Update articol:

Șeful tău te urmărește: modul în care supravegherea prin Inteligenţa Artificială îţi guvernează locul de muncă

https://pixabay.com/

*  Companiile cumpără instrumente de inteligență artificială din ce în ce mai intruzive pentru a-și urmări angajaţii.

Companiile dezvoltă și achiziționează un număr din ce în ce mai mare de instrumente, multe bazate pe inteligență artificială, pentru a-și monitoriza și analiza angajații, potrivit Politico. Factorii politici și salariaţii spun că multe dintre instrumente sunt intruzive, discriminatorii și, în unele cazuri, ilegale.

Cu milioane de muncitori forțați să lucreze de acasă în timpul pandemiei coronavirusului, companiile spun că au nevoie de instrumente care să asigure productivitatea și un comportament adecvat atunci când nu mai există un supraveghetor care se plimbă pe coridor.

„Verificarea ID-ului în timp real este concepută pentru a proteja siguranța și securitatea tuturor celor care folosesc aplicația, asigurându-se că șoferul sau curierul își utilizează corect contul”, a spus un purtător de cuvânt al Uber, care a adăugat că „recenziile oamenilor” au întâietate la orice decizie de a bloca un șofer Uber din aplicație și că oricine este eliminat de pe platformă poate contesta decizia la companie.

În februarie, Amazon a început să-și urmărească șoferii cu camere cu indicatori de feedback biometric care monitorizează când șoferii privesc în afara drumului sau depășesc limita de viteză. Un purtător de cuvânt al Amazon a subliniat „îmbunătățirile remarcabile ale siguranței șoferului și ale comunității” ca urmare a indicatorilor, ceea ce a dus la o scădere cu 48% a accidentelor.

Terenul de testare

În timp ce supravegherea la locul de muncă continuă să crească, GIG Economy sau economia independentă (n.r. sistem de piață liberă în care întreprinderile tradiționale angajează antreprenori independenți, profesioniști independenți și lucrători pe termen scurt pentru a îndeplini sarcini individuale, sarcini sau locuri de muncă) a devenit un teren de testare pentru supravegherea alimentată de AI, potrivit comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit – iar tehnologia se „răspândește rapid” la alte forme de muncă.

Companiile au început deja să se bazeze pe analizele la locul de muncă în încercarea de a spori productivitatea și eficiența, dar aceste tendințe au obținut un impuls masiv din cauza pandemiei. Ford a cerut ca unii dintre lucrătorii săi să poarte brățări cu trackere pentru a asigura distanța socială la fabricile sale. Amazon intenționează să utilizeze AI pentru a monitoriza mușchii pe care îi utilizează angajații, ceea ce spune că va “reduce mișcarea repetitivă și va ajuta la protejarea angajaților împotriva riscurilor [bolii musculo-scheletice]”.

Un raport al Congresului Trades Union (TUC) din Marea Britanie sugerează că tehnologia de supraveghere este în creștere. Cincisprezece la sută dintre lucrătorii chestionați au declarat că au experimentat noi tehnologii de monitorizare a performanței și productivității de la debutul pandemiei.

Sistemele de IA sunt bine calificate pentru supravegherea lucrătorilor. Sunt eficiente în numărarea și identificarea cuvintelor introduse și a site-urilor web vizitate; numărul de e-mailuri trimise; numărul de pași întreprinși într-un depozit; numărul de pauze la baie; lungimea lor – tot ceea ce este necesar pentru a monitoriza comportamentul unui angajat.

Compania de tehnologie americană Sapience Analytics, care produce software de supraveghere la locul de muncă, spune că produsele sale cresc „angajamentul salariaţilor”, rezultând „o productivitate mai mare și o satisfacție profesională mai mare”.

Duc la „transparență” și la luarea de decizii obiective, spune compania, și sunt  utilizate de peste 90 de companii din 18 țări. CEO-ul Sapience Analytics, Bradley Killinger, a declarat că, folosind propriul software de supraveghere al companiei, a reușit să vadă un număr de angajați care funcționează la o capacitate de 145% timp de șase săptămâni consecutive.

Dar aceste tipuri de instrumente nu sunt acceptate de unele instituţii. Banca britanică Barclays este investigată de către Biroul comisarului pentru informații – organismul de supraveghere a confidențialității- din august anul trecut, din cauza acuzațiilor că ar fi folosit software-ul de supraveghere Sapience Analytics pentru a spiona personalul. De atunci, banca a trecut la urmărirea doar a datelor anonimizate prin intermediul software-ului, după un scandal public în presă.

