Update articol:

Ședință de scăderi puternice la BVB; Minus de 7,67% pe OMV Petrom

Dan Popovici, OTP Asset Management: Mă aștept ca, pe termen scurt, sa avem în continuare volatilitate pe piețele de acțiuni

Bursa de Valori București a înregistrat o ședință de scăderi puternice, pe fondul evoluțiile din piețele dezvoltate, în contextul temerilor legate de coronavirus.

Indicele BET a scăzut cu 4,62%, la 9,121.27 puncte. Cea mai mare scădere din BET a revenit companiei OMV Petrom, a cărei cotație a pierdut 7,67%, la 0,3550 lei. La polul opus, titlurile Bursei de Valori București (BVB) s-au apreciat cu 1,28%, la 23,7 lei.

Valoarea tranzacțiilor a fost, azi, de 28 milioane de euro, față de 9,6 milioane euro, media zilnică a anului.

În ultimele zile, volatilitatea piețelor a crescut mult și nervozitatea s-a simțit puternic pe toate piețele bursiere majore, indiferent dacă vorbim de SUA, Europa de Vest sau piețele Asiatice, a scris Dan Popovici, OTP Asset Management, intr-un articol pe blogul companiei.

El a adaugat: “Aceste evoluții au influențat în mod evident și piața de acțiuni de la București.

Evoluțiile viitoare ale infectărilor cu noul virus chinezesc pot influenta pe de o parte sentimentul investitorilor pe termen scurt, dar pe de altă parte, evoluțiile profiturilor companiilor. Distrugerea sau alterarea unei părți mai mari sau mai mici a lanțurilor de producție și distribuție pentru multe companii va fi o certitudine. Vorbim de marii jucători globali, indiferent că sunt giganți tehnologici, producători de autoturisme sau de produse de larg consum, dar și de mici companii antreprenoriale românești vor fi afectate în mod similar. Această ultimă afirmație ține seama de relațiile comerciale importante ale României cu Italia (acolo unde zonele cele mai afectate de răspândirea Coronavirus – Lombardia și Veneto realizează aprox. 33% din PIB-ul Italiei).

În aceste condiții mă aștept ca pe termen scurt sa avem în continuare volatilitate pe piețele de acțiuni și ca o parte importantă din companii să vină cu raportări financiare pentru trimestrul I 2020 în scădere față de așteptările inițiale.

Pe de alta parte, sunt convins că pe termen de câteva luni, lucrurile vor reintra în normalitate, indiferent dacă acestă normalitate va fi ca cea de până acum sau alta. Cred că lanțurile de producție și de distribuție vor fi refăcute, companiile mari și mici vor găsi noi soluții, noi distribuitori, noi producători.

Este de așteptat ca odată cu datele fundamentale în scădere venite din partea companiilor americane si europene, în primul trimestru al anului acesta, marile bănci centrale să identifice stimuli monetari suplimentari. Este foarte posibil ca o parte din guvernele țărilor dezvoltate să vină în sprijinul economiei cu stimuli fiscali. În aceste condiții este de așteptat ca piețele bursiere să reacționeze în mod pozitiv.”

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (27/03/2020)

Lansare laborator RT PCR; actualizare informare privind caz pozitiv COVID-19

VRANCART SA (VNC) (27/03/2020)

Comunicat - Masuri Covid-19

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/03/2020)

Suspendare temporara procedura de selectie si numire Director Financiar provizor

MECANICA FINA SA (MECE) (27/03/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 - SEM. 2 2019