Update articol:

Șeful german al Autorităţii de Supraveghere a companiilor de audit a fost suspendat pentru că a tranzacționat acţiuni Wirecard

  • Deputat german: „Autoritatea de reglementare financiară a Germaniei acționează ca într-o republică bananieră”
  • FT: Șeful APAS, Ralf Bose, a fost înlăturat și autoritatea de reglementare financiară BaFin recunoaște concedierea unui angajat pentru regulile de confidențialitate

Șeful Autorităţii de Supraveghere a companiilor de audit din Germania a fost suspendat luni din funcţie, cu efect imediat, după ce a recunoscut că a tranzacționat acțiuni Wirecard, în timp ce efectua o anchetă asupra auditorului companiei, EY, în condiţiile în care colapsul Wirecard continuă să facă ravagii în peisajul corporativ german, scrie FT.

Acțiunile Wirecard s-au prăbușit după ce compania a dezvăluit că aproximativ 1,9 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) în numerar au dispărut din contabilitate. Ulterior, compania și-a cerut falimentul, fiind în curs mai multe investigații.

Decizia de a-l îndepărta pe șeful Apas, Ralf Bose a fost luată pentru a „proteja” „integritatea” organismului de supraveghere, în timp ce acesta este investigat, a declarat Biroul federal de economie și control al exporturilor.

Pe de altă parte, tot luni, autoritatea de reglementare financiară germană BaFin, care este însărcinată cu investigarea tranzacționării acțiunilor domnului Bose, a concediat un angajat pentru încălcarea regulilor de confidențialitate privind cumpărarea și vânzarea acţiunilor Wirecard. Alți trei angajați BaFin sunt cercetați pentru acuzații similare.

Apas și BaFin, două dintre cele mai importante organisme de reglementare ale Germaniei, au fost supuse presiunii pentru tranzacțiile de pe piața bursieră legate de Wirecard. În prima jumătate a anului 2020, 56 de angajați BaFin au dezvăluit 196 de tranzacții private cu valori mobiliare Wirecard.

Ralf Bose nu a răspuns la o cerere de comentarii de la FT. Fost partener senior la auditorul Big Four KPMG, care conduce Apas din 2016, el a declarat parlamentului german săptămâna trecută că a cumpărat acțiuni Wirecard în aprilie și le-a vândut – cu pierderi – luna următoare. La acea vreme, Apas a purtat discuții confidențiale cu BaFin despre Wirecard.

Matthias Hauer, deputat pentru blocul CDU/CSU al Angelei Merkel, a numit suspendarea lui Ralf  Bose „o mișcare consecventă”, deoarece tranzacțiile sale cu acțiuni erau „absolut inacceptabile” și subminează „încrederea în independența  Apas”.

În octombrie, BaFin a interzis angajaților să tranzacționeze acțiuni și alte valori mobiliare în companii pe care le supraveghează. O anchetă internă a arătat că patru angajați au încălcat anul acesta regulile de confidențialitate, raportând tranzacțiile cu titluri Wirecard cu întârzieri de două până la opt luni.

Unul dintre angajați a părăsit BaFin la sfârșitul lunii noiembrie, după ce i-a fost reziliat contractul, a declarat luni ministerul de finanțe, ca răspuns la cererea lui Frank Schäffler, deputat german.

„Autoritatea de reglementare financiară a Germaniei acționează ca într-o republică bananieră”, a spus Schäffler, adăugând că acest lucru pune presiune pe ministrul de finanțe Olaf Scholz.

Ministerul finanțelor a declarat că BaFin nu a găsit până acum nicio dovadă că personalul folosește informații privilegiate la tranzacționarea acțiunilor Wirecard și a menționat că cei patru angajați care au încălcat regulile de divulgare nu au lucrat în departamente implicate în afacerea Wirecard.

Zerohedge.com: Se pare că autoritatea de reglementare germană are dovezi că Ernst & Young a ajutat la ascunderea fraudei Wirecard

BVBStiri BVB

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (20/01/2021)

Convocare AGAE - 24/25.02.2021

ZENTIVA S.A. (SCD) (20/01/2021)

Calendar financiar 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (20/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TERAPLAST SA (TRP) (20/01/2021)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

COMPA S. A. (CMP) (20/01/2021)

Calendar financiar 2021