Update articol:

Separatiştii scoţieni sunt indignaţi de comentariile lui Liz Truss la adresa şefei guvernului scoţian

Liz Truss

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, candidată la succesiunea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator şi a guvernului, a atras furia Partidului Naţional Scoţian (SNP) pro-independenţă când a declarat luni seara că prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon caută doar “atenţie” şi că ar trebui “ignorată”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Cred cu adevărat că suntem o familie şi că suntem mai buni împreună şi cred că cel mai bun lucru pe care îl putem face cu Nicola Sturgeon este să o ignorăm”, a declarat Liz Truss, aplaudată de susţinătorii Partidului Conservator din Exeter, în sud-vestul Angliei.

“Ea caută să atragă atenţia”, a continuat Truss, adăugând că “trebuie să le arătăm oamenilor din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor că le oferim rezultate şi că politicile noastre se aplică în tot Regatul Unit”.

Când a fost întrebată despre un nou referendum privind independenţa, Liz Truss a spus “nu” de trei ori.

La BBC, viceprim-ministrul scoţian John Swinney a calificat comentariile lui Liz Truss drept “complet şi absolut inacceptabile”. Scoţienii vor fi “absolut oripilaţi de cuvintele nocive” ale candidatei.

”Nicola Sturgeon are mult mai multă legitimitate democratică decât va avea Liz Truss dacă va deveni prim-ministru”, a declarat el marţi dimineaţă, referindu-se la faptul că la vot vor participa doar cei aproximativ 200.000 de membri ai Partidului Conservator, ceea ce reprezintă o mică parte din electorat.

Deputatul SNP Chris Law a denunţat “dispreţul total” al “viitorului prim-ministru”.

Între timp, rivalul lui Lis Truss pentru Downing Street, Rishi Sunak, a subliniat sprijinul a 10 parlamentari conservatori scoţieni. ”A păstra Marea Britanie unită înseamnă să ne confruntăm cu naţionalismul şi să-l învingem la urne”, a scris pe Twitter fostul ministru de finanţe, care pare să reducă din decalaj.

În ciuda refuzului repetat al guvernului britanic, Nicola Sturgeon intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa Scoţiei la 19 octombrie 2023.

Anticipând o confruntare juridică cu guvernul central, lidera pro-independenţă a preluat iniţiativa şi a sesizat Curtea Supremă pentru a stabili dacă parlamentul scoţian are puterea de a legifera organizarea referendumului fără acordul guvernului britanic. Audierea este programată pentru 11 şi 12 octombrie.

Scoţienii au fost deja consultaţi pe această temă în 2014 şi au votat în proporţie de 55% pentru a rămâne în cadrul Regatului Unit.

Cu toate acestea, SNP consideră că Brexitul, împotriva căruia scoţienii au votat cu 62% în 2016, a schimbat regulile jocului. Scopul SNP este ca Scoţia să adere la Uniunea Europeană ca stat independent.

Membrii Partidului Conservator britanic au termen până la 2 septembrie pentru a vota prin corespondenţă un succesor al lui Boris Johnson, care şi-a anunţat demisia în urmă cu aproape o lună, după o serie de scandaluri. Se aşteaptă ca rezultatul să fie anunţat pe 5 septembrie.

Potrivit Times, un sondaj privat îi dă lui Liz Truss un avans de numai cinci puncte, în timp ce un sondaj YouGov, la finalul selecţiei celor doi finalişti, îi dădea un avans de 24 de puncte. Şefa diplomaţiei a primit în ultimele zile o serie de susţineri din partea unor personalităţi de rang înalt din partidul său şi, marţi, din partea Daily Telegraph, un cotidian influent în rândul alegătorilor conservatori.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022