Update articol:

Șeful intelligence al UE şi-a anulat călătoria la Taiwan, după ce Beijingul a aflat planurile sale secrete (Politico)

europa comisia europeana decarbonizare
  • Se ridică întrebări cu privire la modul în care planul de călătorie al unui oficial al UE la nivel înalt a fost scurs către China.

 

Cel mai înalt oficial al serviciilor de informații al Uniunii Europene (INTCEN) şi-a anulat o călătorie în Taiwan, după ce pregătirile sale extrem de secrete au fost aparent scurse în prealabil la Beijing, potrivit a doi diplomați cunoscători ai situației, citaţi de Politico.

José Casimiro Morgado, directorul Centrului de Informații al Uniunii Europene, ar fi trebuit să facă vizita pentru a se întâlni cu oficialii taiwanezi în octombrie, potrivit diplomaților.

Cu toate acestea, planul șefului de spionaj al UE a fost oprit, după ce Beijingul a pus mâna pe informații și a făcut presiuni asupra UE să renunțe la ceea ce ar fi fost o vizită neobișnuit de sensibilă, pe fondul escaladării amenințărilor militare ale Chinei asupra Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte a propriului teritoriu.

Această situaţie pune sub semnul întrebării dacă a fost implicată o scurgere umană sau de date din UE, diplomații fiind, de asemenea, îngrijorați de schimbarea planurilor UE după intervenția Beijingului.

Un purtător de cuvânt al UE a declarat: „Ca regulă generală, nu comentăm niciodată în public activitățile de zi cu zi ale personalului Serviciului European de Acțiune Externă”. El nu a spus dacă există o investigație cu privire la posibile scurgeri externe despre planurile de călătorie ale lui Morgado.

Ambasada chineză în UE, întrebată despre planul inițial al lui Morgado, a spus că China „s-a opus în mod constant și ferm oricărei forme de schimburi oficiale între regiunea Taiwan și țările sau organizațiile care au legături diplomatice cu China”.

Morgado a fost numit șef al INTCEN în 2019, după mai bine de 20 de ani de lucru în serviciul de informații portughez. El îi raportează direct lui Josep Borrell, șeful Serviciului European de Acțiune Externă, componenta de politică externă a UE.

Vorbind în timpul unei sesiuni despre relațiile UE-Taiwan din Parlamentul European de marți, Borrell a promis că va „intensifica” legăturile cu insula democratică autonomă, respectând „politica unei singure Chine”.

„Permiteți-mi să fiu clar: „Politica unei singure Chine” nu ne împiedică pe noi, Uniunea Europeană, să intensificăm cooperarea noastră în Taiwan și nici să ne exprimăm îngrijorarea cu privire la recentele tensiuni în creștere”, a spus Borrell.

Borrell a spus că nu are de gând să meargă în Taiwan, dar a adăugat: „Din câte știu eu, nu există călătorii… la cel mai înalt nivel politic al Uniunii Europene – ceea ce nu înseamnă că nu există nicio relație”.

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021