Update articol:

Zerohedge.com: Se pare că autoritatea de reglementare germană are dovezi că Ernst & Young a ajutat la ascunderea fraudei Wirecard

* Ernst & Young ar trebui să se confrunte cu investigații penale privind auditul la Wirecard, recomandă autoritatea de reglementare germană

În urma dezvăluirilor că Ernst&Young a ignorat avertismentele din partea denunțătorilor și a altor persoane cu privire la procesatorul german de plăți Wirecard, Parlamentul german a solicitat rapoarte mai detaliate de la auditorul care face parte din grupul numit „Big Four” cu privire la perioada de supraveghere a Wirecard, fostul fintech care a fost forțat să își ceară falimentul, la începutul acestui an, după ce un audit independent a expus o gaură de 2 miliarde de dolari în bilanțul său.

Potrivit zerohedge.com, ceea ce a rezultat este, probabil, cel mai mare scandal care a implicat o firmă din Big Four de la prăbușirea Enron încoace, care a distrus  activitatea de audit a Arthur Andersen (afacerea de consultanță a AA a fost retrasă și redenumită „Accenture”).

Recent, autoritatea de supraveghere a auditorilor din Germania ar fi spus procurorilor că EY ar fi putut acționa ilegal în timpul activității sale pentru Wirecard. Acuzațiile „escaladează semnificativ riscurile juridice și de reputație pentru firma de audit”, mai scrie zerohedge.com.  Apas a trimis recent un raport procurorilor, devenind primul organism de reglementare internațional care a sugerat că EY ar fi putut încălca legea în timpul relației sale comerciale de 10 ani cu Wirecard.

Intrarea bruscă a Wirecard în insolvență, care a îmbogățit mai mulți investitori care au mizat pe scădere, a dus la arestarea CEO-ului Markus Braun, în timp ce fostul COO Jans Marsalek a reușit să se sustragă autorităților (se crede că se ascunde în Rusia, posibil cu protecția serviciilor de informații rusești).

Furia publică a fost direcționată inițial către Braun, care a fost eliberat pentru o cauțiune de 5 milioane de euro, o sumă enormă pentru cineva care a avut cea mai mare parte din avere în acțiuni ale unei companii care acum nu mai are valoare, dar apoi a migrat către autoritățile de reglementare germane care au ignorat numeroase informaţii de-a lungul timpului.

În ultimele săptămâni, percepția că afacerea EY din Germania ar rezista pur și simplu acestei furtuni fără repercusiuni durabile s-a estompat, pe măsură ce parlamentarii și autoritățile de reglementare germane au solicitat o anchetă penală asupra EY, conform zerohedge.com.

Aceștia au susținut că managerii de vârf ai diviziei germane EY erau probabil conștienți de frauda Wirecard (cel puțin, la un anumit nivel) și probabil au permis companiei ani de zile acest comportament.

Marți, Financial Times – ziarul care a publicat ancheta cu dezvaluirile despre Wirecard – a raportat că autoritățile de reglementare germane ar avea dovezi că EY a semnat unele dintre rezultatele companiei, chiar dacă auditorii spuneau că unele dintre declarații ar fi „inexacte de fapt”. Apas, autoritatea de reglementare din Germania care supraveghează firmele de audit, a obținut dovezile și le-a predat procurorilor pentru a ajuta la continuarea anchetei penale.

Unele dintre datele greșite datează din 2017, când EY ar fi dat Wirecard un aviz, în ciuda faptului că „problemele” evidențiate în reclamațiile EY către companie nu  puteau fi rezolvate cu ușurință. În realitate, blocarea echipei de audit de către directorii de la Wirecard era în mod clar suspectă.

Cu toate acestea, în 2017, EY a fost la doar câteva zile distanță de a nega evidența la  Wirecard, conform documentelor examinate de Apas. Pe 29 martie a acelui an, EY a avertizat Wirecard că un audit calificat era iminent și a împărtășit clientului său o versiune preliminară a unei opinii calificate, au declarat pentru FT persoane familiare cu documentele.

Unul dintre punctele de blocaj ridicate de EY au fost întârzierile prelungite la un audit juridic de către echipa antifraudă a EY în presupuse manipulări contabile la o filială Wirecard din India, care a fost blocată de către directorii Wirecard. Doar câteva zile mai târziu, auditorii s-au răzgândit. Pe 5 aprilie, au semnat un aviz de audit care declara: „Auditul nostru nu a dus la nicio rezervă”. Apas a constatat că nu este rezonabil să credem că problemele ar fi putut fi rezolvate în câteva zile, potrivit oamenilor familiarizați cu problema.

Autoritatea a declarat procurorilor că, prin urmare, auditul necalificat al EY a fost „inexact”.

În ceea ce privește personalul, se pare că cei doi jucători cheie din partea EY sunt Andreas Loetscher și Martin Dahmen, care au fost partenerii principali ai unității EY însărcinată cu auditul Wirecard. Dahmen a părăsit EY în 2018 pentru a deveni șeful departamentului de contabilitate la Deutsche Bank.

Săptămâna trecută, partenerii de audit EY, Andreas Loetscher și Martin Dahmen, au declarat parlamentarilor că sunt cercetați de Apas în legătură cu munca lor pentru Wirecard și au refuzat să depună mărturie în faţa comisiei parlamentare de anchetă cu privire la Wirecard.

EY a declarat luni pentru Financial Times că, din cauza „obligației continue de confidențialitate”, firma și domnul Dahmen nu au putut discuta detalii despre procedurile de audit la Wirecard.

Pe baza înțelegerii actuale a faptelor, „colegii noștri și-au desfășurat procedurile de audit în mod profesional, după cunoștințele lor și cu bună credință”, a declarat firma. Firma de audit a subliniat că „lucrează activ pentru o eliberare eficientă din punct de vedere legal din obligația de confidențialitate după care vom putea furniza detalii”.

Domnul Loetscher, care în 2018 a părăsit EY pentru a deveni șeful contabilității Deutsche Bank, a refuzat să comenteze. Apas a spus anterior că nu comentează despre activitatea sa, arătând că este vorba de cerințe de confidențialitate juridică.

Procurorii din München evaluează probele trimise de Apas și nu au decis dacă vor deschide o anchetă penală asupra partenerilor EY. În conformitate cu legislația germană, auditorii găsiți vinovați de o astfel de abatere pot fi pedepsiți cu până la trei ani de închisoare.

În jurul perioadei în care Dahmen a plecat, Wirecard a încercat să acopere frauda masivă prin proiectarea unei achiziții a Deutsche Bank (DB).

Desigur, DB a avut acces la toate rapoartele de vânzări pe scădere care avertizau despre potențiale fraude la Wirecard. Dar „experiența” anterioară a lui Dahmen la  Wirecard ar fi putut fi desigur foarte relevantă. Și acum Deutsche Bank cumpără câteva dintre rămășițele Wirecard.

Germania: Fostul preşedinte al Wirecard şi doi directori, arestaţi pentru ”umflarea” conturilor companiei

Deputaţii germani cer Guvernului să dea socoteală pentru scandalul Wirecard

BVBStiri BVB

SINTEZA S.A. (STZ) (18/01/2021)

Calendar financiar 2021

IMOCREDIT IFN (IMO22) (18/01/2021)

Modificare Convocare AGA E 08(09).02.2021

MedLife S.A. (M) (18/01/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 ianuarie 2021

UAMT S.A. (UAM) (18/01/2021)

Calendar financiar 2021