Update articol:

Senatul SUA a adoptat interzicerea importurilor de uraniu din Rusia, ducând prețurile mai mari

Sen. John BarrassoSen. John Barrasso
  • Sistem de derogări în vigoare până în 2027, interdicție completă în 2028

  • Interdicție adoptată ca reacție la invazia rusă a Ucrainei

  • Legea deblochează 2,8 miliarde de dolari finanțare pentru lanțul de aprovizionare cu combustibil nuclear din Vestul SUA

Senatul SUA a adoptat, în unanimitate, pe 30 aprilie, o interdicție a importurilor de uraniu rusesc, în urma adoptării unui proiect de lege similar de către Camera Reprezentanților în decembrie, acest lucru ducând la creşterea prețurilor uraniului, deoarece piețele anticipează o nevoie tot mai mare de aprovizionare din afara Rusiei.

Proiectul de lege interzice importul de uraniu neiradiat, slab îmbogățit din Rusia, dar stabilește un sistem de derogare până la sfârșitul anului 2027 pentru operatorii de centrale nucleare fără surse alternative viabile de combustibil. Legea a fost adoptată pentru a reduce dependența SUA de uraniul rusesc pentru combustibil nuclear după invazia Rusiei în Ucraina.

Uraniul este folosit pentru alimentarea reactoarelor nucleare comerciale care produc energie electrică.

„Este de neconceput ca Statele Unite ale Americii, ca superputere a lumii, să contribuie la capacitatea lui Vladimir Putin de a-și finanța războiul ilegal împotriva Ucrainei prin dependența noastră de Rusia pentru uraniul de care avem nevoie pentru a ne alimenta reactoarele nucleare. Sunt mândru că am lucrat la această legislație cu senatorul Joe Barrasso pentru a pune capăt importurilor de uraniu din Rusia. Simultan, legea deblochează 2,72 miliarde de dolari pentru a crește producția internă de combustibil de uraniu”, a spus senatorul Joe Manchin, unul din iniţiatorii legii.

Interdicția va intra în vigoare la 90 de zile după ce va deveni lege, în urma semnării decretului  de către președintele american Joe Biden.

Platts a evaluat prețul spot al uraniului extras, U3O8, în creștere cu 3 USD în ziua respectivă, la 92,50 USD/lb la 1 mai. Prețul spot al UF6, forma gazoasă a uraniului necesar pentru îmbogățire, a crescut cu 8 USD în aceeași perioadă, la 302 USD/kgU, de la 294 USD/kgU, potrivit spglobal.com.

„Piața va reacţiona la această știre”, a spus un cumpărător de combustibil la 1 mai.

În timp ce multe companii de utilități au anticipat trecerea interdicției și au atenuat riscul unei potențiale pierderi a aprovizionării, Dustin Garrow, șeful de marketing la dezvoltatorul de uraniu Deep Yellow, a declarat într-un interviu că „cei care nu și-au făcut temele vor avea niste probleme.”

Garrow a remarcat că plafoanele contractelor de preț pe termen lung pentru U3O8 au crescut în ultimele luni.

Cât de repede vor crește prețurile U3O8 și UF6 nu este clar în acest moment, a spus Garrow, „depinde de ce vor face rușii ca răspuns”.

În timp ce unii participanți la piață au avertizat că Rusia ar putea tăia preventiv SUA de la uraniul îmbogățit în cazul în care va fi adoptată o interdicție treptată, compania nucleară de stat rusă Rosatom a spus că încearcă să îndeplinească livrările, indiferent de măsurile legislative.

Legea din SUA deblochează, de asemenea, 2,72 miliarde de dolari în finanțare guvernamentală pentru a sprijini capacitățile interne de îmbogățire a uraniului, care a fost inclusă în Legea privind creditele consolidate din 2024, adoptată de ambele camere la începutul lunii martie. Limbajul din lege a împiedicat Departamentul de Energie al SUA să acceseze banii până când Congresul a adoptat prevederile interdicției.

Oficialii din industria nucleară au spus că reactoarele nu se pot îndepărta de uraniul îmbogățit din Rusia fără o extindere a capacității occidentale de a converti și îmbogăți U3O8 în combustibil nuclear. Rosatom furnizează 20% din necesarul reactoarelor din SUA, cifră plafonată în temeiul unui acord de reglementare care rezolvă o anchetă antidumping.

Pe lângă faptul că au nevoie de servicii de îmbogățire pentru flota americană de 94 de reactoare, dezvoltatorii de reactoare de ultimă generație și-au exprimat îngrijorarea că SUA nu are capacitatea adecvată de a furniza uraniu cu o îmbogățire mai mare pentru proiectele avansate de reactoare aflate în curs. Rusia a fost, până de curând, singurul furnizor comercial de uraniu cu îmbogățire mai mare.

Alianța pentru Inovare Nucleară a declarat  la 1 mai că sunt necesare fonduri pentru extinderea capacității de a produce uraniu îmbogățit pentru ca industria nucleară să avanseze. Aprobarea proiectului de lege „marchează o piatră de hotar semnificativă în accelerarea unui lanț de aprovizionare cu combustibil uraniu comercial robust, intern pentru a sprijini reactoarele nucleare actuale și viitoare”, a spus grupul.

Senatorul Joe Barrasso, un republican din Wyoming, care s-a ocupat de trecerea proiectului de lege prin Senat, a declarat la  30 aprilie că numai statul Wyoming conține suficient uraniu pentru a „înlocui importurile rusești și suntem gata să-l folosim. Legislația noastră bipartizană va ajuta la “de-finanțarea” mașinii de război a Rusiei, la revizuirea producției americane de uraniu și la pornirea investițiilor în lanțul de aprovizionare cu combustibil nuclear al Americii”.

German Galușcenko, ministrul ucrainean al energiei, a declarat la 1 mai că este „încrezător că decizia de a interzice importurile de uraniu va fi începutul unui refuz suplimentar de a coopera cu” Rusia și va duce la sancțiuni mai cuprinzătoare împotriva Rosatom.

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

SIMTEL TEAM (SMTL) (11/10/2024)

Perioada inchisa de tranzactionare 13.10.2024 - 12.11.2024

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (11/10/2024)

Convocare AGA O & E 14/15.11.2024

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/10/2024)

Raport lunar (Factsheet) septembrie 2024

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (11/10/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014