Update articol:

Serviciile de informaţii americane au avertizat încă din ianuarie-februarie despre riscul apariţiei unei pandemii   

Donald Trump

Agenţiile americane de informaţii au emis încă din lunile ianuarie și februarie avertizări clasificate cu privire la pericolul global prezentat de coronavirus, în timp ce președintele american Donald Trump și unii congresmeni americani au negat amenințarea și nu au reușit să ia măsuri care ar fi putut încetini răspândirea agentului patogen, potrivit unor oficiali americani care au discutat cu surse din serviciile americane de infomaţii, informează Washington Post. 

Rapoartele de informații nu au prezis când virusul ar putea ajunge în SUA şi nu au făcut recomandări privind măsurile pe care ar trebui să le ia oficialii din sănătate publică, întrucât nu sunt probleme de competența agențiilor de informații. Dar au urmărit răspândirea virusului în China și mai târziu în alte țări și au avertizat că oficialii chinezi par să minimizeze severitatea focarului.

Agențiile de informații „au avertizat cu privire la acest lucru din ianuarie”, a spus un oficial american care a avut acces la unele rapoarte de informații care au fost distribuite membrilor Congresului și personalului acestora, precum și oficialilor din administrația Trump.

“Este posibil ca Donald Trump să nu se fi așteptat la acest lucru, dar o mulțime de alte persoane din guvern ştiau. Sistemul avertiza, fiind pe roșu”, a spus acest oficial. 

Purtătorii de cuvânt ai CIA și Biroul Directorului Informațiilor Naționale au refuzat să comenteze, iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe a respins criticile cu privire la răspunsul lui Trump.

“Președintele Trump a luat măsuri istorice, agresive, pentru a proteja sănătatea, bogăția și siguranța cetăţenilor americani”, a spus Hogan Gidley în o declarație, adăugând:  „Este mai mult decât dezgustător, disprețuitor și rușinos pentru sursele lașe, fără nume, care vor să încerce să rescrie istoria – este o amenințare clară pentru această mare țară.”

Experții în sănătate publică au criticat China pentru că a răspuns lent la focarul de coronavirus, care a avut originea în Wuhan și au declarat că s-a pierdut timp prețios în efortul de a încetini răspândirea. Într-un briefing de la Casa Albă, recent, secretarul pentru sănătate și servicii umane, Alex Azar, a declarat că oficialii au fost alertați de rapoartele inițiale cu privire la virusul, directorul centrelor de control și prevenire a bolilor având discuţii cu colegii chinezi încă din 3 ianuarie. 

Avertismentele serviciilor americane de informaţii au crescut în volum până la sfârșitul lunii ianuarie și la începutul lunii februarie, a declarat oficialul familiarizat cu rapoartele. Apoi, majoritatea raportărilor de informații incluse în documentele informative zilnice și testările de la Oficiul Directorului Informațiilor Naționale și CIA erau despre Covid-19, a declarat oficialul care a citit rapoartele.

Valul de avertismente a coincis cu o mișcare a senatorului Richard Burr care a vândut acţiuni într-o valoare estimată între 628.033 USD și 1,72 milioane dolari. În calitate de președinte al Comitetului de Informații al Senatului, Burr a avut acces la toate raportările extrem de clasificate despre coronavirus. Burr a emis o declarație, apărându-și acţiunea, spunând că a vândut pe baza informațiilor disponibile publicului și a cerut Comitetului de etică al Senatului să-l investigheze.

Conform Washington Post, sarcina principală a analiștilor în timpul focarelor de boală este de a determina dacă oficialii străini încearcă să reducă la minimum efectele unui focar sau să ia măsuri pentru a ascunde criza de sănătate publică, potrivit oficialilor americani.

La Departamentul de Stat, personalul urmărea nervos rapoartele timpurii despre virus, conform Washington Post. Un oficial a menționat că a fost discutat în cadrul unei reuniuni din a treia săptămână a lunii ianuarie, în jurul perioadei în care diplomații americani din Wuhan au fost aduși acasă cu avioane charter – semn că riscul pentru sănătatea publică era semnificativ. Un coleg de la Casa Albă a menționat că era îngrijorat despre transmisibilitatea virusului.

„În ianuarie, au fost multe discuții”, a spus oficialul.

În interiorul Casei Albe, consilierii lui Trump s-au străduit să-l determine să ia virusul în serios, potrivit mai multor oficiali care aveau  cunoștințe printre consilierii preşedintelui.

Azar nu a putut să ajungă să vorbească cu Trump despre virus până în 18 ianuarie, potrivit a doi înalți oficiali ai administrației americane. Când a vorbit cu el prin telefon,  Trump l-a intrebat despre când vor reveni pe piață produsele vaping aromate, au declarat oficialii înalți ai administrației.

Pe 27 ianuarie, consilieri de la Casa Albă, împreună cu șeful de cabiet de la acea dată Mick Mulvaney, au încercat să convingă oficialii superiori să acorde mai multă atenție virusului, potrivit unor surse care au participat la întâlnire.  Joe Grogan, șeful Consiliului de politică internă al Casei Albe, a susținut că administrația trebuie să ia virusul în serios, că asta l-ar putea costa alegerile prezidenţiale viitoare și că virusul va domina probabil viața în Statele Unite timp de multe luni .

Mulvaney a început apoi să convoace mai multe întâlniri regulate. Cu toate acestea, oficialii au declarat că Trump l-a demis, deoarece nu credea că virusul s-a răspândit în Statele Unite.

