Update articol:

Senat: Interzicerea pentru doi ani a înstrăinării participaţiilor statului la orice societate la care statul e acţionar

senat Sursa foto: senat.ro

Senatul a adoptat, marţi, o propunere legislativă privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică prin care se acordă statului posibilitatea de a dobândi participaţii la o serie de societăţi din domenii de importanţă strategică, în perioadă de criză.

Vezi aici forma iniţiatorului: https://www.senat.ro/legis/PDF/2020/20L289FG.PDF

 

Senatorii PSD cer interzicerea, pentru doi ani, a vânzării participaţiilor statului la companii şi  bănci la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie 

 

Senatorii au votat telefonic, exprimând 80 voturi ‘pentru’ , 42 “împotrivă” şi 10 abţineri.

Domeniile stipulate în proiectul de act normativ, iniţiat de un grup de senatori PSD, sunt: industria constructoare de maşini, industria metalurgică, industria alimentară, agricultura, silvicultura, exploatarea forestieră.

Proiectul de lege mai prevede “interzicerea, pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută”.

“Tot pentru o perioadă de doi ani se suspendă orice operaţiuni privind participaţiile statului la companiile şi societăţile naţionale, dar şi la cele la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior. Aceste dispoziţii nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi celor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”, mai prevede propunerea legislativă adoptată de Senat, în calitate de prim for sesizat.

Şedinţa plenului Senatului de marţi s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală (33 de senatori), majoritatea senatorilor lucrând de la distanţă.

Propunerea legislativă va fi dezbătută, conform Agerpres,  de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Potrivit expunerii de motive, Constituția României obligă statul să asigure protejarea intereselor naționale în activitatea economică. Aceste interese sunt reprezentate, între altele, de participațiile pe care statul le deține la companiile și societățile naționale, la bancă și la diverse alte societăți. Toate acestea sunt entități economice la care statul deține acțiuni, ca acționar unic sau în diverse cote de participare.

Senatorii spun în expunerea de motive: “Declararea stării de urgență, instituită prin Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României, încuviințată prin Hotărârea nr. 3/2020 a Parlamentului României, determinată de epidemia CO VID-19, a modificat substanțial regulile după care funcționează economia românească, atât în plan intern, cât și în plan internațional. În esență, valoarea participațiilor fluctuează într-un ritm și în direcții greu de anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii și societăți la care statul român deține participații.

În aceste condiții, pentru protejarea intereselor naționale în economie, se impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului român astfel cum este deținută în prezent. În mod evident, efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea raportată strict la durata stării de urgență. De aceea, este necesar ca măsura interdicției să opereze pentru o perioadă mai îndelungată, de siguranță. Bineînțeles, în măsura în care se apreciază că efectele negative au încetat, ori că înstrăinarea participațiilor statului ar fi benefică protecției intereselor naționale în economie, tot printr-un act normativ cu putere de lege perioada interdicției ar putea fi scurtată. In mod corespunzător, aceasta poate fi și prelungită.

Pe de altă parte, tocmai ca urmare a fluctuației fenomenelor economice determinate de criză, statul trebuie să aibă posibilitatea de a dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la o serie de societăți din domenii de importanță strategică, corespunzător perioadei de criză. Acestea sunt justificate de interese fundamentale legitime ale statului și societății. Sunt deplin aplicabile prevederile legale privind ajutorul de stat, concurența și competitivitatea în ceea ce privește actele de comerț și activitățile care constituie monopol de stat. Această perioadă de doi ani va permite și măsuri prin care statul să-și reevalueze portofoliul de participații, să efectueze investiții și să-și eficientizeze prezența în acționariatul operatorilor economici care funcționează în sectoarele de interes economic strategic”.

BVB | Știri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023