Update articol:

Secretarul de stat american a sosit în Arabia Saudită pentru consolidarea relaţiilor bilaterale

Antony Blinken Antony Blinken/ Sursa foto://twitter.com/SecBlinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit marţi în Arabia Saudită cu scopul declarat de a întări relaţiile Washingtonului cu Riadul după ani de dezacorduri profunde într-o serie de probleme, mergând de la Iran şi securitatea regională până la preţul petrolului, urmând să abordeze şi conflictul din Sudan şi normalizarea relaţiilor cu Israelul, informează Reuters şi AFP.

Această vizită de trei zile survine pe fondul apropierii istorice între Arabia Saudită şi doi inamici ai SUA, Iran şi Siria, amorsând o schimbare a situaţiei geopolitice în regiune.

Blinken a sosit în cursul serii la Jeddah, pe malul Mării Roşii, unde urmează să se întâlnească cu prinţul moştenitor şi conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman , cunoscut şi sub iniţialele MbS, potrivit unui responsabil american, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Relaţiile între Washington şi Riad s-au complicat atunci când administraţia lui Joe Biden a acuzat Arabia Saudită de încălcări ale dreptului omului şi de influenţare a preţului la ţiţei.

Militanţi pentru drepturile omului au cerut marţi şefului diplomaţiei americane să ridice această problemă în discuţiile cu autorităţile saudite.

Aliatul saudit, căruia Washingtonul i-a furnizat cantităţi de arme, joacă un rol-cheie în regiune şi responsabilii americani vor să menţină legături puternice.

Deplasarea lui Blinken intervine în timp ce SUA şi Arabia Saudită, mediatori în conflictul din Sudan, nu reuşesc să impună respectarea mai multor armistiţii între generalii beligeranţi.

Eforturile de pace în Yemen, unde Arabia Saudită sprijină din 2015 forţele proguvernamentale împotriva rebellor houthi, susţinuţi de Iran, ar urma de asemenea să figureze pe agenda discuţiilor.

După Jeddah, Blinken se va deplasa miercuri la Riad, unde va participa la o reuniune a miniştrilor de externe din Consiliul de cooperare în Golf.

Joi, tot în capitala saudită, el va coprezida împreună cu omologul său saudit o reuniune a coaliţiei ţărilor care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, creată în 2014 şi care grupează câteva zeci de ţări, potrivit Agerpres.

Aceste ţări urmează să se angajeze să deblocheze noi fonduri pentru a ajuta la stabilizarea teritoriilor eliberate de sub Statul Islamic în Siria şi în Irak, a afirmat un diplomat american, Ian McCary.

Alt subiect care urmează să figureze în agendă ar fi eforturile în vederea unei normalizări a relaţiilor între regatul saudit şi Israel.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023