Până la începutul lunii februarie, Grogan și alții erau îngrijorați că nu există suficiente teste pentru a determina rata infecției, potrivit oamenilor care au vorbit direct cu Grogan. Alți oficiali, inclusiv Matthew Pottinger, consilier adjunct al securității naționale a președintelui, au început să solicite răspunsuri mai puternice, potrivit oamenilor informați la ședințele de la Casa Albă.

Dar Trump a continuat să-i asigure pe americani că virusul nu va avea dimensiunea ca în alte țări. “Cred că va merge bine”, a declarat Trump pe 19 februarie. „Cred că în aprilie, când vremea va fi caldă, acest lucru va avea un efect negativ asupra acestui virus”. „Coronavirusul este foarte bine ţinut sub control în SUA”, a anunţat  Trump pe Twitter după cinci zile. „Piața bursieră începe să arate foarte bine pentru mine!”

Dar la începutul acelei luni, un înalt funcționar din cadrul Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane a transmis un mesaj cu totul diferit Comitetului de Informații al Senatului, într-o informare clasificată despre coronavirus și implicațiile sale asupra sănătății globale. Comitetul de Informații al Casei a primit o informație similară.

Robert Kadlec, un secretar asistent pentru pregătire și răspuns – căruia i s-au alăturat oficialii de informații, inclusiv CIA – le-a spus membrilor comisiei că virusul reprezintă o amenințare „gravă”. Kadlec nu a oferit recomandări specifice, dar a spus că, pentru a învinge virusul și pentru a combate efectele, americanii ar trebui să ia măsuri care să le perturbe viața de zi cu zi. „A fost foarte alarmant”, potrivit oficialilor americani.

Insistența lui Trump părea să se bazeze pe relația sa cu președintele Chinei, Xi Jingping, despre care a crezut că îi oferă informații fiabile despre modul în care virusul se răspândește în China, în ciuda rapoartelor agențiilor de informații că oficialii chinezi nu spun adevărata scară a crizei.

Unii dintre consilierii lui Trump i-au spus că Beijingul nu furnizează un număr precis de persoane infectate sau care au murit, potrivit oficialilor administrației. În loc să preseze China, Trump a lăudat public acţiunile acesteia.

“China a lucrat foarte mult pentru a limita Coronavirusul”, a spus Trump pe 24 ianuarie, adăugând: “Statele Unite apreciază foarte mult eforturile și transparența lor. Totul va merge bine. În special, în numele Poporului American, vreau să-i mulțumesc președintelui Xi! ”

Unii dintre consilierii lui Trump l-au încurajat să fie mai dur cu China în privința deciziei de a nu le permite echipelor CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) să intre în țară, au spus oficialii administrației. Într-o ședință din februarie, președintele a spus că, dacă ar da un ton mai dur împotriva lui Xi, chinezii ar fi mai puțin dispuși să ofere americanilor informații despre cum se confruntă cu focarul.

Pe 3 februarie, Trump a interzis străinilor care au fost în China cu 14 zile în urmă să intre în SUA, un pas despre care a spus că a fost făcut pentru a ajuta la protejarea americanilor împotriva virusului.  El a mai spus public că chinezii nu erau sinceri cu privire la efectele virusului. Dar interdicția de călătorie nu a fost însoțită de pași importanți suplimentari pentru a se pregăti pentru momentul în care virusul a infectat în cele din urmă multe persoane din Statele Unite.

Pe măsură ce boala s-a răspândit dincolo de China, agenţii americani de informaţii  au urmărit focarele din Iran, Coreea de Sud, Taiwan, Italia și în alte părți din Europa, conform Washington Post. Majoritatea informațiilor provin din surse publice, inclusiv știri și declarații oficiale, dar o parte semnificativă provenea și din surse clasificate de informații. Pe măsură ce au apărut cazuri noi, volumul de raportare a crescut.

Pe măsură ce primele cazuri de infecție au fost confirmate în Statele Unite, Trump a continuat să insiste că riscul pentru americani este mic.

„Cred că va fi bine”, a spus el în 10 februarie. 

„Avem un număr foarte mic de oameni în țară, chiar acum, cu asta (n.n. invfectati)”, a spus el patru zile mai târziu. „Sunt aproximativ 12. Mulți dintre ei sunt din ce în ce mai bine. Unii s-au recuperate complet. Deci suntem într-o situatie foarte bună. ”

Pe 25 februarie, Nancy Messonnier, o înaltă oficială a CDC, a sunat poate cea mai semnificativă alarmă publică, spunând reporterilor că coronavirusul este probabil să se răspândească în comunitățile din Statele Unite și că perturbările vieții de zi cu zi ar putea fi „severe”. Trump l-a sunat pe Azar în drumul de întoarcere din India și s-a plâns că Messonnier sperie piețele bursiere, potrivit celor doi înalți oficiali ai administrației.

În cele din urmă, Trump și-a schimbat tonul după ce i s-au arătat modele statistice despre răspândirea virusului din alte țări și a auzit direct de la Deborah Birx, coordonatorul grupului de lucru despre coronavirus al Casei Albe.

Apoi, semnele care indică un focar major în Statele Unite au fost peste tot.

BVBStiri BVB

PREFAB SA (PREH) (19/01/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - semestrul II 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2021)

Raport curent privind importanta votului prin corespondenta AGA 27.01.2021

BERMAS S.A. (BRM) (19/01/2021)

Calendar financiar an 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2021)

Raport curent cf. art. 234 litera i) din Reg. 5/2018