Update articol:

Scrisoare deschisă adresată preşedintelui Xi Jinping de patru media din Europa de Nord

www.beltandroadforum.org

Patru din cele mai importante ziare din Europa de Nord au publicat joi pe prima lor pagină, cu ocazia celebrării a 100 de ani de înfiinţarea Partidului Comunist chinez, o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Xi Jinping pentru a denunţa atingerile aduse libertăţii presei în Hong Kong, relatează AFP.

‘Lumea nu mai poate privi pasiv cum China destructurează gradual libertatea presei în Hong Kong’, scriu în mesajul lor redactorii şefi ai ziarelor norvegian Aftenposten, suedez Dagens Nyheter, danez Politiken şi finlandez Helsingin Sanomat.

‘Sperăm că autorităţile chineze vor respecta asigurările lor că drepturile democratice fundamentale vor fi apărate şi prezervate la Hong Kong. Din păcate, această speranţă s-a estompat în ultimul timp’, îşi exprimă regretul ei.

Scrisoarea lor, adresată preşedintelui chinez Xi Jinping, evocă problemele cu care s-a confruntat ziarul Apple Daily din Hong Kong.

În iunie, această publicaţie pro-democraţie a fost constrânsă să se închidă după ce i-au fost îngheţate conturile în baza legii privind securitatea naţională, iar unii dintre responsabilii din conducerea ziarului au fost arestaţi pentru o serie de articole publicate.

Dacă liderii de la Hong Kong şi-au înmulţit de la an la an discursurile prin care asigură că libertăţile rămân garantate, exprimarea anumitor opinii politice este, conform acestei legi draconice, o infracţiune pedepsită cu închisoarea pe viaţă.

‘Ultima speranţă, poate naivă, din nefericire s-a risipit după ce ziarul liber Apple a trebuit să se închidă săptămâna trecută din cauza faptului că autorităţile pun căluş libertăţii de exprimare’, subliniază cei patru redactori şefi. ‘Observăm cu o îngrijorare crescândă cum profesia noastră – jurnalismul liber, independent şi critic – este criminalizată’, subliniază ei, înainte de a încheia cu un apel la uniune ‘pentru a arăta că informaţiile a căror cenzurare se încearcă în Hong Kong vor apărea în alte părţi ale lumii’.

Campioane în domeniul drepturilor şi libertăţilor, cele patru ţări din Europa de Nord, care monopolizează primele patru locuri în clasamentul mondial al libertăţii presei stabilit de RSF, au avut mai multe episoade tensionate cu China în ultimii ani.

În 2010, atribuirea – de un comitet independent de guvernul norvegian – a premiului Nobel pentru pace disidentului încarcerat chinez Liu Xiabo – i-a atras Norvegiei o îngheţare a relaţiilor diplomatice bilaterale pe termen lung.

De asemenea, tensiuni există între China şi Suedia în legătură cu soarta editorului Gui Minhai, chinez naturalizat suedez, condamnat în ţara sa de origine la zece ani de închisoare pentru ‘difuzare ilegală de informaţii clasificate în străinătate’.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)