Update articol:

Senatul a adoptat Ordonanța care prevede amânarea plății ratelor la bănci, cu modificări substanţiale

Sursa foto: senat.ro

Senatul a adoptat, astăzi, ordonanța care prevede amânarea plății ratelor la bănci cu amendamente importante. Astfel, ordonanța modificată prevede că plata poate fi suspendată până la 31 decembrie, că pot cere amânare și restanțierii și că nu se aplică dobândă la dobândă, potrivit stiripesurse.ro, care scrie că Ordonanţa de urgenţă care prevede amânarea plății ratelor a fost adoptată de Senat cu modificări substanţiale.

Actul normativ a fost votat de 85 de senatori, iar 26 au votat împotrivă. Acesta urmează să fie dezbătut şi votat şi în Camera Deputaţilor.

Astfel, potrivit ordonanței românii vor putea cere amânarea plăţii ratelor la credite chiar dacă au restanţe. Ei vor putea amâna plățile până la sfârşitul anului şi nu vor mai plăti dobândă la dobândă. Ordonanţa de Urgenţă modificată în Parlament mai prevede că nu este nevoie ca solicitanții să facă dovada că au fost afectați economic de criza COVID-19. 

Credere a scris: “Ordonanța Guvernului nr. 37/2020 care vizează suspendarea plății ratelor pentru contractele de credit și de leasing a ajuns în Parlament pentru aprobare/modificare/respingere.

Astăzi, Plenul Senatului a adoptat Legea de aprobare și modificare a OUG 37/2020 (http://tiny.cc/6s2omz). Proiectul de lege va ajunge la Camera deputaților pentru votul final.

Potrivit formei adoptate astăzi de către Senatul României, executarea silită (inclusiv popririle) continuă asupra debitorilor care au fost vânduți recuperatorilor de creanțe. Debitorii care încă se află în portofoliul băncilor vor beneficia de suspendarea oricărei proceduri de executare silită (propriri, valorificare imobile etc)”.

Comisia economică, industrii și servicii şi Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat au dat, ieri, un RAPORT COMUN asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori. 

Vezi aici raportul cu amendamente: https://www.senat.ro/legis/PDF/2020/20L186CR.PDF

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unor facilități pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăți pe care aceștia le-ar putea întâmpina în rambursarea ratelor, dificultăți generate de efectele pandemiei COVID-19.

Astfel, soluțiile legislative preconizate au în vedere suspendarea obligațiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, pentru o perioadă cuprinsă între o lună și până la nouă luni, care să nu depășească însă data de 31 decembrie 2020. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de ordonanță de urgență .

Liderul PSD Marcel Ciolacu anunţase încă de săptâmâna trecută că ordonanţa va fi amendată de social-democraţi şi aliniată proiectului de lege depus de aceştia: „La Parlament cred că mă pricep cel mai bine. Ordonanţele de urgenţă ale domnului Orban au venit în Parlament. Le vom modifica tot în sensul legilor pe care le-am convenit cu celelate forţe politice şi le vom trimite la promulgare. Ar fi în noaptea minţii ca domnul Orban să atace şi ordonanţele date de către dânsul”.

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (04/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (04/12/2020)

Hotarari AGA O & E din 04.12.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/12/2020)

Litigiu dosar nr. 5179/2/2019

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/12/2020)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2020