Update articol:

Serviciile americane de intelligence: China a ascuns amploarea focarului de coronavirus

SUA sursa Pixabay

China a ascuns amploarea focarului de coronavirus în țara sa, raportând mai puţine cazuri de îmbolnăviri și decese decât realitatea, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii transmis către Casa Albă, despre care au vorbit trei funcţionari, conform Bloomberg .    

Cei 3 funcționari, care au dorit să își păstreze anonimatul, au refuzat să detalieze conținutul documentului clasificat. Dar au spus că raportarea publică a Chinei cu privire la cazuri și decese este incompletă. Doi dintre oficiali au declarat că raportul concluzionează că cifrele Chinei sunt false.

Raportul a fost primit de Casa Albă săptămâna trecută, a spus unul dintre oficiali.

Pandemia a izbucnit în provincia chineză Hubei la sfârșitul anului 2019, iar China a raportat doar 82.000 de cazuri și 3.300 de decese, conform datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. Spre deosebire,  SUA, care are cel mai mare focar din lume raportat public, are peste 189.000 de cazuri și peste 4.000 de decese.

Președintele SUA Donald Trump a declarat miercuri că datele raportate de China privind COVID 19 sunt “light”, dar că a primit un raport de informații spunând că, de fapt, China a ascuns amploarea focarului său. 

“Realitatea este că ne-am fi putut pregăti mai bine dacă China ar fi fost mai sinceră”, a declarat miercuri, pentru CNN, vicepreședintele Mike Pence.

În vreme ce China a impus, în cele din urmă, o carantină aproape totală în provincia Hubei și a reușit să controleze epidemia, a existat un scepticism puternic față de cifrele raportate ale Chinei, atât în ​​afara cât și în interiorul țării. Guvernul chinez și-a revizuit în mod repetat metodologia de numărare a cazurilor, timp de săptămâni excluzând persoanele fără simptome.

Cutiile cu mii de urne în afara căminelor funerare din provincia Hubei au provocat îndoieli publice în raportările de la Beijing.

Parlamentarii republicani din SUA au fost deosebit de duri cu privire la rolul Chinei în focar. “Afirmația potrivit căreia Statele Unite au mai multe decese din cauza coronavirus decât China este falsă”, a declarat senatorul Ben Sasse, republican de  Nebraska, adăugând: „Fără a comenta informații clasificate, acest lucru este dureros de evident: Partidul Comunist Chinez a mințit, a mințit și va continua să mintă despre coronavirus pentru a proteja regimul.”

Deborah Birx, imunologul Departamentului de Stat care a sfătuit Casa Albă cu privire la pandemie, a declarat marți că raportările publice ale Chinei au influențat percepţia generală din restul lumii cu privire la natura virusului. ”Comunitatea medicală s-a uitat la statisticile din China și a spus: e grav, dar mai puțin grav decât ne așteptam. Și asta pentru că ne lipseau date importante, acum că vedem ce se întâmplă în Italia sau Spania”, a spus experta.

Concluzia comunității americane de informații este o încercare de a abate atenția de la numărul morţilor  din SUA și alte țări occidentale, a spus Hu Xijin, redactor-șef al Global Times din China, companie a statului chinez. 

China nu este singura țară cu raportări publice suspecte. Oficialii occidentali au indicat Iranul, Rusia, Indonezia și, în special Coreea de Nord, care nu a raportat nici un singur caz al bolii. De asemenea, alte ţări, inclusiv Arabia Saudită și Egipt, au mai  puţine cazuri raportate. 

Secretarul de stat Michael Pompeo a cerut public Chinei și altor națiuni să fie transparente cu privire la focarele lor. El a acuzat în mod repetat China că a acoperit amploarea problemei și că a transmis lent informațiile, mai ales în săptămânile de la apariția virusului, blocând ajutorul experților americani.

„Acest set de date contează”, a spus el la o conferință de la Washington. Dezvoltarea terapiilor medicale și a măsurilor de sănătate publică pentru combaterea virusului „astfel încât să putem salva vieți depinde de capacitatea de a avea încredere în informaţii şi date”, a spus el.

Aș îndemna fiecare națiune: faceți tot posibilul să colectați datele. Faceți tot posibilul să împărtășiți aceste informații ”, a spus el, menţionând: “Noi facem asta”.

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014