Senatul a adoptat luni, în plen, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Au fost înregistrate 115 voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi 12 abţineri.
Potrivit expunerii de motive, “proiectul de lege stabileşte criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie şi reglementare a măsurilor de protecţie socială pentru acestea şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice”.
Printr-un amendament a fost eliminată categoria de consumatori vulnerabili din motive de vârstă şi au fost menţinute celelalte categorii de consumatori vulnerabili: cei izolaţi, din motive de venit şi din motive de sănătate, potrivit Agerpres.
Lorant Antal: “Luni, intră la vot, în plenul Senatului, Legea consumatorului vulnerabil”
Prin proiectul de act normativ se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea în cadrul unei locuinţe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.
Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, ajutorul financiar pentru încălzirea locuinţei este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică şi 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri, faţă de 80 lei cât era prevăzut în în forma Guvernului.
Limita maximă până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanei singure.
Preşedintele Comisiei economice, Silvia Dinică (USR PLUS), a afirmat în cadrul dezbaterilor că proiectul de lege este aşteptat “de peste 8 ani” şi simplifică procedura pentru acordarea acestor ajutoare.
Săptămâna trecută, István-Loránt ANTAL, Preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senat, ne-a declarat că definirea consumatorului vulnerabil este așteptată de foarte mult timp: Noi, la Senat, am fost presaţi de timp cu dezbaterile pentru că vorbim de o lege mare şi importantă și aveam termen de trecere tacită (n.r. Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile, și se calculează de la data de 06.04.2021). Cred că în această perioadă am reușit să avem un dialog constructiv și pe baza acestuia să pregătim pentru Camera Deputaților o lege îmbunătățită.
Actualul proiect de lege a fost gândit de către Ministerul Muncii și acolo, pe baza datelor lor, s-au definit circa 420.000 de consumatori vulnerabili.
După ce am primit documentul de la Guvern, împreună cu doamna senator Silvia Dinică, președintele Comisiei Economice din Senat, am examinat destul de mult legea și am inițiat mai multe discuţii – suntem în a patra săptămână în care tot dezbatem în comisiile reunite. Am invitat oficiali ai ANRE, AOR, UNCJR, AMR, INS, cam pe toți cei interesați de subiect și care au putut să facă observații, să ofere puncte de vedere pe această lege. Sunt mulțumit de faptul că am putut să avem dezbateri constructive. Am reușit să parcurgem toată legea și să avem deja o idee și despre lipsurile proiectului”.
De asemenea, legea are în vedere şi posibilitatea pentru ajutoare financiare, dar și ajutoare non- financiare (n.r. facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale).
Partea cu ajutoarele non-financiare nu este dezbătută pe larg, dar intenția inițiatorului este bună și lasă portițe pentru UAT-uri (unităţi administrativ teritoriale) pentru a include astfel de consumatori vulnerabili definiți prin lege în programe proprii, bazate pe condiționalități pregătite de UAT-uri, ceea ce este bine, dar noi credem că este nevoie de clarificări.
Fără un impact bugetar clar pe partea de ajutoare non-financiare este greu să introduci o chestie concretă, dar am insistat să dezvoltăm mai mult partea aceasta cu posibilitățile de ajutoare non-financiare.
Îmi doresc ca acest proiect de lege să nu fie pur și simplu un «refurbish» (remodelare) al ajutorului de încălzire, să nu schimbăm doar o sintagmă de ajutor de încălzire cu cea de consumator vulnerabil, pentru că nici Uniunea Europeană și nici Strategia Energetică nu asta au în vedere. Consumatorul vulnerabil trebuie încadrat într o gândire integrată”.
Senatorul PSD Radu Oprea a susţinut proiectul prin vot, deşi îl consideră “inechitabil”, dar speră într-o formă îmbunătăţită a acestuia la Camera Deputaţilor, afirmând că sunt mai mulţi români care s-ar încadra în categoria consumatorilor vulnerabili.
Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.