Între timp, popularul pachet de software Office 365 de la Microsoft a fost criticat pentru supravegherea la locul de muncă, deoarece a creat „scoruri de productivitate” care le-au permis managerilor să-i urmărească pe angajați cât de activi sunt pe email. Ulterior, compania a anonimizat datele , astfel încât angajatorii nu-i mai pot monitoriza pe lucrătorii individuali.

Experții avertizează că ceea ce pare a fi o productivitate crescută poate fi, de fapt, costul unui risc mai mare de epuizare, stres și probleme de sănătate mintală. Potrivit unui raport comandat de comisia pentru ocuparea forței de muncă a Parlamentului European, tehnologiile de supraveghere „reduc autonomia și viața privată, duc la o intensificare mai mare a muncii și estompează granițele dintre viața profesională și viața personală/de familie”.

Pot vorbi cu managerul?

Problema este că o mare parte a supravegherii la locul de muncă nu este reglementată, potrivit Aídei Ponce Del Castillo, cercetător principal la Institutul European al Sindicatelor.

„Nu avem o lege care să spună angajatorului … nu depăși viața privată. Nu depăși emoțiile. [Companiile] nu au încredere în intimitatea și demnitatea unui lucrător uman ”, a spus Ponce Del Castillo.

Comisia declară că recunoaște severitatea supravegherii bazate pe AI la locurile de muncă. Schmit a spus că managementul algoritmic – termenul dat instrumentelor și tehnicilor digitale utilizate pentru gestionarea lucrătorilor de la distanță – „lasă lucrătorii cu puține mijloace pentru a contesta deciziile nefavorabile”.

Tehnologia reprezintă o „provocare fundamentală pentru lumea viitoare a muncii în societățile democratice”, a spus Schmit.

Comisia lucrează în prezent la o inițiativă de îmbunătățire a condițiilor de lucru pentru angajați, care este, în parte, așteptată să abordeze gestionarea algoritmică.

UE a introdus, de asemenea, o lege AI, care reglementează utilizările „cu risc ridicat” ale tehnologiei. În propunerea Comisiei, supravegherea la locul de muncă se califică drept o utilizare cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că furnizorii de IA vor trebui să îndeplinească anumite standarde, precum supravegherea umană, pentru a opera legal.

Țări, inclusiv Franța, Germania și Italia, limitează modul în care instrumentele tehnologice pot fi utilizate pentru a monitoriza lucrătorii la locul de muncă.

Furia împotriva mașinii

Un mod de apărare pentru lucrători este reprezentat de legile stricte ale UE privind datele, cunoscute sub numele de Regulamentul general privind protecția datelor, care spune că lucrătorii au dreptul de a nu fi „supuși unei decizii bazate exclusiv pe prelucrare automată, inclusiv profilare”.

În 2020, autoritatea pentru protecția datelor din Hamburg a amendat gigantul suedez de îmbrăcăminte H&M cu 35 de milioane de euro pentru profilarea angajaților în evidențe care includeau date despre credințe religioase, detalii despre condițiile de sănătate și probleme familiale.

Ca o victorie pentru militanții pentru drepturile lucrătorilor, Spania a adoptat o nouă lege care reglementează platformele de livrare online, cum ar fi Uber și Deliveroo, care le cere să informeze sindicatele despre modul în care algoritmii afectează condițiile lor de lucru și include dispoziții despre transparența algoritmică.

Ponce Del Castillo a spus că lucrătorii trebuie să obțină cunoștințe de AI pentru a se proteja.

„Nu înseamnă că trebuie să devină experți în IA sau informaticieni, dar pot înțelege bine impactul și riscurile acestei tehnologii la locul de muncă și în sarcinile pe care le au”, a spus ea.

„Tehnologia a fost piatra de temelie a motivului pentru care a apărut sindicalismul în Europa, deoarece Revoluția Industrială a inițiat automatizarea. Și exact asta vedem astăzi. Este aceeași automatizare, dar pentru lucrurile pe care nu le vedem ”, a spus ea.

BVB | Știri BVB

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (08/12/2021)

Reluare tranzactionare ora 16:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1529/08.12.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni SIF3

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2021)

Hotararea Consiliului de Administratie - 7 decembrie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (08/12/2021)

Hotarari AGEA din data de 8 decembrie 2021