Update articol:

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat o vizită în Cuba a reprezentatului UE pentru drepturile omului în noiembrie

Borrell Josep Borrell

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat vineri, la Havana, că reprezentantul special al Uniunii Europene pentru drepturile omului va vizita Cuba în noiembrie, după ce a discutat acest subiect cu autorităţile cubaneze, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Sunt bucuros să anunţ (…) vizita reprezentantului special al Uniunii Europene pentru drepturile omului Eamon Gilmore”, a declarat Josep Borrell la încheierea celui de-al treilea Consiliu mixt UE-Cuba care a avut loc la vineri, în cadrul Acordului de dialog politic şi cooperare semnat în 2016.

În faţa presei, Josep Borrell a indicat că Havana şi Bruxelles vor deschide la sfârşitul lunii noiembrie “un dialog foarte important pe tema” drepturilor omului, la care va participa Eamon Gilmore. El a mai spus că a discutat cu autorităţile cubaneze “situaţia creată înainte, în timpul şi după demonstraţiile şi arestările din iulie 2021” şi că acest subiect va fi abordat de Eamon Gilmore cu ocazia vizitei.

Pe 11 iulie 2021, mii de cubanezi şi-au exprimat furia pe străzi scandând “Libertate” şi “Ne este foame”. Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, aproape 500 de protestatari au fost condamnaţi, unii cu pedepse cu închisoarea de până la 25 de ani.

ONG-ul pentru drepturile omului 11J, al cărui sediu nu se se află în Cuba, estimează că 768 de persoane sunt încă închise.

Luni, opt ONG-uri, inclusiv Amnesty International şi Human Rights Watch, i-au trimis o scrisoare lui Josep Borrell, cerându-i ca problema drepturilor omului să fie “în centrul relaţiilor dintre UE şi Cuba”.

“Am discutat despre acest lucru şi ne-am exprimat disponibilitatea de a continua să discutăm despre asta”, a spus şeful diplomaţiei europene, care a avut discuţii cu mai mulţi oficiali cubanezi şi în special cu ministrul justiţiei, Oscar Silvera. Discuţii cu preşedintele Miguel Diaz-Canel şi cu fostul lider Raul Castro sunt, de asemenea, pe agenda înaltului oficial european.

“UE a purtat multe dialoguri cu Cuba privind drepturile omului, dar nu vedem rezultatele”, a criticat pe Twitter disidenta Marta Beatriz Roque.

Tot pe Twitter, un alt disident, Guillermo Farinas, câştigător al Premiului Saharov în 2010, i-a cerut lui Josep Borrell “să nu meargă să ceară” guvernului comunist “concesii comerciale sau facilităţi de investiţii pentru companiile europene cu preţul încălcării drepturilor cetăţenilor cubanezi”.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out