Update articol:

Secretarul de stat american Antony Blinken, în Qatar pentru discuţii privind criza din Afganistan

Antony Blinken Sursa foto: Twitter

Secretarul de stat american Antony Blinken a plecat duminică spre Qatar în prima sa deplasare de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, în căutarea unui front unit cu aliaţii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Bogatul emirat al Golfului este o placă turnantă a diplomaţiei privind Afganistanul, iar conducătorii săi păstrează legături strânse cu foştii rebeli afgani, la putere de la mijlocul lunii august. Cu acest titlu, liderii din Qatar acţionează de luni de zile ca mediatori în schimburile dintre americani şi talibani.

Peste 55.000 de persoane evacuate din Afganistan au tranzitat Qatar-ul, unde se află o bază militară americană importantă, aproape jumătate din numărul total de persoane evacuate de americani după revenirea în forţă a fundamentaliştilor islamişti la Kabul.

Armata americană a înfiinţat la mijlocul lunii august în capitala afgană un gigantic pod aerian care a permis evacuarea până la retragerea sa a aproximativ 123.000 de persoane – dintre care 75% până la 80% erau ”afgani vulnerabili”, potrivit Washingtonului.

După Qatar, Blinken va vizita miercuri baza aeriană Ramstein din Germania, care găzduieşte temporar mii de afgani în drum spre Statele Unite. Secretarul de stat va organiza acolo o reuniune ministerială virtuală cu privire la criză cu oficiali din 20 de ţări, alături de ministrul de externe german Heiko Maas.

Blinken a afirmat că în Qatar el îşi va exprima ”profunda noastră apreciere pentru tot ceea ce fac în sprijinul eforturilor de evacuare” şi se va întâlni cu afgani evacuaţi, precum şi cu diplomaţi americani relocaţi la Doha.

De asemenea, el va vorbi cu lideri din Qatar despre eforturile dificile, în colaborare cu Turcia, de a redeschide aeroportul din Kabul, închis de la plecarea americanilor, o prioritate pentru a furniza ajutorul umanitar necesar şi pentru a-i evacua pe afganii rămaşi.

Talibanii au promis că vor continua să-i lase pe afgani să plece dacă doresc acest lucru. Aceasta este una dintre problemele cheie pe care aliaţii Statelor Unite intenţionează să o abordeze în cadrul discuţiilor din Germania.

Potrivit unor oficiali americani, Antony Blinken nu intenţionează să se întâlnească cu talibanii, care au făcut de asemenea din Doha o bază pentru diplomaţia lor şi de unde au negociat retragerea SUA cu administraţia americană anterioară. Dar un astfel de dialog nu pare a fi total exclus în viitor, notează AFP.

BVBStiri BVB

CONTED SA (CNTE) (17/09/2021)

Hotarari AGA E 17 Septembrie 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (17/09/2021)

Actionari cu drept de vot suspendat in AGOA si AGEA - 20/21.09.2021

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (17/09/2021)

Notificare Erste Group Bank AG referitoare modificare multiplicator - 0.03807