Update articol:

Semn de recesiune – curba randamentelor obligațiunilor SUA s-a inversat

Sursa Market Watch

Un semn atent monitorizat de investitori – curba randamentelor s-a inversat vineri – respectiv randamentul obligațiunilor SUA pe zece ani a scăzut sub randamentul celor pe trei luni – și a zguduit piața bursieră, declanșând îngrijorările investitorilor față de o potențială recesiune.

În trecut, au apărut recesiuni la aproximativ un an după ce a avut loc o inversiune, potrivit Market Watch. Cu toate acestea, este posibil să fie prea devreme pentru investitori să apese butonul de panică, potrivit sursei citate.

Care este curba randamentelor?

Curba randamentelor este un grafic care arată randamentele pe maturități. De obicei, aceasta este în urcare, investitorii cerând o remunerație mai mare pentru a deține o obligațiune pentru o perioadă mai lungă, având în vedere riscul de inflație și alte incertitudini. O curbă inversată poate fi o sursă de îngrijorare din mai multe motive: ratele pe termen scurt ar putea fi ridicate, deoarece politica monetară prea severă încetinește economia sau investitorii ar putea fi îngrijorați cu privire la creșterea economică viitoare, urcând cererea pentru titluri pe termen lung, care împing în jos prețurile pe termen lung, notează economiștii de la San Francisco Fed, care au condus cercetarea relației dintre curbă și economie.

Ei au constatat într-o lucrare de cercetare din august că, din punct de vedere istoric, cauzalitatea “ar putea, foarte bine, avea loc în ambele sensuri” și că “o atenție deosebită este, prin urmare, justificată în interpretarea dovezilor predictive”.

Ce s-a intamplat?

Curba randamentelor s-a aplatizat de ceva timp. Vineri, a avut loc un raliu pe obligațiuni la nivel mondial, în urma datelor economice slabe din zona euro, care a redus randamentele. Randamentul pentru titlurile de trezorerie SUA pe 10 ani, a scăzut până la 2,42% și a rămâs la 2,45%, sub nivelul titlului pe trei luni, de 2.455%.

De ce este important?

Cercetătorii de la San Francisco Fed susțin că varianta curbei randametelor -3 luni/10 luni care este cel mai fiabil semnal al viitoarei recesiuni. Inversiunea acestei perechi a precedat fiecare dintre ultimele șapte recesiuni, inclusiv contracția 2007-2009, potrivit Cleveland Fed. Aceștia au arătat au existat doar două rezultate pozitive false – o inversiune la sfârșitul anului 1966 și o curbă “foarte plată” la sfârșitul anului 1998.

Este recesiunea iminentă?

O recesiune nu este o certitudine, potrivit Market Watch. Unii economiști au susținut că consecințele măsurilor de relaxare cantitativă au distrus caracterul predictiv al curbelor randamentelor. Din moment ce atât de multe titluri sunt deținute de băncile centrale, randamentul nu mai poate fi văzut ca fiind determinat de piață, consideră economistul Ryan Sweet de la Moody’s Analytics.

Între timp, recesiunile din trecut au apărut în mod obișnuit în jurul unui an după ce a avut loc o inversiune. Datele de la Bianco Research arată că curba de 3 luni / 10 ani a răsturnat timp de zece zile, de șase ori mai multe ori în ultimii 50 de ani, cu o recesiune care a urmat, în medie, 311 zile mai târziu.

Datele de la Bianco Research arată că curba randamentelor obligațiunilor pe 3 luni și 10 ani s-a inversat timp de zece zile, de șase ori mai, în ultimii 50 de ani, iar o recesiune a urmat, în medie, 311 zile mai târziu.

Analiștii au susținut că inversarea curbei randamentelor a accelerat vânzarea masivă pe bursă, indicele Dow Jones Industrial Average  scăzând cu 1,77%, mai mult de 450 de puncte față de minimul sesiunii 

Unii investitori au susținut că până când alți indicatori de recesiune, cum ar fi rata șomajului, încep să semnalizeze roșu, este probabil prematură apăsarea butonului de panică.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative