Update articol:
OPINIE

Schoenherr și Asociații SCA: Modificări importante ale legii societăților, promulgate azi

Vlad Sandulescu_Attorney at Law_online

Autor: Vlad Săndulescu, avocat Schoenherr și Asociații SCA, corporate/M&A

La data de 30 octombrie 2020, Președintele României a promulgat Legea 223/2020 de modificare a Legii societăților 31/1990. Noile modificări vor intra în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Această lege aduce schimbări importante, dintre care unele erau dorite în ecosistemul de afaceri din România de mulți ani, în condițiile în care prevederile legale anterioare erau considerate ca fiind un obstacol legal constant pentru investitori. Astfel, prin Legea 223/2020:

  • se elimină, în cazul societăților cu răspundere limitată (SRL), condiționarea realizării cesiunilor de parți sociale către terți de trecerea perioadei de opoziție a creditorilor de 30 de zile. Astfel, cesiunea de părti sociale către terți poate fi efectuată acum în orice interval de timp stabilit convențional de părțile implicate în transfer, fără a fi nevoie să aștepte să treacă termenul de opoziție de 30 de zile sau să aștepte hotărârea finală a instanței asupra unei eventuale acțiuni de opoziție;
  • asociații dintr-un SRL pot deroga prin actul constitutiv de la regula prevăzută in Legea societatilor potrivit căreia cesiunile de parti sociale către terți sunt permise numai dacă au fost aprobate de asociatii care reprezintă cel puțin trei patrimi din capitalul social;
    • se elimină și posibilitatea creditorilor care formulează o cerere de opoziție împotriva unei hotărâri a asociatilor de modificare a actului constitutiv al SRL-ului să solicite și suspendarea efectelor hotărârii contestate. Totodată, se elimină pragul minim de capital social de 200 RON pentru SRL-uri, precum și valoarea nominală minimă de 10 RON pentru o parte social. Astfel, SRL-urile nu mai au cerințe de valoare minimă pentru capitalul social și pentru părțile sociale.
    • plata integrală a capitalului social la infiintarea unui SRL nu mai este obligatorie. Această scutire se aplică, de asemenea, doar în cazul SRL-urilor.

 

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (03/12/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL - Engleza

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (03/12/2020)

Conferinta telefonica investitori de retail 09 Decembrie 2020

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/12/2020)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

MedLife S.A. (M) (03/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - octombrie 2020