Update articol:

Seară de foc pentru coaliţia de guvernare

Actualizare:  Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, la sosirea la ședința CEX PSD din Parlament, că nu se va rupe coaliția de guvernare. Întrebată dacă nu i se pare că ALDE are pretenții prea mari, Dăncilă a răspuns: „Nu. Mereu trebuie sa existe un dialog si sa existe o negociere. Nu se rupe coalitia, este o gluma. Am avut discuții ca doi parteneri de coaliție”.

………….

Liderii PSD din țară se reunesc, astăzi, la ora 17, într-o ședința a Comitetului Executiv al partidului (CEx), unde va fi dezbătută soarta coaliției de guvernare, în contextul în care surse politice ne-au declarat că oficialii ALDE au decis, intern, acum câteva zile, să iasă în septembrie de la guvernare şi să negocieze cu ProRomania pentru formarea unei alianțe electorale.

În cadrul unei întâlniri în această după amiază, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu i-a dat un ultimatum premierului Viorica Dăncilă, cerându-i un plan de măsuri care să includă și restructurarea guvernului și desemnarea de persoane pe bază de competenţă.  Se pare că Tăriceau ar mai fi cerut PSD să coopteze Pro România la guvernare. 

Eugen Teodorovici: „Nu voi accepta predarea PSD ca ostatic şi negocierile pe sub masă, făcute fără știința și în ciuda partidului”

 

Oficial, membrii ALDE s-au arătat nemulțumiți de rectificarea bugetară făcută de PSD, și anume realocarea unor sume de la ministere considerate prioritare (Educație, Sănătate și Transporturi) și tăierea investițiilor. După ședința de Guvern de joi, unde a fost prezentat proiectul rectificării, vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian a transmis că partidul său așteaptă discuțiile din coaliție pentru a vedea ce fel de măsuri a identificat ministrul de finanţe Eugen Teodorovici pentru rezolvarea situaţiei.

Săptămâna trecută, preşedintele executiv al PSD Eugen Teodorovici a scris: “Nu voi accepta predarea PSD ca ostatic şi negocierile pe sub masă, făcute fără știința și în ciuda partidului”. 

Fostul premier Mihai Tudose, în prezent europarlamentar Pro România, a respins categoric intrarea formaţiunii sale la guvernare, cu doar două ore înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD: 

“…. Aflăm de pe toate sursele media că azi la 17:00 faimosul CEX PSD discută, printre altele, solicitarea ALDE de repartizare a unor posturi în Guvernul Dăncilă.. atât pentru ei (ALDE), cât și pentru PRO România…. 
E noaptea minții… Că ALDE are și așa prea multe față de ceea ce reprezintă… e problema PSD! Dar că a devenit și pețitoarea PRO România parcă e cam muuuuult prea mult!!!
Asta și în condițiile în care Victor Ponta a declarat ieri că NU se pune problema intrării la guvernare în Guv Dăncilă…..
Așa că, dragă CEX, vezi cu alde ALDE ce faci!”

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a declarat că o parte din colegii fostului premier Tudose au altă părere: „Nu ştiu dacă Ponta, dar ştiu că alţi colegi ai dlui Tudose au altă opinie, inima lor e tot la PSD şi îi aşteptăm cu braţele deschide în PSD. Eu personal da, mi-aş dori o alianţă cat mai mare la guvernare, e preferabilă această situaţie unui guvern minoritar”.

Liderul Pro România Victor Ponta s-a întâlnit cu Tăriceanu pentru a negocia formarea unei alianțe. Varujan Vosganian a declarat că discuțiile au vizat crearea unei forțe politice de aproape 70 de parlamentari care să reconfigureze structura Parlamentului. Însă niciuna dintre părți nu a comunicat vreo decizie până în acest moment.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022

E-mini S&P 500 TURBO LONG 0.01/ 3,350/3,450 (EBSPTL48) (03/10/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 03 si 04 Octombrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 septembrie - 30 septembrie 2022

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica