii ale Curţii Constituţionale din 2011, care arată că un aviz este obligatoriu de solicitat, dar nu trebuie să aştepţi un astfel de aviz, iar, de asemenea, se spune foarte clar în cele trei decizii că refuzul sau împiedicarea unui aviz constituie o înţelegere greşită a rolului său legal şi constituţional, fără a fi afectată constituţionalitatea legii căreia nu i-a fost dată avizul”. Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea bugetară va merge în Parlament, unde va urma procedura parlamentară clasică.

Ministrul Finanţelor a mai spus că Guvernul şi-a făcut datoria de a solicita avizul CSAT pentru rectificare, însă suspendarea şedinţei CSAT nu a fost făcută conform procedurilor legale. El a admis, totodată, că nu a făcut o solicitare scrisă pentru a se desecretiza stenogramele din şedinţa CSAT, ci doar o solicitare verbală, dar că este pregătit să facă şi un demers scris, dacă este necesar.

“Întotdeauna când spun un lucru este foarte bine fundamentat, chiar dacă unii şi alţii se întrec în a încerca să găsească argumente în a contrazice. Am făcut această solicitare şi, cred eu de bun simţ, pentru ca toţi cei care ne urmăresc să vadă foarte clar care au fost discuţiile în CSAT, care a fost poziţia fiecărei structuri în parte în CSAT, dacă a fost cineva împotriva propunerii de rectificare, dacă a fost cineva în CSAT care a spus că în baza acestei propuneri nu se pot derula până la următoarea rectificare toate activităţile asumate. Eu cred că este un demers de bun simţ. O să văd dacă este oficial, o să văd dacă a fost făcut în scris, nu este niciun un fel de problemă. Ce pot să vă asigur este că am să fac acest demers ori de câte ori sunt prezent în CSAT, pentru a fi pus pe ordinea de zi, pentru a se adopta, până când domnul preşedinte şi în CSAT se va decide ca această stenogramă să fie făcută publică, ca lumea să vadă foarte clar cine şi pe ce argumente se bazează când dezinformează în mod nejustificat opinia publică. Nu am făcut o solicitare scrisă, dar am făcut-o public, am să văd care este (procedura n.r.) conform legii în vigoare, dar dacă este un demers în scris am să-l fac fără nicio problemă”, a explicat şeful de la Finanţe, citat de Agerpres.

“Responsabili pentru situația complicată în care este împinsă țara noastră sunt atât membrii foarte slab pregătiți ai Guvernului, cât și partidele politice care susțin în continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani”.(Klaus Iohannis)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis,a  condamnat, astăzi, adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvernul condus de Prim-ministrul Viorica Dăncilă, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării: “Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale.
Ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor. Este o nouă acțiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor și o încercare de a abate atenția opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluții. Pesta porcină africană este cel mai elocvent exemplu de criză generată de lipsa măsurilor pe care Executivul avea datoria să le adopte, astfel încât să fie stopată răspândirea virusului și să fie evitate pagubele imense pe care în prezent vedem că le suportă crescătorii de porcine și populația”.

Președintele Klaus Iohannis avertizează încă o dată că lipsa de viziune și de responsabilitate, cât și modul dezastruos în care a fost gestionată activitatea guvernamentală fac previzibilă intrarea României în dificultăți majore: “Responsabili pentru situația complicată în care este împinsă țara noastră sunt atât membrii foarte slab pregătiți ai Guvernului, cât și partidele politice care susțin în continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani”.

Președintele României consideră că această rectificare bugetară este una necesară și, tocmai de aceea, și-a manifestat întreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul și a găsi soluțiile potrivite: “Ședința CSAT care a avut loc marți, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut încheia cu un aviz negativ, însă Președintele Klaus Iohannis a considerat că singura cale de a ieși din acest impas, în beneficiul României, este dialogul instituțional. Acestei invitații la colaborare loială în interesul public, Guvernul îi răspunde prin obtuzitate politică, preferând să întrețină un conflict, care îi afectează direct pe cetățeni.
Din păcate, nu este prima dată când Guvernul și Prim-ministrul refuză dialogul instituțional cu Președintele României, preferând ca, în locul atribuțiilor constituționale și al cooperării loiale, să pună indicațiile primite de la conducerea de partid.
Dincolo de vulnerabilitățile de fond ale actualei construcții bugetare, prin adoptarea rectificării bugetare în absența avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forțează limitele Constituției. Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcționarea democratică și eficientă a instituțiilor statului român.
Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul instituțional pe o problemă urgentă și de importanță deosebită conduce astfel la un blocaj instituțional. Un asemenea comportament nu poate rămâne nesancționat. Ca atare, în vederea realizării rolului constituțional de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, Președintele României va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentală i le conferă.
În acest sens, Președintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare”.

Preşedintele ţării dezinformează (Eugen Teodorovici)

Referitor la afirmaţiile lui Iohannis, potrivit cărora “decizia prim-ministrului de a refuza dialogul instituţional pe o problemă urgentă şi de importanţă deosebită conduce astfel la un blocaj instituţional”, Teodorovici a precizat că preşedintele ţării dezinformează, întrucât au existat astfel de dialoguri: “Vreau să mai dau ceva, dar nu în sensul de face vreo dezvăluire din cadrul CSAT, vreau să spun următorul lucru: în şedinţa respectivă, dacă se va desecretiza, toţi cei de faţă au evocat discuţia bilaterală cu doamna prim-ministru şi cu ministrul de Finanţe, deci dezinformează cine spune în spaţiul public că nu au fost discuţii bilaterale şi informări”, a completat oficialul guvernamental.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis minte făcând astfel de afirmaţii, Teodorovici a răspuns: “Dacă afirmă un astfel de lucru, categoric da. Eu vă spun ce a fost şi niciodată nu o să-mi permit faţă de opinia publică să spun altceva decât ceea ce este”.

 

 

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020