Update articol:

SEC îi dă în judecată pe Binance și pe CEO-ul Changpeng Zhao pentru încălcări ale legilor din SUA privind valorile mobiliare

  • SEC a dat în judecată platforma de schimb pentru criptomonede Binance și pe  fondatorul său miliardar, Changpeng Zhao, acuzând că aceștia au lucrat pentru a atrage clienți din SUA, au amestecat fondurile investitorilor cu fondurile proprii și au încălcat legile privind valorile mobiliare.

  • Cele 13 acuzații vin, după ce CFTC a făcut o plângere similară împotriva Binance și Zhao la începutul acestui an.

  • Zhao a respins acuzațiile pe Twitter.

Securities and Exchange Commission din SUA a depus 13 acuzații împotriva Binance, cea mai mare platformă de schimb pentru criptomonede din lume, și co-fondatorul său Changpeng Zhao, susținând că ambii au luat fondurile investitorilor de miliarde de dolari și le-au trimis unei companii europene controlate de Zhao, potrivit CNBC.

 

Autoritatea de reglementare din SUA a susținut că Zhao și platforma lui au lucrat pentru a submina „propriile lor controale” pentru a le permite investitorilor și clienților americani cu averi ridicate să continue tranzacționarea pe bursa internațională nereglementată a Binance.

Un director senior i-ar fi spus unui ofițer de conformitate că Binance funcționează ca o f—— „bursă de valori mobiliare fără licență în SUA, frate”.

Binance a câștigat 11,6 miliarde de dolari venituri, majoritatea provenind din comisioane de tranzacție, din iunie 2018 până în iulie 2021, se arată în plângere. Platforma a lucrat „la început în mod deschis și mai târziu pe furiș” pentru a atrage clienții din SUA, sub îndrumarea și controlul fondatorului său Zhao, a susținut SEC.

Binance știa că zeci de mii de clienți se află în SUA, dar au ales să nu acționeze, a susținut SEC, în ciuda legii federale care interzice oferta și vânzarea de valori mobiliare neînregistrate. Conformitatea finală a Binance, în 2019, a fost în mare parte un spectacol public, se arată în plângerea SEC.

SEC susține că Zhao a ordonat crearea unui plan de evaziune pentru clienții cu averi foarte mari, folosind un serviciu VPN pentru a-și ascunde locația din SUA și trimițând documente de conformitate pentru a-și ascunde țara de origine.

CNBC a raportat anterior despre modul în care angajații Binance i-au încurajat pe utilizatori să evite sistemele Know Your Customer ale schimbului prin VPN-uri.

„Trebuie să informăm utilizatorii că își pot schimba KYC pe Binance.com și pot continua să-l folosească. Dar mesajul trebuie rafinat cu mare atenție pentru că orice vom trimite va fi public. Nu putem fi trași la răspundere pentru asta”, ar fi spus Zhao echipei sale de top în 2019.

Zhao a respins acuzațiile pe Twitter spunând „4”, un refren popular în comunitatea Binance care îndeamnă utilizatorii să ignore frica, incertitudinea și îndoiala sau „FUD”.

SEC a susținut că Binance și Zhao au încălcat prevederile „critice” ale legilor federale de securitate, inclusiv auto-negocirea și manipularea pieței, prin Merit Peak Limited și Sigma Chain, ambele controlate și deținute de Zhao.

Merit Peak, o companie din Insulele Virgine Britanice, a fost unul dintre cei mai timpurii creatori de piață pe platforma Binance din SUA, a susținut SEC. Zhao este proprietarul efectiv al companiei.

Plângerea vine după ce CFTC a depus acuzații similare împotriva platformei de criptomonede, susținând că nu a reușit să împiedice clienții din SUA să îl acceseze.

„Vom emite un răspuns după ce vom vedea plângerea”, a spus Zhao pe Twitter. „Presa primește informațiile înaintea noastră.”

Inculpații au arătat o „desconsiderare flagrantă” față de legea federală, a susținut SEC. Plângerea a inclus o defalcare „la nivel înalt” a structurii de proprietate a Binance, Zhao și vehiculele sale care controlau 100% din diferitele entități ale Binance și Binance.US.

„Prin cele treisprezece acuzații, susținem că Zhao și Binance s-au implicat într-o rețea extinsă de înșelăciune, conflict de interese, lipsă de transparenţă și evaziune calculată a legii”, a spus președintele SEC, Gary Gensler, într-un comunicat.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023