Update articol:

Șeful ONU a cerut națiunilor să instituie un impozit pe avere celor care au profitat în timpul pandemiei COVID-19

onu

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut națiunilor să instituie un impozit pe avere celor care au profitat în timpul pandemiei COVID-19, pentru a „ajuta la reducerea inegalităților globale”, potrivit Bloomberg.

Luni, Guterres a declarat la un forum economic al ONU că a avut loc o creștere de 5 trilioane de dolari a averii celor mai bogați indivizi din lume în ultimul an, în timp ce oamenii cu bani puţini au devenit „din ce în ce mai vulnerabili”.

„Îndemn guvernele să ia în considerare un impozit pe avere pentru cei care au profitat în timpul pandemiei, pentru a reduce inegalitățile extreme”, a spus el, adăugând: „Avem nevoie de un nou contract social, bazat pe solidaritate și investiții în educație, locuri de muncă decente şi ecologice, protecție socială și sisteme de sănătate. Aceasta este baza pentru o dezvoltare durabilă și favorabilă incluziunii. ”

Având în vedere că problemele din cauza Covid-19 determină creşterea datoriilor guvernamentale și afectarea  celor mai săraci, impozitele pe avere sunt dezbătute din California până în Marea Britanie, ca instrument atât pentru achitarea datoriilor, cât și pentru combaterea inegalităților. Senatorul american Elizabeth Warren, laureatul Nobel Joseph Stiglitz și economistul Thomas Piketty sunt printre susținători.

În SUA, Warren, împreună cu parlamentarii Pramila Jayapal și Brendan Boyle, au propus o taxă anuală de 2% pe gospodării și trusturi evaluate între 50 milioane USD și 1 miliard USD, deși măsura este puțin probabil să obțină sprijinul necesar pentru a fi adoptată, în special în Senatul uniform împărțit, potrivit Bloomberg.

Cei 2.365 de miliardari care trăiesc pe planeta Pământ și-au văzut anul trecut bogăția crescând cu 4 trilioane de dolari – o creștere de 54% pe parcursul unui an. Altfel spus, bogăția totală deținută de miliardari a crescut la 12,39 trilioane de dolari, în creștere de la 8,04 trilioane de dolari.

Săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a susținut o rată minimă a impozitului pe profit în economiile globale, care ar contribui la plata pentru următorul stimul al președintelui Joe Biden.

Un avertisment împotriva impozitului pe avere a venit din partea economistului  Angus Deaton, care spune că este o modalitate teribilă de a plăti datoriile pandemiei și că ar deveni probabil permanent dacă este introdus.

Mai mult decât atât, perceperea de impozite pentru persoanele cu venituri mari ar fi „foarte dificil de implementat” și ar oferi oamenilor bogați „stimulente uriașe pentru a evita acest lucru – și o vor face”, a declarat profesorul Universității Princeton, care studiază inegalitatea în prezent în Marea Britanie.

Comentariile se opun unui număr tot mai mare de politicieni care solicită ca cei mai bogați să suporte mai mult din povara împrumuturilor record asumate de guverne pentru a susține economiile lovite de Covid-19. Fondul Monetar Internațional a declarat săptămâna aceasta că o taxă temporară ar contribui la atenuarea inegalităților sociale care s-au adâncit în pandemie.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)