Update articol:
DIGI REACŢIONEAZĂ LA ORDONANŢA DE GUVERNULUI CARE IMPUNE TAXE SUPLIMENTARE PENTRU SECTORUL DE COMUNICAŢII ELECTRONICE ŞI ENERGIE

Serghei Bulgac, DIGI: “OUG 114/2018 crește semnificativ povara fiscală asupra operațiunilor din comunicaţii electronice şi energie”

digi communications

OUG 114/2018 este nefavorabilă dezvoltării sectorului de comunicații electronice și de energie din România, în condițiile în care crește semnificativ, fără o consultare corespunzătoare și fără vreo justificare serioasă, povara fiscală asupra operațiunilor din aceste sectoare, restricţionând astfel investițiile și afectând clienții, susţine Serghei Bulgac, Director General (Chief Executive Officer) alDIGI COMMUNICATIONS, într-un comunicat de presă transmis BVB.  Potrivit acestuia,  conducerea companiei este în curs de evaluare a efectelor OUG 114/2018 asupra activităților firmei  și va adopta eventualele măsuri ce se vor impune.

Un comunicat DIGI COMMUNICATIONS precizează: “Dorim să informăm piața și investitorii că, în data de 29 decembrie 2018, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 114/2018  care impune, printre altele, anumite măsuri bugetare și fiscale.

OUG 114/2018 prevede dreptul pentru Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicații din România (ANCOM) de a percepe un tarif mărit de monitorizare în procent de 3% din veniturile operatorilor de comunicații electronice. Prelungirea duratei de exploatare a licențelor existente de comunicații mobile va fi condiționată de plata unei taxe de 4% aplicată la cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă extinderea înmulțit cu numărul de ani pentru care se prelungește durata de exploatare a licenței. Acordarea de licențe viitoare va fi condiționată de plata unui procent de 2% sau de 4% din cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă licență înmulțit cu numărul de ani aferenți perioadei de valabilitate a licenței nou-acordate. De asemenea, amenzile aplicabile ca urmare a unor încălcări în legătură cu sectorul de comunicații electronice au fost crescute semnificativ. În plus, OUG 114/2018 a crescut la 2% procentul de contribuție aplicat titularilor de licențe emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru operarea de activități în domeniul energiei electrice, termice sau a gazelor naturale din România, contribuția aplicandu-se la cifra de afaceri realizată din activitățile aferente licenței respective acordate de ANRE.

În declarațiile publice susținute odată cu adoptarea OUG 114/2018, reprezentanții Guvernului României au precizat că taxarea suplimentară în domeniul comunicațiilor electronice s-a făcut ca urmare a așa-zisului «comportament incorect» al operatorilor din sectorul comunicațiilor electronice. Considerăm că aceste susțineri nu sunt întemeiate și că nu există nicio baza juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii acestor taxe discriminatorii și netemeinice”.

În ce privește activitatea RCS & RDS S.A. („Digi | RCS&RDS”), filiala Societății din România, conducerea DIGI spune:

Din cifra de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei pe care Digi|RCS&RDS a înregistrat-o în anul 2017, Digi|RCS&RDS a plătit mai mult de o treime (adică peste 1,2 miliarde de lei) pentru: taxe, impozite, contribuții la bugetul statului, al autorităților centrale și al autorităților locale; sume care au mers la bugetul societăților și companiilor cu capital deținut de stat și al regiilor autonome ale statului; și a făcut plăţi obligatorii către o varietate de entități publice sau private în baza unor obligații publice stabilite prin lege.

Cu privire la afirmațiile referitoare la nivelul impozitului pe profit exprimate în poziția publică sus-menționată, se ignoră faptul că, în perioada 2007 – 2017, Digi|RCS&RDS a investit peste 2 miliarde de euro pentru a dezvolta o rețea performantă de comunicații electronice fixe și mobile bazată pe fibră optică. Aceste investiții au fost făcute în beneficiul a milioane de abonați, care se bucură azi de servicii de cea mai bună calitate la prețuri foarte avantajoase. Investițiile realizate de Digi|RCS&RDS în vederea dezvoltării activității și a operațiunilor (și care au fost supuse amortizării) au determinat implicit scăderea bazei de impozitare, în deplină conformitate cu legislația fiscală”.

 

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/11/2022)

Disponibilitatea versiunii in limba romana a Raportului Anual pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Finalizare proces fuziune Greenfiber Intl. SA-Greentech SA,detineri indirecte

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/11/2022)

Document informare - alocare actiuni

ROPHARMA SA (RPH) (28/11/2022)

Hotarari AGA O & E 28.11.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014